hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > سیاسی > اسکات بسنت؛ مردی که اقتصاد را نجات داد

اسکات بسنت؛ مردی که اقتصاد را نجات داد

دونالد ترامپ روز چهارشنبه با چرخشی ناگهانی، سیاست جنجالی تعرفه‌های خود را معکوس کرد. اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، چهره کلیدی پشت این تصمیم بود که پس از نادیده گرفتن درخواست‌های متعدد، سرانجام ترامپ را متقاعد کرد. این اقدام به احیای بازارهای جهانی پس از دوره‌ای پرتلاطم کمک شایانی نمود.

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛ ساعت ۱:۱۸ بعدازظهر چهارشنبه، دونالد ترامپ با انتشار پستی ۱۶۱ کلمه‌ای در شبکه اجتماعی «تروث سوشال»، سیاست جنجالی تعرفه‌ای خود را معکوس کرد و به نوعی اقتصاد جهانی را احیا نمود.ترامپ اصرار داشت که دلیل این چرخش ناگهانی، «بی‌قراری» و «ترس» مردم بوده است. با این حال، گمان می‌رود که اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در نهایت رئیس‌جمهور ایالات متحده را به تغییر مسیر متقاعد کرده باشد.

روزها بود که رهبر جمهوری‌خواه، بی‌توجه به درخواست‌های مکرر اهداکنندگان میلیاردر، رهبران جهان و مدیران عامل شرکت‌ها برای کوتاه آمدن، سرسختانه بر موضع خود مبنی بر اعمال تعرفه‌های گسترده «متقابل» پافشاری می‌کرد. اما یک هفته پس از آنکه نمودار رنگی خود را در مراسمی موسوم به «روز آزادسازی» در باغ رز کاخ سفید به نمایش گذاشت، عقب‌نشینی کرد و از توقف ۹۰ روزه تعرفه‌ها برای همه کشورها به جز چین خبر داد.این چرخش آنقدر ناگهانی بود که اکثر اعضای کابینه او را غافلگیر کرد.

از حوالی ظهر چهارشنبه، بسنت، ترامپ و هوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی، در دفتر بیضی شکل کاخ سفید جمع شده بودند و مشغول تنظیم بیانیه‌ای کوتاه بودند؛ بیانیه‌ای که پس از پرتلاطم‌ترین دوره از زمان همه‌گیری کرونا، باعث جهش سهام می‌شد.

ترامپ بعدها درباره پست تروث سوشال گفت: «ما آن را از صمیم قلب نوشتیم، درست است؟ این متنی بود که به نظرم برای جهان و برای ما بسیار مثبت بود. ما نمی‌خواهیم به کشورهایی که نیازی به آسیب دیدن ندارند، صدمه بزنیم و همه آنها می‌خواهند مذاکره کنند.»

اما چگونه بسنت موفق شد نظر رئیس‌جمهوری را جلب کند که درخواست‌های «اولین رفیقش» ایلان ماسک و دیگر متحدان کلیدی خود برای لغو تعرفه‌هایی که اقتصاد را فلج کرده بود، نادیده گرفته بود؟

قابلیت‌های بسنت دهه‌ها پیش به بوته آزمایش گذاشته شده بود: او یکی از دستیاران اصلی جورج سوروس بود، زمانی که این میلیاردر در «چهارشنبه سیاه» علیه پوند شرط‌بندی کرد. بسنت که آن زمان در اوایل دهه سی زندگی خود بود، در یکی از مشهورترین معاملات تاریخ مشارکت داشت و به صندوق سوروس کمک کرد تا در عرض یک ماه حدود 1.5 میلیارد دلار سود کسب کند.

علیرغم ارتباط او با این میلیاردر لیبرال که فردی منفور در میان جناح راست محسوب می‌شود، ترامپ برای مشاور اقتصادی سابق خود احترام قائل است و زمانی او را «مردی خوش‌تیپ و یکی از درخشان‌ترین چهره‌های وال استریت» توصیف کرده بود.

