جستجو
رویداد ایران > تندرستی > پیشگیری و درمان > تالاسمی چیست و آیا خطرناک است؟ علائم،طول عمر بیماران و درمان

تالاسمی چیست و آیا خطرناک است؟ علائم،طول عمر بیماران و درمان

تالاسمی نوعی بیماری خونی ارثی است. اطلاعاتی از بیماری تالاسمی، انواع آن، علت، علائم، روش تشخیص، درمان،پیشگیری، طول عمر بیماران را آورده ایم.

تالاسمی یک اختلال خونی ارثی است و در افرادی ایجاد می‌شود که بدن آن‌ها پروتئینی به نام هموگلوبین را که بخش مهمی از گلبول‌های قرمز خون است، به اندازه کافی نمی‌سازد. افراد مبتلا به تالاسمی خفیف، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند اما انواع شدیدتر این بیماری نیاز به انتقال منظم خون دارند.در ادامه شما را با تالاسمی چیست؟ انواع، علت، علائم و درمان آن آشنا می کنیم و اطلاعاتی از علائم تالاسمی، طول عمر بیماران تالاسمی مینور،بهترین قرص برای تالاسمی مینور را در اختیار شما قرار دهیم و به سوالاتی مانند ایا بیماری تالاسمی خطرناک است؟تالاسمی ماژور چیست؟ آیا تالاسمی مینور ارثی است؟ و ....پاسخ می‌دهیم. پس با ما تا پایان همراه باشید.

تالاسمی

 تالاسمی چیست؟

تالاسمی(به انگلیسی Thalassemia) یک بیماری خونی و ژنتیکی است که به فرد به صورت ارث منتقل می شود. به عبارتی تالاسمی نتیجه یک ژن جهش یافته در سلول­‌های خونی است که در اثر آن پروتئین آلفا و بتا در خون فرد تولید نمی­‌شود.

تالاسمی از ویکی‌پدیا
تالاسِمی از بیماری‌های خاص و یکی از بیماری‌های ژنتیکی و یک اختلال خونی ارثی بوده که در آن، تعداد هموگلوبین‌ها و گلبول‌های قرمز در بدن فرد مبتلا به این بیماری از حالت نرمال کمتر است. هموگلوبین پروتئینی در گلبول‌های قرمز است که آن‌ها را قادر به حمل و انتقال اکسیژن می‌سازد. شمار پایین هموگلوبین و سلول‌های خونی، می‌تواند موجب کم‌خونی شود.

علت تالاسمی چیست؟

علت تالاسمی، جهش ژنتیک در DNA سلول های تولید کننده هموگلوبین است. هموگلوبین، ماده ای در گلبول های قرمز خون است که اکسیژن را در بدن حمل می کند و از چهار زنجیره پروتئینی شامل 2 زنجیره آلفا گلوبین و 2 زنجیره بتا گلوبین تشکیل شده است و اگر هر یک از ژن‌ها معیوب یا مفقود شوند بیماری تالاسمی بروز پیدا می‌کند. عواملی که خطر ابتلا به تالاسمی را افزایش می‌دهند، عبارتند از:

انواع تالاسمی

 انواع تالاسمی

انواع تالاسمی به طور کلی در دو دسته تالاسمی آلفا و بتا تقسیم بندی می شوند که در ادامه به صورت مختصر توضیح می دهیم:

تالاسمی بتا

تالاسمی بتا، نتیجه جهش ژن بتا است که به دو نوع تالاسمی ماژو و تالاسمی مینور تقسیم بندی می شود. اگر هر دو ژن بتا دچار جهش شوند فرد مبتلا به نوع ماژور می­‌شود و اگر فقط یکی از ژن­‌های بتا جهش پیدا کند فرد مبتلا به نوع مینور است.

