سید عماد حسینی- پس از کش و قوسهای طولانی که بیش از دو سال و نیم خلأ قدرت را در لبنان به همراه داشت، ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش، با کسب ۹۹ رأی مجلس، به عنوان رئیسجمهور جدید این کشور انتخاب شد.
روز ۹ ژانویه ۲۰۲۵ ثابت کرد که لبنانیها، علیرغم تمامی فشارهای خارجی، چالشآفرینیهای داخلی و تنشهای منطقهای، در صورت اراده و اندکی فداکاری قادر به حفظ یا به تعبیری دقیقتر، احیای ساختار قانونی خود هستند.
با این حال، مشکل انتخاب رئیسجمهور در لبنان، تنها نوک کوه یخی از مشکلات بود. دوره پس از انتخاب برای جوزف عون و نخستوزیری که مسئول اصلی اجرایی کشور است به مراتب دشوارتر و پرچالشتر از عبور از سد اختلاف نظرهای تقریباً متضاد بین طیفهای مختلف سیاسی لبنان خواهد بود.
یکی از این چالشها، مشکلات اقتصادی است:
اگرچه گفته میشود کشورهای شورای همکاری خلیج فارس وعده دادهاند بحرانی را که خود با خروج سپردههایشان از بانکهای لبنانی در این کشور ایجاد کردهاند، در کوتاهمدت با بازگرداندن این سپردهها و سرمایهگذاریهای بیشتر سامان دهند اما به نظر نمیرسد بحران اقتصادی و مالی که به گفته کارشناسان، بدترین بحران از اواسط قرن نوزدهم تا به امروز در این کشور است، طی چند سال آینده بهبود چندانی پیدا کند و لبنان با بازگشت به جایگاه سابق خود به عنوان «سوئیس خاورمیانه» (که برخی از تحلیلگران شورای همکاری از آن یاد میکنند)، فاصله بسیار زیادی دارد.
اینکه چقدر زمان برای بازگشت اعتماد بین سپردهگذاران و بانکها لازم است یا برای بازگرداندن اقشار زیادی از لبنانیها که به دلیل مشکلات حاکم بر این کشور به زیر خط فقر رانده شدهاند، چقدر زمان نیاز است، از مسائل مورد اختلاف بین کارشناسان اقتصادی و از مهمترین چالشهای جوزف عون (رئیسجمهور) و نخستوزیریست که هنوز انتخاب نشده است.
لبنانیها برای حل مشکلات اقتصادی خود مجبور به ساماندهی شرایط سیاسی خود هستند. اگرچه انتخاب رئیسجمهور اولین گام است، دخالت کشورهای منطقهای و بینالمللی در روند سیاسی این کشور همچنان ادامه دارد و میتواند شرایط اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد.
همین امر باعث شده صحنه سیاسی لبنان، علیرغم انتخاب رئیسجمهور، همچنان دچار گسست شدید باشد و احتمالاً این امر در انتخاب نخستوزیر و کابینه او نیز ادامه یابد و در پیشبرد روند کشور نیز تاثیرگذار خواهد بود.
لبنان شاید تنها کشور جهان باشد که از سوی تمام همسایگانش تهدید میشود. از یکسو، ارتش اسرائیل بخشهایی از خاک لبنان را در اشغال خود دارد و از سوی دیگر، نیروهای مسلح مستقر در سوریه، در مرزهای این کشور حضور داشته و حتی درگیریهایی نیز با ارتش لبنان داشتهاند.
به هر شکل، شرایط لبنان کلاف سردرگمی است که نمایان شدن یک سر آن به معنای باز شدن کامل آن نیست، زیرا شاید این سر، خود باعث گرههای پیچیده بیشتری شود.
منبع: etemadonline-694288