رکود گردشگری در مناطق آزاد و تجاری کشور مشکلات زیادی در این مناطق که گردشگری یکی از مهمترین هدفگذاری آنهاست، ایجاد کرده است و چالشهای گردشگری این مناطق در نشستی با حضور مهدی مزینانی، معاون فرهنگی-گردشگری مناطق آزاد ویژه و تجاری کشور، در انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران بررسی شد. به گزارش روابطعمومی انجمن دفاتر خدمات مسافرتی هوایی ایران، حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، در این نشست با اعلام آمادگی بخش خصوصی برای رونق گردشگری در مناطق آزاد ویژه و تجاری کشور پیشنهاد تشکیل کمیته گردشگری مناطق آزاد با حضور دو عضو دولتی و چهار عضو از بخش خصوصی و مناطق آزاد کشور را برای حل مشکلات گردشگری این مناطق ارائه داد.
یک نقطه از جزایر سهگانه را به بخش خصوصی گردشگری میدادند و نتیجه را میدیدند
رئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران، نبود پرواز به مناطق آزاد و جزایر گردشگرپذیر ایران را یکی از مهمترین مشکلات و چالشهای رونق گردشگری در این مناطق اعلام کرد و گفت: مناطق آزاد ظرفیت بسیار بالایی در حوزه گردشگری دارند اما این مناطق در دولت سیزدهم لطمه زیادی خوردند و با تغییرات بیرویه و بیجا هر مدیری وارد شد، یک لگد به مناطق آزاد زد و رفت. میگفتند باید ساحل را آزاد کنیم، اما نتیجه این سیاست در منطقه آزاد کیش آن شد که مدیر این منطقه پشت لودر نشست و ویلاهای بسیار خوبی که در این منطقه از گذشته وجود داشت، تخریب کرد.
حرمتالله رفیعی با اشاره به اینکه گردشگری کشور در شرایط فعلی با اتفاقات منطقهای بیشتر از دوران کرونا متضرر شده است، افزود: بخش خصوصی گردشگری ایران همواره لطمه التهابات ایجادشده در دیگر نقاط جهان را خورده است. بهعنوان مثال در نمایشگاه گردشگری لندن، فلسطین که درگیر جنگ است، دارای غرفه مجلل است و ایران هیچ چیزی برای عرضه در این نمایشگاه ندارد.
رفیعی بر علاقهمندی بخش خصوصی گردشگری کشور به ایجاد رونق و توسعه گردشگری در مناطق آزاد تأکید کرد و گفت: اگر تنها یکی از مناطق آزاد را به بخش خصوصی گردشگری کشور تخصیص میدادند، فعالان گردشگری میتوانستند این مناطق را آباد کنند.
او افزود: دهکده وان ترکیه که هیچگونه جاذبه گردشگری ندارد و فقط مقصد خرید است، سالانه یک میلیون ایرانی را جذب میکند. درحالیکه منطقه آزاد ماکو در مرز با این دهکده میتوانست تبدیل به نقطهای شود که گردشگران ایرانی به جای آنکه زحمت سفر به یک روستا در ترکیه را به خود بدهند و توهین هم بشنوند، به این نقطه سفر کنند و خرید خود را انجام دهند تا نه ارز از کشور خارج شود و نه ایرانیها برای رفتن به وان اینقدر عذاب بکشند و دست آخر از روستاییان ماکو که پول هم برایشان خرج کرده و برای سفر به این دهکده هزینه کردهاند، توهین بشنوند.
رئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران با اشاره به ادعاهای کشورهای عربی درباره جزایر سهگانه ایران و سفر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به این جزیره، گفت: همان زمان که موضوع جزایر سهگانه مطرح شد، به مسئولان کشور پیشنهاد دادیم شرایط حضور بخش خصوصی گردشگری در این جزیره مهیا شود. اما وزیر گردشگری به جزیره بوموسی سفر کرد و البته 30 هکتار زمین هم به پروژههای گردشگری اختصاص یافت. اما کدام بخش خصوصی گردشگری با وزیر در سفر به این جزیره حضور داشت که برود و آن 30 هکتار را آباد کند؟ درحالیکه اگر تنها یک نقطه از همین جزیره بوموسی را به بخش خصوصی گردشگری بدهند، میتوان بهسرعت این منطقه را تبدیل به مقصد گردشگری کرد.
بلیت پرواز کیش را 16 میلیون تومان فروختند
حرمتالله رفیعی مشکل دیگر مناطق آزاد کشور را نبود پرواز و قیمت مناسب بلیت هواپیما اعلام کرد و گفت: چرا باید بلیت تهران-کیش بیش از 16 میلیون تومان فروخته شود؟ ما این اعتراض را مطرح میکنیم و آقایان از ما دلخور میشوند. به صورت مداوم فریاد میزنیم که هزینه سفر در ایران گران شده است. بلیت پرواز در هیچ کجای دنیا با توجه به تسهیلاتی که ایرلاینها در داخل کشور از دولت میگیرند، به اندازه ایران گران نیست.
رئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران با اعلام آمادگی بخش خصوصی گردشگری کشور برای بازگرداندن رونق و توسعه گردشگری مناطق آزاد گفت: در صورت همکاری و هماهنگی مناطق آزاد کشور بخش خصوصی گردشگری بسیار بیشتر از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قادر به جذب گردشگر داخلی و خارجی برای این مناطق است، بنابراین اگر مناطق آزاد بخواهند این مناطق آباد شوند و رونق تجاری به آنها بازگردد، تنها راه توسعه گردشگری و ایجاد امکانات برای حضور گردشگران در این مناطق است.
اعلام آمادگی مناطق آزاد برای همکاری با بخش خصوصی گردشگری
مهدی مزینانی، معاون فرهنگی و گردشگری مناطق آزاد ویژه و تجاری کشور، نیز در این نشست با اعلام آمادگی برای همکاری با بخش خصوصی گردشگری کشور اعلام کرد: نگاه دولت چهاردهم کارشناسی و استفاده از همه ظرفیتهاست که در مناطق آزاد نیز برای اولین بار این روند اجرا میشود. او گفت: پنجره مناطق آزاد در کشور گردشگری است و در این مناطق باید برای جذب 80 میلیون ایرانی کار کرد. مزینانی تأکید کرد: تمرکز مناطق آزاد کشور بر حوزه گردشگری است و در این مسیر نیز در چارچوب اختیارات خود تمام کارها به سازمانهای مردمنهاد و گروههای مردمی واگذار خواهد شد.
او خطاب به فعالان صنعت گردشگری کشور گفت: اگر برای خواستههای خود مطالبهگری کنید و پای خواستههایتان بایستید، آن وقت مدیران مناطق آزاد نیز میتوانند مشکلات را با اتکا به همکاری و نظرات بخش خصوصی مرتفع کنند. بخش خصوصی باید برای برداشتن موانع کمک کند و بنده نیز قول میدهم هر آنچه فعالان گردشگری کشور برای توسعه و رونق گردشگری در مناطق آزاد درخواست داشته باشند که منجر به ایجاد تحول در این مناطق شود، فراهم باشد.
منبع: sharghdaily-950966