تالاسمی آلفا

تالاسمی آلفا در افرادی که سنتز پروتئین آلفا در هموگلوبین آن ها به اندازه کافی نیست ایجاد می شود. برای تولید پروتئین آلفا چهار ژن نقش دارند. در نتیجه تالاسمی آلفا، یکی یا چند ژن از این پروتئین ممکن است از بین بروند. هر چه تعداد این ژن‌ها بیشتر باشد به نسبت آن بیماری شدیدتر می‌شود و بر اساس آن انواعی دارد:

اینفوگرافیک علائم تالاسمی

 علائم تالاسمی

علائم تالاسمی بر اساس شدت و نوع ‌آن متفاوت ظاهر می‌شود. رایج‌ترین نشانه‌های تالاسمی عبارتند از:

علائم تالاسمی در بزرگسالان

علائم تالاسمی در کودکان

آزمایش خون برای تشخیص تالاسمی

 تشخیص تالاسمی

برای تشخیص تالاسمی ممکن است پزشک متخصص همولوژیست یا خون شناس در خواست آزمایش خون،آزمایش الکتروفورز هموگلوبین و.... را داشته باشد. آزمایشاتی که به تشخیص تالاسمی کمک می‌کنند، به شرح زیر است:

گاه پزشک متخصص یک سری آزمایشات قبل از تولد کودک را در خواست می دهد که مشخص کننده بیماری و شدت بیماری در جنین هستند. این آزمایشات عبارتند از:

داروی دسفرال

 درمان تالاسمی

درمان تالاسمی، بستگی به نوع، شدت بیماری و سایر شرایط بالینی بیمار دارد. بعضی از شیوه های درمان تالاسمی عبارت اند از:

تالاسمی آلفا( صفت آلفا تالاسمی نوع یک و دو) نیازی به درمان ندارند و فرد زندگی طبیعی خود را خواهد کرد اما بیماری هموگلوبین H در برخی موارد نیاز به تزریق خون دارد و در کنار آن برای کنترل آهن مازاد در بدن به فرد دفروکسامین تزریق می­‌شود و در برخی موارد ممکن است طحال از بدن خارج شود.

برای درمان تالاسمی مینور هیچ گونه درمانی قطعی ندارد و فقط با روش­های درمانی سعی در افزایش طول عمر بیمار دارند. بهترین قرص برای تالاسمی مینور اگر فرد احساس ضعف ناشی از کم خونی داشته باشد، ممکن است برای او مانند همه افراد که دچار آنمی می‌شوند فولیک اسید و قرص‌های مکمل خون ساز تجویز شود یا ممکن است به فرد خون تزریق کنند اما انتقال خون باعث افزایش آهن بدن می­‌شود که خود خطرناک است، زیرا ازدیاد آهن در بدن باعث از کار افتادن برخی اندام‌ها و نارسایی قلبی می­‌شود. همچنین ممکن است طحال این افراد برداشته می­‌شود یا برای درمان افراد ماژور از عمل پیوند مغز استخوان استفاده کنند.

به طور کل کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور یا زنده نمی­‌مانند یا دچار نقصان در رشد می‌­شوند و نهایتا با انجام درمان‌­های مداوم و تزریق خون، تا سی سالگی زندگی می­‌کنند و اغلب به علت مسائلی مانند نارسایی قلبی و افزایش فشار به قلب به علت افزایش خون بدن از بین می­‌روند.

درمان خانگی تالاسمی

بیمار مبتلا به تالاسمی می‌تواند با انجام هر یک از موارد زیر، بیماری خود را تا حدی کنترل و مدیریت کند:

عوارض تالاسمی

عوارض تالاسمی بیشتر در نوع شدید و تالاسمی ماژور دیده می‌­شود که عبارتند از:

عکس بیماران تالاسمی

 پیشگیری از تالاسمی

تالاسمی چون یک اختلال ژنتیکی است هیچ راهی برای جلوگیری از آن وجود ندارد اما با جلوگیری از ازدواج دو تالاسمی مینور با هم و افزایش دانش عمومی در سطح جامعه بخصوص در بین جوانان می توان افراد مبتلا به این بیماری را کمتر کرد.توصیه می‌شود که والدین مبتلا به تالاسمی قبل از فرزندآوری با یک مشاور ژنتیک مشورت کنند و از میزان احتمال تولد نوزادی با این بیماری مطلع شوند.در صورت ازدواج دو ناقل باهم لازم است در زمان بارداری و در هفته های اول بارداری، از جنین آزمایش DNA گرفته شود تا نسبت به سلامت جنین مطلع شوند، در صورت ابتلای جنین به تالاسمی ماژور با توجه به سن جنین (کمتر از ۱۶ هفته) دستور ختم بارداری و سقط جنین صادر می­شود.

