شرق: به فراخور روز جهانی زبان مادری، در محل بنیاد ایرانشناسی استان آذربایجان شرقی نشستی برگزار شد که در پایان حاشیههایی داشت. با اینکه نشست مزبور، نشستی رسمی در نهادی دولتی بود، اما به گزارش خبرنگار «شرق»، سخنرانان رسمی دعوتشده در کمال شگفتی به زبان رسمی کشور سخن نگفتند، بلکه تماما به ترکی آذری و باکویی سخن گفته و از واژگان بسیار ناآشنا و غیرمأنوس ترکی استفاده کردند. چنانکه تعدادی از حاضران پس از ناامیدشدن از فهم مباحث و مطالب مطروحه، محل بنیاد را ترک کردند. در بخش گفتوگوی آزاد، چون یک نفر از حاضران نقادانه، با خوانش مصرع «به نام خداوند جان و خرد» و به زبان فارسی شروع به سخنرانی کرد، گفت: «از اینکه در یک نشست رسمی در یک نهاد دولتی به زبان رسمی کشور سخن گفته نشد متأسفم». در همان هنگام، چند نفر از افرادی که در جلسه حاضر شده بودند، با فریادهایی به زبان ترکی، تلاش کردند سخنانش را قطع کنند و فقط پس از چند ثانیه، تعدادی از افراطیها به او حملهور شده، او را مورد جرح قرار داده و کاغذ متن سخنرانی او را پاره کردند. با مقاومت سخنران در برابر آنها، فریاد ناسزاهای این چند افراطی به زبان ترکی سالن را فراگرفت.
اکنون، پرسشهایی مطرح میشود:
۱. فلسفه حقیقی روز جهانی زبان مادری، دفاع از زبانهای محلی است یا دفاع از زبان ملی کشورها؟ در پاسخ به این پرسش کلیدی باید گفت این روز بنابر چیستی حقیقی خود، روز دفاع از زبان ملی کشورهاست و نه دفاع از زبانهای محلی. اساسا پیشنهاددهندگان این روز به یونسکو، نمایندگان زبانهای محلی و قومی نبودهاند، بلکه این کشور بنگلادش بود که با نزدیک به ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت، در سال ۱۹۹۹ در پاسداشت «زبان ملی بنگالی» چنین پیشنهادی را ارائه کرد و در قطعنامه ۲۶۲/۵۶ مجمع عمومی در سال ۲۰۰۰ تصویب شد. نمایندگان کشورهایی هم که این پیشنهاد را پذیرفتند، درواقع بهشدت از سلطه زبان انگلیسی بر «زبان ملی» خود نگران بودند. بنابراین و بنابر تعریف «ملت» در مفاهیم سیاسی، دفاع باید از زبان ملی کشورها باشد و نه زبانهای محلی.
2. سؤال مهم دیگری که مطرح میشود، ناظر بر این است که چرا در نشستی رسمی در نهادی دولتی، نزدیک به ۹۵ درصد سخنرانان به زبان رسمی کشور سخن نگفتند؟ در پیوست پرسش مذکور، این سؤال نیز مطرح میشود که با توجه به ماهیت این نشست که کمترین ارتباطی به ماهیت حقیقی روز جهانی زبان مادری نداشت، چه لزوم و ضرورتی برای برگزاری آن بود؟ این رخدادها درحالی است که بیتوجهی به فلسفه حقیقی این روز، آن را تبدیل به دستمایه برخی از جریانهای مغرض میکند تا به دشمنی با زبان فارسی برخاسته و به همبستگی ملی ایرانیان آسیب بزنند. بدون شک کارنامه درخشان ریاست بنیاد ایرانشناسی آذربایجان شرقی، محمد طاهری خسروشاهی که همواره مسئولانه و فروتنانه برای اعتلای نام و پرچم مقدس ایران کوشیده است، با این استثنای تلخ، چرکین نخواهد شد. قطعا یکایک فرهیختگان با چشمانی خطاپوش به ایشان مینگرند؛ چراکه محمد طاهری خسروشاهی با توان بالای مدیریتی و اخلاقمداری خود، بنیاد ایرانشناسی را به یکی از سودمندترین، پاکترین و پویاترین مراکز فرهنگی استان تبدیل کرده است.
منبع: sharghdaily-975936