جستجو
رویداد ایران > خبرها > خواص و فواید میوه لیچی

خواص و فواید میوه لیچی

میوه لیچی از نوع شفت بوده و اجزای آن شامل پوست میوه (اگزوکارپ) و گوشت میوه (مزوکارپ) و اندوکارپ بوده که درون اندوکارپ یک بذر وجود دارد.پوست میوه ضخیم،ترد و نسبتا نرم بوده و رنگ آن برحسب رقم به طور یکنواخت تیره و یا صورتی می باشد و برجستگی هایی به شکل دکمه پهن روی پوست وجود دارد.قسمت گوشتی میوه لیچی آریل نام دارد و به رنگ سفید،آبدار ،نیمه شفاف و ژلاتینی بوده و از بذر جدا می باشد.

میوه لیچی چیست؟

میوه لیچی ( به انگلیسی Lychee fruit) میوه‌ای گرد و سرخ رنگ است که با داشتن مواد مغذی بالا، خواص بسیاری از جمله رفع کم خونی، جوانسازی پوست، رفع سرماخوردگی و ضد سرطان بودن را داراست.

خواص میوه لیچی

۱- رفع کم خونی

کم خونی با مصرف میوه لیچی رفع می‌شود. میوه لیچی با داشتن مس و آهن فراوان، شمارش گلبول‌های قرمز RBC و سطح هموگلوبین را بالا برده و کم خونی را رفع می‌کند.

۲- افزایش انرژی

میوه لیچی به واسطه مواد مغذی بسیار، یکی از میوه‌های انرژی بخش است.

۳- درمان سرماخوردگی

سرماخوردگی، گلودرد، تب و سرفه با مصرف میوه لیچی درمان و رفع می‌شوند. این خاصیت به میزان بالای ویتامین C میوه لیچی بر می‌گردد.

میوه لیچی 

۴- تقویت سیستم ایمنی

میزان ویتامین C میوه لیچی چهل برابر بیشتر از پرتقال است. ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن می‌پردازد و بدن را قوی و از بیماری‌ها دور می‌کند.

 ۵- کاهش خطر سکته

میوه لیچی با جلوگیری از لخته شدن خون در رگ‌ها می‌تواند احتمال سکته را در بیماران قلبی تا ۵۰ درصد کاهش دهد.

 ۶- تنظیم فشار خون

تنظیم فشار خون یکی دیگر از خواص میوه لیچی است و مصرف این میوه را برای بیماران مبتلا به فشار خون به گزینه مناسبی تبدیل کرده است.

 ۷- پیشگیری از پوکی استخوان

مواد معدنی که میوه لیچی دارد و همچنین کلسیم بالای آن می‌تواند پوکی استخوان را کاهش دهد و از بروز آن جلوگیری کند.

 ۸- ادرار آور

یکی دیگر از خواص میوه لیچی خاصیت ادرار آوری آن است که می‌تواند در سلامت کلیه‌ها و مجاری ادرار نیز نقش موثر داشته باشد.

 ۹- پیشگیری از سرطان

یکی دیگر از آنتی اکسیدان‌های میوه لیچی فلاونوئید موجود در آن است که از بروز و گسترش سلول‌های سرطانی به ویژه سرطان سینه جلوگیری می‌کند. همچنین بتاکاروتنی که میوه لیچی دارد بیشتر از هویج است. بتاکاروتن یک نوع آنتی اکسیدان است و رادیکال‌های آزاد تشکیل شده در بدن را که باعث بروز بیماری‌هایی از جمله سرطان می‌شوند، خنثی کرده و بدن را از آن‌ها پاک می‌کند.




میوه لیچی  

 ۱۰- جوان‌سازی پوست و رفع لکه‌ها

میوه لیچی به جوانسازی پوست کمک می‌کند، زیرا سرشار از آنتی اکسیدان است که رادیکال‌های آزاد پوست را از بین می‌برند و از آسیب آن‌ها به پوست جلوگیری می‌کنند. ویتامین C موجود در میوه لیچی می‌تواند به پوست درخشندگی داده و شفافیت آن را بالا ببرد. همچنین لکه‌های ناشی از آفتاب سوختگی را رفع می‌کند.

