نمادهای مرموز ۳۵۰۰ ساله در غارهای باستانی ترکیه چه معنایی دارند؟
فرادید| هاتوشا، پایتخت هیتیها در ناحیه بوغازکاله در استان چوروم، در شمال آناتولی مرکزی واقع شده است. قدمت بقایای پایتخت هیتیها به عصر برنز، یعنی حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمیگردد. این مکان در سال ۱۹۸۶ به فهرست میراث جهانی یونسکو اضافه شد.
به گزارش فرادید، در تونل معروف یرکاپی که هر بازدیدکنندهای در خرابههای هاتوشا از آن عبور میکند، ۲۴۹ نماد ۳۵۰۰ساله کشف شده است. برخی از بخشهای رمزگشاییشدهی هیروگلیفهای آناتولی (شکلی از نوشتار متشکل از حدود ۵۰۰ علامت) که سال گذشته کشف شدند، حاوی اطلاعاتی درباره شخصی هستند که تونل را ساخته است.
کتیبههایی که سال گذشته توسط دانشیار دکتر بولنت گِنچ، یکی از اعضای هیئت علمی گروه باستانشناسی دانشگاه ماردیت آرتوکلو کشف شدند، شامل ۲۴۹ نماد بودند که با رنگ ریشه ترسیم شده بودند.
با توجه به وجود این نمادها در یک تونل، فرضیه اصلی این است که میتوانیم یرکاپی را با کوه توتالیا مرتبط کنیم یا اینکه کوه توتالیا به طور مصنوعی ساخته شده، چون از بیرون، به خصوص وقتی از دشت به آن نگاه کنیم، یرکاپی در بالاترین نقطه از هاتوشا قرار دارد و بنابراین از همه طرف قابل مشاهده است. در واقع، به گونهای قرار گرفته که در خور یک مکان مقدس است.
پروفسور آندریاس شاخنر در بیانیه خود اظهار داشت که هیروگلیفهای آناتولی که در ساخت تونل از آنها استفاده شده، سرنخهای مهمی برای درک دوران هیتی هستند.
شاخنر میافزاید: «این هیروگلیفها به شکل امضا، کتیبه یا عبارت «من این کار را کردم» توسط شخصی که این تونل را ساخته به نظر میرسند. با این حال، ما این را درک میکنیم که به احتمال زیاد، در دنیای هیتی، این خط تصویری، بسیار گستردهتر از خط میخی بوده است».
افزون بر این، شاخنر اشاره کرد هیروگلیفهای آناتولی در زندگی روزمره رایج بودهاند: «خط میخی بیشتر پدیدهای در قشر حاکم بوده، چیزی که دولت از آن استفاده میکرده، اما با وجود هیروگلیفهای آناتولی، میتوانیم کاربردهای مختلفی مانند ارتباطات روزمره مردم، علائم ناوبری شهری و بسیاری موارد دیگر را پیشبینی کنیم.»
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-156401