روزنامه بریتانیایی گاردین گزارش داد محاسبات احمقانه و ناقص دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای تعرفههای گمرکی، اقتصاددانان را شگفتزده کرده است و اطرافیان چاپلوس او فرمولی سادهانگارانه ارائه دادهاند که اقتصاد جهانی را به هم ریخته است.
به گزارش اعتمادآنلاین، این روزنامه توضیح داد که روش محاسبه اعداد کلیدی در تجارت بینالملل، سیاست و اقتصاد، برخی از برجستهترین کارشناسان جهان را متعجب کرده است.
کاخ سفید کسری تجاری کالاها را برای هر کشور در سال ۲۰۲۴ محاسبه کرده و آن را بر کل ارزش واردات تقسیم کرده است.
برای چین، کسری تجاری کالاها ۲۹۱.۹ میلیارد دلار و کل واردات ۴۳۸.۹ میلیارد دلار است؛ تقسیم این دو عدد ۶۷ درصد میشود و نصف آن، تعرفه جدید ۳۴ درصد را تعیین میکند.
برای کشورهایی با کسری تجاری اندک، حداقل تعرفه ۱۰ درصد اعمال شده تا بدون توجه به نتیجه معادله، تعرفهای وجود داشته باشد. برای بریتانیا که دفتر آمار آمریکا پیشبینی مازاد تجاری ۱۲ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۴ را دارد، این قانون اعمال شده است.
گاردین افزود که، واشنگتن هفتهها از تمرین سیاسی عمیق برای تعیین اعدادی بر اساس موانع گمرکی و غیرگمرکی، از جمله دستکاری ارز، قوانین محلی و مالیاتهایی مانند مالیات بر ارزش افزوده صحبت کرده بود.
اما روش محاسبه خود کارشناسان را متعجب کرد. آنها گفتند گنجاندن مالیات بر ارزش افزوده غیرمعمول است، زیرا این مالیات بر کالاهای داخلی و وارداتی به طور یکسان اعمال میشود.
تعرفههای متقابل به عنوان نرخی محاسبه میشوند که برای متعادل کردن کسری تجاری دوجانبه با شرکای تجاری آمریکا لازم است و فرض میکند کسری مداوم نتیجه موانع گمرکی و غیرگمرکی است.
کسری تجاری زمانی رخ میدهد که کشوری بیشتر از آنچه را صادر میکند، وارد کند. آمریکا از دهه ۱۹۷۰ کسری تجاری مداوم داشته و معمولاً با فشار نزولی بر ارز خود متعادل میشود.
اما به لطف دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی، آمریکا توانسته کسری بزرگتری نسبت به دیگر کشورها تحمیل کند.
یکی دیگر از دلایل کسری تجاری آمریکا این است که کالاهای آمریکایی برای مصرفکنندگان در اقتصادهای در حال توسعه گران هستند، که بخشی از کسری بزرگ و تعرفههای جدید بر کشورهای فقیرتر را توضیح میدهد.
آدام توز، مورخ اقتصادی دانشگاه کلمبیا، به گاردین گفت که تعرفههای جدید، سیاستهای عجیبی را نسبت به جنوب شرق آسیا نشان میدهند؛ از جمله تعرفه ۴۹ درصدی بر کامبوج و ۴۸ درصدی بر لائوس، از فقیرترین کشورهای جهان، و ۴۶ درصدی بر ویتنام، که بخشی از زنجیره تامین جهانی شرکتهای بزرگ آمریکایی مانند نایک، اینتل و اپل محسوب میشوند.
او افزود: این به دلیل تبعیض شدید علیه صادرات آمریکا نیست، بلکه به این دلیل است که آنها نسبتاً فقیرند و آمریکا کالاهایی که برایشان مناسب باشد، تولید نمیکند.
در بخش دیگری از گزارش گاردین آمده است، در حالی که آمریکا در سالهای اخیر برای توسعه آفریقا تلاش کرده، استراتژی «اول آمریکا»ی ترامپ دههها تلاش دولتهای متوالی برای نفوذ اقتصادی جهانی را زیر و رو کرده و زلزلهای در اقتصاد جهانی به راه انداخته است.
منبع: etemadonline-706446