 ۱۱- تقویت دستگاه گوارش

این میوه گزینه مناسبی برای سلامت دستگاه گوارشی است. معده را تقویت کرده و هضم غذا را راحت می‌کند.

 ۱۲- افزایش رشد مو

لیچی با داشتن مس فراوان، می‌تواند به تغذیه فولیکول‌های مو پرداخته و با تقویت آنها، شروع به تحریک رشد در آن‌ها کند.

 ۱۳- درمان آب مروارید چشم

میوه لیچی با خواص ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی خود می‌تواند از رشد غیر طبیعی سلول‌ها جلوگیری کرده و آب مروارید را درمان کند.

 عکس میوه لیچی 

خواص هسته میوه لیچی چیست؟

  1. خنک کننده است و تشنگی را رفع می‌کند.
  2. درد را از بین می‌برد و تسکین می‌بخشد.
  3. در درمان آماس بیضه نقش مفیدی ایفا می‌کند

جدول ارزش غذایی میوه لیچی

لیچی میوه‌ای سرشار از ویتامین C، آهن، ویتامین‌های گروه B از جمله B۱، B۲، B۳، B۶، بتاکاروتن، اسید فولیک، منگنز، روی، پتاسیم، کلسیم و فسفر است. همچنین داری کربوهیدرات و فیبر است. در سه جدول زیر به ترتیب مواد اصلی، ویتامین ها و مواد معدنی این میوه گرمسیری آمده است.

ماده اصلیارزش غذاییدرصد RDA
انرژی۶۶ کیلوکالری۳/۳ %
کربوهیدرات۵۳/۱۶ گرم۷/۱۲ %
پروتئین۸۳/۰ گرم۵/۱ %
چربی کل۴۴/۰ گرم۲%
کلسترول۰ میلی گرم۰%
فیبر رژیمی۳/۱ گرم۵/۱%

 

ویتامین های میوه لیچی
فولات۱۴ میکروگرم۵/۳ %
نیاسین۶۰۳/۰ میلی گرم۵/۳ %
کولین۱/۷ میلی گرم۱ %
پیریدوکسین۱۰۰/۰ میلی گرم۹ %
ریبوفلاوین۰۶۵/۰ میلی گرم۵ %
تیامین۰۱۱/۰ میلی گرم۱ %
ویتامین A۰ میلی گرم۰ %
ویتامین C۵/۷۱ میلی گرم۱۱۹ %
ویتامین E۰۷/۰ میلی گرم۵/۰ %
ویتامین K 
۴/۰ میکروگرم۳/۰ %

 

املاح معدنی موجود در میوه لیچی
کلسیم۵ میلی گرم۵/۰ %
مس۱۴۸/۰ میلی گرم۱۶ %
آهن۳۱/۰ میلی گرم۴ %
منیزیم۱۰ میلی گرم۵/۲ %
منگنز۰۵۵/۰ میلی گرم۵/۲ %
فسفر۳۱ میلی گرم۵/۴ %
سلنیوم۶/۰ میکروگرم۱ %
روی۰۷/۰ میلی گرم۵/۰ %


میوه لیچی 




ویژگی های ظاهری لیچی

سرخالو یا لیچی یا لایچی میوه ای می باشد که پوست آن سرخ و مانند چرم می باشد و تیغ تیغی و مانند توت فرنگی می باشد. قسمت خوراکی سرخالو سفید رنگ، شفاف، سفت و آبدار می باشد.

پوست این میوه، قرمز، چرم‌مانند و تیغ‌تیغی و شبیه به توت فرنگی است، قسمت خوراکی آن سفید و شفاف و سفت و آبدار است و شکل آن از گرد و گاه بیضی و قطر آن از یک تا یک و نیم سانتیمتر متغیر است.

جالب اینجاست که این میوه هسته قهوه‌ای رنگی دارد که طعم آن با خود میوه متفاوت است و پاکستانی‌ها با مخلوط کردن آن با خامه و سایر مواد از آن به عنوان دسر بعد از غذا استفاده می‌کنند.

لیچی جزو میوه‌هایی است که رسیده بودن آن را می‌توان از بوی خوشش تشخیص داد. پوست این میوه قرمز رنگ و سفت است اما اگر شیوه خوردن آن را بلد باشید پوست سفت لیچی به راحتی از میوه جدا می‌شود و شما می‌توانید مغز سفید رنگ و شیرین آن را میل کنید. 

میوه لیچی 

ازدیاد

ازدیاد لیچی از طریق بذر به علت تفرق صفات،دوره نونهالی بالا (6سال) و کیفیت پایین میوه توصیه نمی شود.روش تجاری ازیاد آن خوابانیدن هوایی بوده و بهترین زمان انجام این روش در خرداد ماه می باشد که برای بهبود ریشه زایی می توان از IBA استفاده کرد.

آب و هوا

لیچی از گیاهان مناطق نیمه گرمسیری بوده و گلدهی و میوه دهی آن زمانی افزایش می یابدکه این گیاه در زمستان تحت تاثیر یک دوره خشکی و یا هوای خنک قرار بگیردو این شرایط در مناطق نیمه گرمسیر فراهم می شود.

 اندازه میوه لیچی

درخت میوه لیچی

لیچی در چه کشورهایی کشت می‌شود؟

لیچی در ابتدا یک میوه جنگلی بود اما کم کم مردم جنوب چین و کشورهای حوزه شبه‌قاره هند شروع به کشت آن کردند و باغ‌های لیچی به وجود آمد که هم مکانی زیبا برای تفریح بود و هم مکانی برای چیدن و صادرات این میوه منحصر به فرد. امروزه نیز این میوه استوایی در کشورهای تایلند، فلیپین، هند، آفریقای جنوبی، آمریکا، نیوزیلند، ژاپن، استرالیا و پاکستان کشت می‌شود اما خاستگاه نوع مرغوب آن شبه‌قاره هند به ویژه پاکستان است.

نکته: تا جایی که ما اطلاع داریم این میوه در ایران یافت نمی شود. در صورتی که شما این میوه جایی دیدید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

  انواع پرندگان، زنبورها و خفاش‌ها علاقه زیادی به خوردن لیچی دارند به همین علت صاحبان باغ‌ها مجبورند شبانه روز از درختان لیچی محافظت کنند.

عوارض جانبی و حساسیت های لیچی

لیچی محتوای قند بالایی دارد و افرادی که دچار دیابت هستند باید آن را با احتیاط مصرف کنند. 

لیچی باعث عدم تعادل هورمونی در بدن می شود. این گیاه می تواند باعث خونریزی داخلی، تب یا مشکلات دیگر شود. زنان باردار باید از مصرف لیچی تا بعد از دوران شیردهی اجتناب کنند چرا که ممکن است باعث خونریزی و عفونت در نتیجه آسیب به جنین شود. مصرف زیاد لیچی می تواند منجر به خونریزی بینی، تب یا گلو درد شود. هر چند به میزان عادی، هیچ ریسکی متوجه شخص نمی شود.

میوه لیچی 

چگونه از لیچی نگهداری کنیم؟

لیچی ها بیشتر در نواحی استوایی و گرمسیری رشد می کنند. این گیاهان میوه های فصلی هستند و معمولا از ماه ژوئن تا اکتبر در دسترس می باشند. این میوه ها به شدت قابل خراب شدن هستند و هر گاه که از درخت چیده شوند، بعد از آن دیگر رسیده نمی شوند.پوسته قهوه ای رنگ نشان دهنده تازه بودن میوه است. لیچی هایی را انتخاب کنید که محکم و سنگین و با پوسته خشک هستند. از تهیه لیچی نرم یا ضربه دیده و یا پوسته دارای نقاط سیاه خودداری کنید.لیچی ها عمر پوسته ی زیادی ندارند. زمانی که با کیسه پلاستیکی در یخچال نگه داری شوند می توانند تا ده روز سالم بمانند. فریز کردن لیچی ها پوسته آنها را تیره تر می کند اما میوه را تحت تاثیر قرار نمی دهد.


آموزش خوردن و معرفی میوه لیچی



شما در بازارهای میوه فروشی به این میوه عجیب و غریب برخورد کرده اید؟ اگر تجربه استفاده از میوه لیچی را دارید حتما آن را در قسمت “ارسال نظر” با ما  به اشتراک بگذارید


برچسب ها
نسخه اصل مطلب