بنابراین، هنگامی که بسنت روز یکشنبه، پس از چند روز پرتلاطم در بازار سهام به دنبال اعلام تعرفه‌های رئیس‌جمهور، خواستار ملاقات خصوصی با ترامپ شد، امیدوار بود که رهبر جمهوری‌خواه آماده شنیدن باشد. وزیر خزانه‌داری پیش از بازگشت با ترامپ از پالم بیچ به واشنگتن با هواپیمای «ایر فورس وان»، نگرانی‌ها از رکود اقتصادی را در انظار عمومی کم‌اهمیت جلوه داد.

 

به گفته منابع آگاه نیویورک تایمز، در حالی که این دو به سمت شمال پرواز می‌کردند، بسنت به ترامپ توصیه کرد که ضمن تمجید فراوان از توانایی‌های مذاکره‌ای او، بر مذاکره با سایر کشورها تمرکز کند. او همچنین گفت که ترامپ باید برنامه نهایی خود را روشن کند، چیزی که به گزارش این روزنامه، ترامپ با گفتن اینکه درد ناشی از تعرفه‌ها «کوتاه‌مدت» است، در برابر آن مقاومت کرد.

ترامپ که به نظر می‌رسید برخی از توصیه‌های بسنت را مد نظر قرار داده است، به خبرنگاران گفت: «تقریباً هر کشوری می‌خواهد مذاکره کند.»

در حالی که ترامپ هیچ نشانه‌ای از کوتاه آمدن بروز نمی‌داد، سناتورهای جمهوری‌خواه، از جمله لیندزی گراهام و تد کروز، در شبکه فاکس نیوز ظاهر شدند و ابراز امیدواری کردند که ترامپ مذاکره با سایر کشورها را برای دستیابی به توافق آغاز کند. گراهام گفت که سه‌شنبه شب به ترامپ گفته است: «من تصمیم‌گیری در مورد اینکه چه چیزی کافی است و چه چیزی کافی نیست را به شما واگذار می‌کنم، اما فکر می‌کنم می‌بینید که مردم به دنبال کسب امتیازاتی هستند.»

برای چند روز پس از آنکه ترامپ اقتصاد را وارد رکود کرد، رئیس‌جمهور ادعا می‌کرد که برایش اهمیتی ندارد اگر بازار سهام سقوط کند، چرا که تریلیون‌ها دلار در عرض چند روز از بازار پاک شده بود.

تا صبح چهارشنبه، با افزایش شدید بازده اوراق قرضه دولتی ایالات متحده که ستون فقرات سیستم مالی جهانی را تشکیل می‌دهند، عمق بحران اقتصادی آشکار شد. همان روز صبح، ترامپ با کارین کلر-ساتر، رئیس‌جمهور سوئیس، که کشورش مشمول تعرفه ۳۱ درصدی شده بود، صحبت کرد. به گزارش نیویورک تایمز، خانم کلر-ساتر از ترامپ خواست تا از این سیاست تنبیهی عقب‌نشینی کند.

جیمی دایمن، مدیرعامل جی‌پی مورگان، همان روز صبح به فاکس نیوز گفت که «پیامد محتمل» یک رکود اقتصادی است.

ساعت ۹:۳۰ صبح چهارشنبه، ترامپ از همه خواست: «آرام باشید!». او در تروث سوشال نوشت: «همه چیز به خوبی پیش خواهد رفت. ایالات متحده بزرگتر و بهتر از همیشه خواهد بود!». چهار دقیقه بعد، در اظهارنظری که نگرانی‌هایی را در مورد معاملات نهانی (insider trading) برانگیخت، ترامپ نوشت: «الان زمان بسیار خوبی برای خرید است!!! دی‌جی‌تی».

ساعاتی بعد، بسنت و لوتنیک با یکدیگر متحد شدند و با رئیس‌جمهور ملاقات کردند. آنها با اصرار عنوان کردند که تلفن‌هایشان از تماس کشورهایی که خواهان مذاکره بودند، اشباع شده است؛ تعرفه‌ها کار خود را کرده بودند، اما اکنون به زمان نیاز داشتند تا بر سر توافق‌ها چانه بزنند.

