hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > معرفی چهار تیپ شخصیتی در سرمایه‌گذاری

معرفی چهار تیپ شخصیتی در سرمایه‌گذاری

چقدر ریسک‌پذیر هستید و چقدر ریسک‌گریز؟ چه نوع سرمایه‌گذاری با روحیه‌ شما سازگارتر است؟ آیا دنبال هیجان معامله در بازارهای ارز و طلا هستید یا در گروه افرادی قرار دارید که اگر یک سهم بخرید، خواب شبتان هم به هم می‌ریزد؟ اصلا چقدر تیپ شخصیتی سرمایه‌گذاری خود را می‌شناسید؟

فردای اقتصاد: مطالعه شخصیت مردم یک علم دقیق مانند فیزیک نیست، چون انسان‌ها غیرقابل پیش‌بینی، بسیار متفاوت و دارای مخلوطی از ویژگی‌ها هستند. با این حال، پژوهش‌های متعددی انجام شده که به دسته‌بندی‌های آموزنده و کاربردی از تیپ‌های شخصیتی سرمایه‌گذاران رسیده‌اند.

میکائیل پامپیان، پیشکسوت سرمایه‌گذاری و نویسنده کتاب «مالی رفتاری و انواع سرمایه‌گذار» در انتشارات وایلی یکی از بهترین دسته‌بندی‌ها را درباره سرمایه‌گذاران انجام داده است. بر این اساس، چهار تیپ شخصیتی در سرمایه‌گذاری معرفی می‌شوند: «تیپ محافظ سرمایه»، «سرمایه‌گذار دنباله‌رو»، «سرمایه‌گذار مستقل» و «سرمایه‌گذار زیاده‌طلب».

هر کدام از این تیپ‌ها با سوگیری‌های رفتاری مختلفی درگیر هستند و با شناخت اینها می‌توانیم در تصمیمات مالی بهتر عمل کنیم.

۱. تیپ شخصیتی محافظ سرمایه: افرادی در این تیپ شخصیتی قرار می‌گیرند که بیشترین دغدغه را درباره امنیت سرمایه و ثروتشان دارند. یعنی خیلی به اینکه ریسک کند و ثروتش را رشد بدهد فکر نمی‌کند. دغدغه اصلیش این افراد این است که از دارایی‌ش محافظت کند و به شدت از زیان کردن می‌ترسد. این تیپ شخصیتی عمدتا با سه سوگیری «زیان‌گریزی»، «حفظ وضع موجود» و «مالکیت» درگیر است.

چنین رویکردی در افراد مسن کاملا رایج و البته طبیعی است. همچنین، سطح ثروت اهمیت بالایی دارد و کسانی که پول‌های بزرگ دارند ممکن است طبعشان به سمت این تیپ شخصیتی میل پیدا کند. هرچند نمیشود با قطعیت گفت، اما کسانی که دوره‌های بحران سنگین رو دیده‌اند و شاهد زیان‌های سنگین در بازه کوتاه بودند، مثلا بورس ۹۹ یا دلار بعد از قطعنامه ۵۹۸، ممکن است به سمت تیپ محافظ سرمایه متمایل باشند.

۲. تیپ شخصیتی دنباله‌رو: یک سرمایه‌گذار منفعل است که معمولا تمایلی به درگیر شدن در مسائل مالی و سرمایه‌گذاری ندارد. معمولا ایده‌های سرمایه‌گذاری خود را از اطرافیان و دوستانش می‌گیرد یا اینکه بر اساس مُد روز سرمایه‌گذاری می‌کند. بنابراین، به شدت مستعد این است که در زمان نامناسب، وقتی قیمت‌ها بیش از حد بالا رفتند وارد یک بازار شود. دنباله‌روها همیشه از میزان ریسک‌پذیریشان بیش‌برآوردی دارند و در نتیجه همیشه باید به آن‌ها این مساله را یادآوری کرد. همچنین، حواسمان باشد که به آن‌ها بیش از حد پیشنهادهای جذاب ندهیم، چون معمولا دلشان می‌خواهد در همه پیشنهادهای سرمایه‌گذاری مشارکت کنند. اما خبر خوب این است که دنباله‌روها عموما دچار سوگیری‌های شناختی هستند که برخلاف سوگیری‌های احساسی، با افزایش آگاهی میشود از آن‌ها پرهیز کرد.

۳. تیپ شخصیتی مستقل: افرادی که ایده‌های خودشان را برای سرمایه‌گذاری دارند و برخلاف دنباله‌روها کاملا درگیر بازارهای مالی هستند و انضباط یا دیسیپلین سرمایه‌گذاری دارند. افرادی عموما تحلیلگر و دارای تفکر انتقادی هستند و همین باعث میشود که هر پیشنهاد سرمایه‌گذاری را اول خودشان بررسی کنند و بعد درباره‌ آن تصمیم می‌گیرند. بنابراین میشود گفت که آن‌ها از جمله سرمایه‌گذارهای فعال و تا حد خوبی ریسک‌پذیر هستند. اما سرمایه‌گذارهای مستقل، وقتی خرید و فروش خوبی انجام نمی‌دهند معمولا دوست ندارند اشتباه خود را بپذیرند. بنابراین، عمدتا در معرض سوگیری‌هایی مثل «خودتاییدی» و «دم‌دستی» هستند.

۴. تیپ شخصیتی زیاده‌طلب: با ریسک‌پذیری بسیار بالا دائما دوست دارد ثروت خود را افزایش دهد و البته مطمئن است که می‌تواند این کار را بکند. احتمال دارد که در کسب‌وکار خود حتی خوب کار کرده باشد و همین موضوع اعتماد به نفسی به او می‌دهد که سرمایه‌گذار خیلی موفقی است. معمولا انضباط مالی ندارند و تلاش می‌کنند بر اساس شرایط بازارها، موقعیت‌های خوب سرمایه‌گذاری را شناسایی کنند. برخلاف تیپ محافظ سرمایه، همه‌ در فکر برنده شدن و سود کردن هستند، نه ترس از زیان. بر خلاف دنباله‌روها، بیش از اندازه روی خودشان حساب می‌کنند و میخواهند کسی باشند که کشتی را هدایت می‌کند. سوگیری‌های «اعتماد به نفس بیش از اندازه» و «توهم کنترل» شایع‌ترین مسائلی است که این تیپ شخصیتی درگیر آن است.

بدیهی است در همه دسته‌بندی‌ها نوعی عمومی‌نگری وجود دارد و به ندرت می‌توان فردی را یافت که تماما در یک گروه یا تیپ شخصیتی قرار گیرد. اما این دسته‌بندی‌ها مانند یک جعبه ابزار بسیار کاربردی عمل می‌کنند که می‌توانند در تصمیمات مالی، ما را در مسیر درست قرار دهند. بنابراین، هر تیپ شخصیتی یک «ویژگی برجسته» دارد که بر سایر خصوصیات فرد غلبه دارد؛ اما به این معنی نیست که چنین ویژگی رفتاری در سایر تیپ‌های شخصیتی اصلا وجود ندارد. مثلا تیپ شخصیتی محافظ سرمایه به طور خاص با ویژگی «زیان‌گریزی» شناخته می‌شود، اما حتی ریسک‌پذیرترین سرمایه‌گذاران نیز در مواقعی متوجه می‌شوند که در آن شرایط خاص دچار سوگیری زیان‌گریزی شده‌اند.

برای اینکه ببینید به کدام یکی از این چهار تیپ نزدیک‌ترید، در آزمون تیپ شخصیتی فردای اقتصاد شرکت کنید.

منبع: fardayeeghtesad-36418

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو