هرچه بیشتر از خویشاوندان دور و باستانی خود کشف میکنیم، تصورات ما از هوش آنها نیز بیشتر به چالش کشیده میشود. مطالعهای جدید با بررسی فسیلهای کشفشده در غاری در اسپانیا، نشان میدهد که نئاندرتالها پیش از آنکه با انسان خردمند (Homo sapiens) برخورد کنند، از توانایی تفکر انتزاعی برخوردار بودند؛ قابلیتی که یکی از ویژگیهای کلیدی انسان نوین محسوب میشود.
بهگزارش ساینسآلرت، در مجموع، ۱۵ فسیل کوچک از موجودات دریایی در «غار پرادو وارگاس» واقع در بورگوس، اسپانیا، کشف شده است. پژوهشگران دانشگاه بورگوس و دانشگاه مالاگا، بیان کردهاند که بیشتر این فسیلها هیچ کاربرد عملی نداشتهاند. این امر بدین معناست که نئاندرتالها احتمالاً چنین اشیایی را عمداً برای دلایلی غیر از استفادهی روزمره جمعآوری کردهاند.
چنین رفتاری به تفکر انتزاعی اشاره دارد؛ توانایی اندیشیدن به چیزی فراتر از نیازهای فوری و ملموس. پژوهشگران در مقالهی منتشرشده نوشتهاند: «این فسیلها، بهجز یک مورد، هیچ نشانهای از استفاده بهعنوان ابزار ندارند. بنابراین، حضور این اشیا در غار احتمالاً به فعالیتهای جمعآوری مربوط میشود. این فعالیتها میتوانستند دلایل مختلفی داشته باشند، هم ملموس و هم ناملموس. این دلایل نشان میدهد که جمعآوری و تفکر انتزاعی مرتبط با این رفتار در نئاندرتالها وجود داشته است، حتی پیش از از راهرسیدن انسانهای خردمند.»
چند نمونه از فسیلهای کوچک موجودات دریایی کشفشده در غار پرادو وارگاس واقع در بورگوس، اسپانیا.
البته، اولین باری نیست که شواهدی از جمعآوری اشیای غیرابزاری توسط نئاندرتالها کشف میشود، اما این بار تعداد اشیا بیشتر از نمونههای قبلی است. این فسیلها که قدمتشان بین ۳۹٬۸۰۰ تا ۵۴٬۶۰۰ سال تخمین زده میشود، به نظر میرسد بخشی از یک محل تجمع اجتماعی بودهاند.
به نظر میرسد جمعآوری اشیا به دلایل مختلفی انجام شده است. پژوهشگران احتمال میدهند که اشیا ممکن است بهعنوان تزئینات، ابزاری برای مبادله، نشانهای از هویت فرهنگی یا حتی هدیه، گردآوری شده باشند. همچنین، شواهدی از حضور کودکان در غار وجود دارد و این احتمال را مطرح میکند که اشیا بهعنوان اسباببازی کودکان نیز مورد استفاده قرار گرفته باشند.
نئاندرتالها از توانایی تصور مفاهیمی فراتر از نیازهای روزمره برخوردار بودهاند
پژوهشگران نوشتهاند: «ممکن است فسیلها بهصورت تصادفی یا عمدی کشف شده باشند، اما اینکه به غار آورده شدهاند، نشاندهندهی تصمیمی آگاهانه برای جمعآوری آنها است. در هر صورت، این اشیا مفهوم خاصی داشتهاند.»
یافتههای مطالعه، تصویر رایج از نئاندرتالها را به چالش میکشد و نشان میدهد که آنها از آنچه پیشتر تصور میشد، هوشمندتر بودهاند. همچنین، هیچ شواهدی از حضور انسان خردمند در این منطقه در همان زمان وجود ندارد. به نظر میرسد رفتار جمعآوری اشیا بهطور مستقل توسط نئاندرتالها انجام شده باشد.
تمایل به جمعآوری اشیا، ریشهای بسیار کهن در تاریخ بشر دارد و ممکن است به نیممیلیون سال پیش بازگردد. با این وجود، هنوز زمان دقیق آغاز این رفتار و گونهای که آن را شروع کرده، مورد بحث است. مجموعهی فسیلهای پرادو وارگاس دیدگاه تازهای دربارهی خط زمانی این رفتار ارائه میدهد و همچنین نشان میدهد که نئاندرتالها از توانایی تصور مفاهیمی فراتر از نیازهای روزمره برخوردار بودهاند.
پژوهشگران نوشتهاند: «این فسیلها ممکن است نشانهای از علاقه به هنر یا کنجکاوی نسبت به اشکال طبیعت باشند. آنها هیچ کاربرد عملی ندارند و همین موضوع، تفسیر آنها را دشوار میکند.» این یافتهها نهتنها بر هوش نئاندرتالها تأکید میکند، بلکه تصویری انسانیتر و پیچیدهتر از آنها ارائه میدهد.
یافتههای مطالعه در مجله Quaternary منتشر شده است.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-219198