به گزارش اقتصادنیوز به نقل از همشهری آنلاین ،عمارت قجری مقدم که توسط یکی از درباریان قاجار به نام محمدتقی خان ملقب به احتساب الملک در مساحتی بیش از ۲۱۰۰ متر مربع در مجاورت میدان امام خمینی (ره) بنا شده، شامل محوطه درونی، بیرونی و خانه سرایداری است. عمارتی سفیدرنگ با معماری چشمنواز ایرانی، گچکاریهای زیبا و تزئین شده که هر بینندهای را خیره میکند.
محمد تقی خان، ریاست اداره احتسابیه تهران را بر عهده داشته است. پسر کوچکتر او محسن مقدم پس از اتمام تحصیلات در فرانسه همراه با همسر خود سلما کویومجیان به ایران باز میگردد. محسن مقدم، پس از فوت پدر، عهدهدار خانه اجدادی خود میشود. او از اساتید برجسته باستان شناسی دانشگاه تهران بوده است و همچنین همسرش که زاده بلغارستان بوده است، در دورهای، ریاست کتابخانه ملی ایران را بر عهده داشته است.
علاقه مندی محسن مقدم و همسر وی از سبک این خانه به فرهنگ و تاریخ کاملا مشهود است به همین خاطر از علایق این زوج در کنار فعالیتهای علمی خود، جمع آوری آثار و اشیاء ارزشمند باستانی بوده است. به همین خاطر این روزها زیر زمین این خانه قدیمی اشیاء تاریخی را در دل خود جا داده است. با ورود به خانه، اولین چیزی که توجه را جلب میکند حوض و شمعدانیها و کاربرد زیاد و مناسب از رنگهای شاد مانند فیروزهای، آبی آسمانی و بنفش است.
کتابخانه و آتلیه تا فوارهای به سبک اورپایی
کتابخانه دکتر مقدم، کافه رستوران خانه مقدم و گلخانهای زیبا از امکانات خانه موزه مقدم به حساب میآیند که هرکدام زیباییهای خاص خود را دارند. حیاط سرسبز، معماری خارقالعاده، کاشیهای خوشرنگ فیروزهای همه بر زیبایی و عظمت این خانه افزودهاند. این خانه تاریخی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، دارای بخشهای مختلفی است و آثار تاریخی بسیاری همانند اشیای سفالی و شیشهای، ابزار سنگی، آثار مفرغی، مهرها و اشیای فلزی را که همگی سابقه طولانی تاریخی دارند، در آن نگهداری میشود.
کارگاه و آتلیه شخصی محسن مقدم در زیرزمین خانه قرار دارد. جایی که با وجود آثار دکتر مقدم و انواع کتب باستانشناسی تبدیل به یک کتابخانه دیدنی شده است.
بخش ساختمان اربابی خانه موزه مقدم، جایی است که میتوانید هنر مردمان ایران زمین را از نزدیک مشاهده کنید. این ساختمان به شکل ساختمانهای قرون وسطی طراحی و ساخته شده است و در هر خشت آن هنر ایرانی خودنمایی میکند. اتاق کدخدا، اتاق تدخین، زیرزمین و حمامی با کاشیکاریهای قاجاری از بخشهای دیدنی ساختمان اربابی هستند.
ایوان باشکوه خانه مقدم
ایوان خانه مقدم از دیگر بخشهای زیبای این عمارت باشکوه است که در ضلع شمالی ساختمان و بر روی ستونهای بلند و باشکوه قرار دارد. ایوانی با کاشیهای دوران صفوی، آینهکاری دوران زندیه و کاشیهای معرق و خشتی دوران قاجار و پهلوی اول که زیبایی، قدمت و عظمت آن را چندین برابر کرده است.
حوضخانه یا همان زیرزمین، از قدیمیترین بخشهای این عمارت تاریخی است که بر دیوار آن تزئینات زیادی از کاشی گرفته تا قطعات ظروف سفالین قرار دارد. این حوضخانه جایی است که میتوانید در آن با تاریخ تحول صنعت سفال و کاشیکاری ایران به خوبی آشنا شوید.
کتابخانه خانه موزه مقدم در سال ۱۳۳۷ ساخته شده و جایی است که علاقهمندان به کتاب میتوانند از آن جهت پژوهشهای خود در حوزههای مختلف بهره ببرند. گلخانهای که با کاشیهای لعابدار تزیین شده است، حوض ژاپنی، اتاق قاجار (سالن زمستانی)، اتاق نشمین و مطبخ از دیگر قسمتهای خانه موزه مقدم هستند.
مسیرهای دسترسی به موزه مقدم
خانه موزه مقدم در خیابان امام خمینی تهران، بعد از خیابان شیخ هادی واقع شده و بازدید از آن همه روزه به جز دوشنبهها و ایام سوگواری امکانپذیر است. علاقه مندان به تاریخ تهران میتوانند در این روزها از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۹ به دیدن این گنجینه ارزشمند تهران بروند. برای رسیدن به خانه موزه مقدم با مترو میتوانید در یکی از ایستگاههای حسن آباد و یا دانشگاه امام علی (ع) پیاده شوید و با کمتر از ۱۵ دقیقه پیادهروی به این موزه برسید. شما همچنین میتوانید با اتوبوسهای مسیر راهآهن - پارکوی یا راهآهن - تجریش در ایستگاه البرز پیاده شوید و با یک پیادهروی کوتاه به سمت شرق در خیابان امام خمینی حرکت کنید تا به خانه موزه مقدم برسید و از مجموعهای از اشیای منحصر به فرد یکی از گرانترین خانههای جهان دیدن کنید.
منبع: eghtesadnews-627802