ایا بیماری تالاسمی خطرناک است؟

بیماری تالاسمی خطرناک است اگر تعداد ژن‌های غیرطبیعی منتقل شده بیشتر از 2 عدد باشد. پس در تالاسمی ماژور و تالاسمی آلفا نوع 1 این بیماری خطرناک است و و می‌تواند عوارض جدی و حتی مرگ را به‌دنبال داشته باشد. تالاسمی مینور خطرناک نیست اما در صورت ازدواج با فردی که او نیز تالاسمی مینور داشته باشد، این خطر وجود دارد که هر دو، ژن معیوب را به فرزند خود منتقل کنند، در این صورت فرزند آن‌ها یک بیمار تالاسمی ماژور خواهد بود. 

طول عمر بیماران تالاسمی مینور

طول عمر بیماران تالاسمی مینور همانند سایر مردم عادی است به عبارتی تالاسمی مینور در طول عمر بیماران تاثیری ندارد و افرادی که دچار تالاسمی مینور هستند بیمار نیستند. آماری که وجود دارد این است که افرادی که تالاسمی ماژور دارند ۹۹٪ تا ۱۰ سالگی زندگی می‌کنند. ۸۸٪ افراد تا ۳۰ سالگی زندگی می‌کنند و ۷۴٪ تا ۴۵ سالگی. همچنین ۵۱٪ تا ۵۵ سالگی زنده مانده‌اند.

پرسش های متداول

 آیا ابتلا به تالاسمی در بزرگسالی ممکن است؟ 

خیر، تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است و از زمانی که اولین سلول در بدن شروع به تقسیم می‌کند، این بیماری وجود دارد و ابتلا به آن نمی‌تواند ناگهانی باشد.

آیا افراد مبتلا به تالاسمی ماژور می‌توانند ازدواج کنند؟ 
در تالاسمی ماژور بیمار ممکن است بیماری را به فرزند خود منقل کند. بنابراین برای داشتن فرزندان سالم باید در ازدواج محتاط بود.
قرص فروس سولفات برای تالاسمی مینور مناسب است؟ 

خیر، قرص فروس سولفات در کم خونی ناشی از فقر آهن مصرف می‌شود. بنابراین خوردن دارو‌هایی که برای فقر آهن کاربرد دارند برای این بیماران مناسب نیستند.

تالاسمی مینور چیست؟
تالاسمی مینور یک نوع تالاسمی از نوع بتا است.کسانی که به تالاسمی مینور مبتلا هستند، در واقع بیمار نیستند و در مواقعی علائم ناچیز و سبکی از کم‌خونی را نشان می‌دهند اما این بیماران ناقل هستند و می‌توانند این بیماری را به نسل بعدی منتقل کنند.
آیا تالاسمی مینور خطرناک است؟

تالاسمی مینور خطرناک نیست و برای فرد ایجاد خطر نمی‌کند.

تالاسمی ماژور چیست؟

 تالاسمی ماژور یکی دیگر از انواع تالاسمی بتا است که در آن تعداد بیشتری از ژن‌های تالاسمی در بدن فرد معیوب هستند و به بیماری مبتلا می‌شود. 

فرق تالاسمی مینور و ماژور چیست؟

فرق تالاسمی مینور و ماژور در تعداد ژن های معیوب است.

آیا تالاسمی مینور ارثی است؟
بله
آیا تالاسمی سرطان است؟
خیر
آیا تالاسمی مینور درمان دارد؟
تالاسمی مینور درمان قطعی ندارد و فقط می‌توان علائم آن را بهبود بخشید.
آیا تالاسمی مینور کشنده است؟
خیر
آیا تالاسمی مینور باعث چاقی میشود؟
خبر


سخن آخر

در این مطلب هر آنچه در باره تالاسمی باید بدانید را در اختیار شما قرار دادیم و شما را با علت، علائم، تشخیص، درمان و پیشگیری از تالاسمی آشنا کردیم. در صورت تمایل می توانید مطلب دلایل و راههای درمان تالاسمی مینور را نیزمطالعه کنید.در صورت ابتلا به این بیماری ارثی، تجربیات تان را در درمان این بیماری در قسمت نظرات تان با دیگران به اشتراک بگذارید.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
گروه تحریریه
گروه تحریریه پایگاه خبری رویداد ایران