به گزارش اکوایران، مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار تورم بلند مدت مواد معدنی کرده است. شواهد آماری نشان می‌دهد که میانگین 12 ماهه قیمت مواد معدنی در سال گذشته، 44 درصد بیشتر از همین مقدار در سال 1401 بود. البته این نرخ بیشترین مقدار ثبت‌شده از تورم بلندمدت بخش معدن محسوب نمی‌شود. در سال 1400، تورم سالانه تولیدکننده این بخش از مرز 90 درصد عبور کرده و بدین ترتیب بیشترین مقدار را در هشت سال گذشته به ثبت رسانده است.

«تورم تولیدکننده» شاخصی است که نشان می‌دهد قیمت مواد معدنی در مبدا و پیش از رسیدن به دست مصرف‌کننده چگونه تغییر کرده است. از این شاخص به عنوان « تورم پیشران» نیز یاد شده است؛ چراکه افزایش قیمت مواد معدنی در مبدا می‌تواند منجر به افزایش قیمت بازاری آن نیز گردد. تورم بخش معدن از میانگین این نرخ در سه زیرگروه تشکیل شده است.

در میان این زیرگروه‌ها، بخش «کانه‌های فلزی» و «سایر معادن» تورم سالانه بیش از 40 درصدی را در سال گذشته تجربه کرده‌اند. «زغال سنگ» نیز با ثبت تورم سالانه پیشران کمتر از 30 درصد، پایین‌ترین تورم بلند‌مدت این گروه را به خود اختصاص داده است. در ادامه به بررسی روند هشت ساله تورم بلندمدت بخش معدن پرداخته و این نرخ برای سه زیر گروه تشکی‌ دهنده آن در سال 1402 اعلام شده است.

تورم بلندمدت معدن بالا رفت

مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار تورم سالانه تولیدکننده بخش معدن در سال 1402 کرده است. «تورم تولیدکننده» یکی از شاخص‌های اقتصادی است که نشان می‌دهد قیمت مواد معدنی در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف‌کننده، چقدر تغییر کرده است. از این شاخص به عنوان تورم «پیشران» نیز یاد شده است؛ چراکه افزایش قیمت کالا در مبدا تولید می‌تواند منجر به بالا رفتن قیمت بازاری آن شود.

شواهد آماری نشان می‌دهد که تورم بلندمدت بخش معدن در سال 1402 به 44 درصد رسیده است. این رقم نشان می‌دهد که میانگین قیمت 12 ماه مواد معدنی در دوره منتهی به سال 1402 نسبت به همین مقدار در سال 1401 افزایش 44 درصدی را تجربه کرده است. تورم بلندمدت بخش معدن در سال گذشته نسبت به رقم مشابه در سال 1401، افزایش 23 واحد درصدی را تجربه کرده است. البته علی‌رغم افزایش این نرخ در سال گذشته، فشار تورمی حاصل از آن نسبت به برخی سال‌ها در دهه 90 کمتر بود.