تابستان بهترین فرصت برای رشد باکتریها و ایجاد مسمومیتهاست. غذاها و مواد خوراکی و حتی میوهها بیشترین ظرفیت مسمومیت را دارند. با بالارفتن دمای هوا، مواد غذایی به سرعت فاسد میشود، این موضوع برای خوراکیهایی مثل شیر، ماهی، گوشت چرخکرده، انواع سسها و کنسروها یا غذاهایی که مدت زمان زیادی در یخچال میمانند، بیشتر اتفاق میافتد. مسمومیتهای غذایی در تابستان شایعتر است و بیشتر از همه گریبان کودکان را میگیرد. گفته میشود گاهی میتواند منجر به مرگ شود. براساس اعلام وزارت بهداشت، هرسال بیش از ١٠میلیون نفر در کشور دچار مسمومیت غذایی میشوند، ٩٠درصدشان عفونتهای شدید میکنند و ١٠درصد دیگر هم جانشان را از دست میدهند. اسهال و استفراغ شایعترین نشانه ابتلا به مسمومیت است، چرا آمار ابتلا به مسمومیت در تابستان بیشتر است؟ متخصصان تغذیه میگویند؛ رعایتنکردن مسائل بهداشتی در تهیه، توزیع و مصرف موادغذایی و بهخصوص بیدقتی در نگهداری درست موادغذایی در خانه مهمترین عامل بروز مسمومیتهای غذایی است و گرمای هوا این موضوع را تشدید میکند. از آنطرف به دلیل بالارفتن مسافرتهای تابستانی، احتمال استفاده از آب و غذای آلوده هم بالا میرود و شرایطی را فراهم میکند تا بیماریهایی مثل مسمومیت غذایی، اسهال و استفراغ، بیماریهای عفونی دستگاه گوارش، تب حصبه، وبا، تب مالت و... از طریق مواد غذایی منتقل میشود.
این غذاها را نخورید
مصرف غذای مانده بهویژه گوشت و ماهی پختهشده: میزان مسمومیت غذایی ناشی از مصرف ماهی بسیار شایع و خطرناکتر از سایر غذاهای دیگر است، گوشت پخته ماهی با داشتن قابلیت جذب بالایی از میکروبها زودتر فاسد میشود. مصرف غذاهای مانده مثل تخممرغ نیمپز، بستنی غیرپاستوریزه، سالادالویه، شیرینیهای تر و خامهای هم منجر به مسمومیت میشوند.
خوراکیهایی که برای چندینبار سرد و گرم شدهاند: حتی نباید غذاهای پختهشده را در شرایط یخچالی قرار داد.
مصرف غذاهای رستورانهای بینراهی: توصیه میشود در هنگام مسافرت، تا حدامکان از رستورانهای بینراهی که از نظر بهداشتی مورد تأیید نیستند، استفاده نکنید؛ چراکه بیشترین مسمومیت غذایی از طریق این رستورانهای غیربهداشتی در افراد ایجاد میشود.
استفاده چندینباره از بطریهای پلاستیکی آب: آب مصرفی در طول روز یکی از مهمترین نکات حفظ سلامتی بدن به شمار میرود. بطریهای پلاستیکی را چندین مرتبه مصرف نکنید، همچنین در طول سفر از آب رودخانهها، چشمهها و منابع آبی دیگر که از سلامتی آن بیاطلاع هستید، به هیچ عنوان استفاده نکنید؛ چراکه همین چشمهها و رودخانهها منشأ بروز بسیاری از مسمومیتهای شدید در بدن انسان میشود.
مصرف مواد غذایی آلوده به عوامل بیماریزا مانند (باکتریها، قارچها و ویروسها): مصرف این خوراکیها میتواند منجر به مسمومیتهای غذایی شود. مسمومیت غذایی براساس میزان سم درگیر و سلامت فرد میتواند خفیف تا شدید باشد. سیکلوسپورین، اشریشیا کلی، لیستریا و سالمونلا برخی از عوامل بیماریزا هستند که اغلب با مسمومیت غذایی در ارتباط هستند.
سوشی و سایر محصولات دریایی که به صورت خام و پختهنشده سرو میشوند.
کالباسها و هاتداگهایی که گرم یا پخته نشوند.
گوشت چرخکرده گاو که ممکن است شامل گوشت چندین حیوان باشد.
شیر، پنیر و آبمیوه غیرپاستوریزه.
میوهها و سبزیجات خام و شستهنشده.
اگر این نشانهها را دارید، مسموم شدهاید