جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > بدترین خودروهای سوپراسپرت که تاکنون ساخته شده‌اند

بدترین خودروهای سوپراسپرت که تاکنون ساخته شده‌اند

این فهرست ۱۰ مورد از بدترین سوپراسپرت‌های تاریخ است، از Weber Faster One که هرگز آزمایش نشد تا Jaguar XJ220 که انتظارات مشتریان را برآورده نکرد. خودروهایی با طراحی نامناسب، عملکرد ضعیف یا مشکلات فنی که آن‌ها را به شکست‌های ماندگار صنعت خودروسازی تبدیل کردند.

فرادید| در دنیای سوپراسپرت‌ها، خودروهایی ساخته می‌شوند که اوج مهندسی، طراحی و عملکرد را به نمایش می‌گذارند. اما در این میان، برخی مدل‌ها نه‌تنها انتظارات را برآورده نکرده‌اند، بلکه به ناکامی‌های بزرگ صنعت خودروسازی تبدیل شده‌اند.

به گزارش فرادید؛ دلایل این شکست‌ها متفاوت است؛ از طراحی نامناسب، عملکرد ضعیف و کیفیت ساخت پایین گرفته تا مشکلات فنی و نارضایتی مشتریان. در این مقاله، به بررسی ۱۰ مورد از بدترین سوپراسپرت‌های تاریخ می‌پردازیم؛ خودروهایی که به جای ماندگاری در یادها به‌عنوان شاهکارهای مهندسی، به نمونه‌هایی از اشتباهات پرهزینه خودروسازان تبدیل شدند.

Weber Faster One (۲۰۰۸) 

ظاهری شبیه یک سوپراسپرت داشت، اما عملکردش مانند یک خودروی شهری فرسوده بود. با یک موتور ۱۳۰ اسب بخاری V۶ پژو، عملکردی ناامیدکننده داشت: مدل‌های دارای مبدل کاتالیزوری مثل این ماشین، برای رسیدن به سرعت ۶۰ مایل بر ساعت، ۱۰ ثانیه زمان نیاز داشتند. 

Vector M۱۲ (۱۹۹۵) 

این خودرو با عنوان خودروی فرمول ۱ برای جاده معرفی شد و با ۵۷۵ اسب بخار قدرت، شتاب ۰ تا ۱۰۰ مایل بر ساعت را در ۵ ثانیه ثبت می‌کرد. مشکلش این بود که بیشتر اوقات اصلاً کار نمی‌کرد یا خراب بود یا در آتش می‌سوخت، یا هر سه! عملکردی آتشین، اما از نوع نامطلوب. 

Panther ۶ (۱۹۷۷) 

فراری ۴۰۰ را نباید با ۴۰۰ Superamerica دهه ۱۹۵۰ (که خودرویی عالی بود) اشتباه گرفت. این مدل یک گرند تورر بی‌کیفیت و نامعتبر بود و نخستین فراری محسوب می‌شد که به گیربکس اتوماتیک مجهز شد. این خودرو با هدف جذب مشتریان آمریکایی تنبل طراحی شده بود، اما در نهایت هرگز در ایالات متحده عرضه نشد. 

Aston Martin Virage (۱۹۸۹) 

با الهام از هوندا NSX طراحی شده بود، اما از نظر سرعت، جذابیت و مقبولیت فاصله زیادی با آن داشت. میتسوکا اوروچی با توان ۲۳۰ اسب بخار ظاهری شبیه یک ماهی داشت که انگار داشت یک فشار درونی را تحمل می‌کرد!

Lamborghini Jalpa (۱۹۸۱) 

این هیولای ۲۱۷ مایل بر ساعتی در زمان خود سریع‌ترین خودروی جهان بود، اما می‌توانست چیزی فراتر از این باشد. مشتریان برای خرید یک ابرخودروی چهارچرخ محرک با موتور V۱۲ پیش‌پرداخت داده بودند، اما در نهایت یک خودروی دیفرانسیل عقب با موتور V۶ دریافت کردند. قابل‌درک است که برخی خریداران بابت این موضوع کاملاً ناراضی بودند!

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: faradeed-226357

برچسب ها
نسخه اصل مطلب