یک مقام دولتی به آکسیوس گفت که این دو نفر تاکید کردند که افزایش تعرفه‌های تلافی‌جویانه چین بر واردات ایالات متحده، به ترامپ فضای مانور می‌دهد تا ضمن متوقف کردن مجازات‌ها برای سایر کشورها، پکن را منزوی کند.

به نظر می‌رسید بسنت در جلب نظر ترامپ، بر پیتر ناوارو، مشاور ارشد تجاری، که طرفدار تعرفه‌های تهاجمی بود و درگیری علنی با ماسک داشت، پیروز شده است.

تا نیمروز، بسنت و لوتنیک در دفتر بیضی شکل بودند و به ترامپ کمک می‌کردند تا متن چرخش خیره‌کننده‌اش را تنظیم کند؛ چرخشی که لوتنیک آن را «یکی از خارق‌العاده‌ترین پست‌های تروث در دوران ریاست‌جمهوری او» توصیف کرد.

ترامپ نوشت: «بر اساس عدم احترامی که چین به بازارهای جهانی نشان داده است، بدینوسیله تعرفه اعمال‌شده توسط ایالات متحده آمریکا بر چین را به ۱۲۵ درصد افزایش می‌دهم که بلافاصله لازم‌الاجرا است.»

 

او افزود: «در مقابل، و بر اساس این واقعیت که بیش از ۷۵ کشور با نمایندگان ایالات متحده تماس گرفته‌اند... و اینکه این کشورها، بنا به پیشنهاد اکید من، به هیچ وجه، شکل یا فرمی علیه ایالات متحده تلافی نکرده‌اند، من دستور توقف ۹۰ روزه و تعرفه متقابل ۱۰ درصدی و به طور قابل توجهی پایین‌تر را در این دوره صادر کرده‌ام که این نیز بلافاصله لازم‌الاجرا است.»

بازارها بلافاصله جهش کردند و شاخص معیار S&P 500 با 9.5 درصد افزایش بسته شد. بازده اوراق قرضه از اوج‌های قبلی پایین آمد و دلار در برابر ارزهای امن بهبود یافت.

بسنت روز چهارشنبه در حالی که سعی می‌کرد این تغییر مسیر ناگهانی را بخشی از یک طرح جامع جلوه دهد، گفت: «این نتیجه راهبرد رئیس‌جمهور بود. او و من روز یکشنبه گفتگوی طولانی داشتیم و این از ابتدا راهبرد او بود.»

اما به نظر می‌رسید ترامپ با گفتن این مساله به خبرنگاران که این توقف را آغاز کرده زیرا: «فکر کردم مردم کمی زیاده‌روی می‌کنند. آنها بی‌قرار شده‌اند»، این موضوع را نقض کرد. ترامپ گفت: «دیشب دیدم که مردم کمی مضطرب شده‌اند.» وی افزود: «بازار اوراق قرضه در حال حاضر زیباست.»

ترامپ کمتر از ۹۰ دقیقه پس از پست تروث سوشال خود گفت: «حدس می‌زنم می‌گویند این بزرگترین روز در تاریخ مالی بود.»

او در دفتر بیضی شکل به خبرنگاران گفت که تصمیم نهایی «احتمالاً اوایل صبح امروز، نسبتاً اوایل صبح امروز گرفته شد. فقط آن را نوشتیم. ما از وکلا استفاده نکردیم، به وکلا دسترسی نداشتیم.» وی افزود: «ما آن را از صمیم قلب نوشتیم.»

او اضافه کرد: «اما این چیزی بود که مطمئناً مدتی در مورد آن صحبت می‌کردیم و تصمیم گرفتیم ماشه را بکشیم و امروز این کار را کردیم و از آن خوشحالیم.»

اکنون که بسنت آماده مذاکره با شرکای تجاری با یک راهبرد «سفارشی» و کشور به کشور است، بار سنگین اقتصاد جهانی را بر دوش می‌کشد.

منبع: sharghdaily-992072

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو