روزنامه کیهان در گزارشی به احتمالات جدید بر سر پرونده FATF پرداخته و همچون گذشته مخالفت خود با پیوستن به آن را اعلام کرده است.
در بخشی از این مطلب آمده است:
انتشار شایعات خلاف واقع، بازنشر و ضریب دادن به آن، و سپس فضاسازیهای متوهمانه براساس شایعات خودساخته، به شگردی رایج در رسانههای زنجیرهای وابسته به مدعیان اصلاحات تبدیل شده است.
چند هفته قبل رسانههای مذکور ادعا کردند موضع ایران نسبت به FATF تغییر کرده و دولت رئیسی در حال اجرای مطالبات این کارگروه است. هر چند این خبر تکذیب شد، اما طیف مذکور، چون احساس میکنند خلافنویسی هیچ هزینهای ندارد مجددا ادعاهای مشابهی را تکرار میکنند. عجیب اینکه برخی از این محافل مدعی شدهاند ایران با FATF کنار آمده، اما برخی دیگر با نقض ادعای گروه اول نوشتهاند رفتار ایران مصداق آش نخورده و دهان سوخته است.
در این زمینه روزنامه، شرق در گزارشی با عنوان «روی خوش اصولگرایان به FATF؛ رئیسی تغییر موضع داده و موافق شده» نوشت: پیوستن ایران به گروه اقدام ویژه مالی به گره کوری تبدیل شده و سه سالی است ایران در لیست سیاه قرار دارد. مهمترین دلیل عدم تعیین تکلیف دو لایحه باقیمانده از چهار لایحه FATF به رویکرد سیاسی اصولگرایان در دولت دوازدهم بازمیگردد که با همه توان برای ایستادن مقابل دولت روحانی برای تصویب این لوایح مانعتراشی کردند. با ماندن ایران در لیست سیاه و مشکلات در دولت سیزدهم برای به نتیجه رساندن مذاکرات رفع تحریمها، همه آنهایی که روزی مخالف برجام و FATF بودند، گویا امروز به ثمرات آن پی برده و موافق هر دو شدهاند. سیدمحمد صدر به اعتماد گفته است: تصویب FATF مانند احیای برجام یک ضرورت غیرقابل انکار است. خوشبختانه امروز حتی بسیاری از مخالفان برجام و FATF به اهمیت و ضرورت آن پی بردهاند. البته اوایل مهرماه بود که حسین سلاحورزی، رئیس اتاق بازرگانی اعلام کرد: «اخباری غیررسمی درباره پذیرفته شدن FATF شنیدهایم و امکان جدیتر شدن مذاکرات هم وجود دارد». همین اظهارات کافی بود FATF دوباره به متن و صدر خبرها و تحلیلها بازگردد و این سؤال مطرح شود که آیا ایران به FATF میپیوندد یا خیر؟».
یادآور میشود برخلاف ادعای شرق، سلاحورزی گفته بود: پذیرش FATF صحت ندارد.
در همین حال روزنامه آرمان در مطلبی با عنوان «تغییر تاکتیک یا استراتژی جدید؛ رئیسی و همفکرانش چگونه ناگهان موافق FATF شدند؟»: «با گذشت دو سال از عمر دولت رئیسی، به نظر میرسد اقتضائات مسئولیت و کارهای اجرایی کشور، او و تیم اقتصادیاش را به سمت موافقت با FATF کشانده است. چرا که قرار گرفتن در لیست سیاه FATF عملا امکان هرگونه مراودات مالی و مناسبات اقتصادی با سایر کشورها را برای ایران از مسیر قانونی ناممکن است. نظر رئیسی و دولت او درباره FATF تغییر کرده است. این را محمد صدر میگوید».
روزنامه هممیهن هم در سرمقاله نوشت: «یکی از مهمترین نقدهایی که به سیاستهای رسمی ایران وارد میشود، در امور بینالملل است... ایراد دیگری که بحق هم گرفته است، شاید اشاره به سخنان اخیر مقام وزارت اقتصاد باشد که گفته است استانداردهای FATF در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را پذیرفتهایم و تلاش میشود قوانین و مقررات نیز منطبق با آن پیش برود! آقای ظریف بهخوبی توضیح میدهد که شما FATF را نمیپذیرید، پالرمو و CFT را نمیپذیرید، اما مقررات سختگیرانهتری را مجبور میشوید اعمال کنید. یعنی با پولشویی مبارزه میکنید و گزارش کامل آن را ارائه میدهید، اما در تصمیمگیریها نقشی ندارید. این سیاست مصداق آش نخورده و دهان سوخته است. این چه عقلانیتی است که تمام توان خود را بسیج کردید تا مانع پیوستن دولت پیش به FATF و پالرمو و CFT شود و حالا خودتان بدون پیوستن آن را انجام میدهید؟».
این نکته هم گفتنی است که طیف وسیعی از موفقیتهای دولت سیزدهم، از جمله واردات واکسن کرونا، افزایش صادرات نفت، افتتاح فاز ۱۱ پارس جنوبی پس از بیست سال، خرید ۶۰ هواپیمای جدید، عضویت در شانگهای و بریکس، آزادسازی بالغ بر ۱۶میلیارد دلار از پولهای بلوکهشده ایران بدون برجام و FATF اتفاق افتاده است.
منبع: fararu-673691