والتدیزنی، پیکسار و دریم ورکز نامهای مطرحی هستند که بخش پررنگی از کودکی و نوجوانی نسلهای مختلف را به خودشان اختصاص دادهاند امپراتورها و غولهای انیمیشن که آن قدر قوی هستند که تصور رقابت با آنها هم دشوار است.
از سال 1396 ایرانیها نیز با تمام کمبودها توانستهاند انیمیشنهای خوشساختی بسازند که در ایران و کشورهای همسایه پرفروش بوده است. تا امروز تنها انیمیشن گیشه «بچه زرنگ» به تهیهکنندگی حامد جعفری که از پنجم مهرماه در سینماهای سراسر کشور روی پرده رفته به فروش حدود ۳۰ هزار مخاطب و 1/5میلیارد تومان دست یابد. این انیمیشن سینمایی تاکنون پرفروشترین و پرمخاطبترین افتتاحیه را در گیشه تاریخ سینمای ایران، نسبت به دیگر آثار پویانمایی داشته است و با اقبال بالای مخاطبان بهویژه کودکان روبهرو شده است.
این انیمیشن سینمایی محصول مشترک گروه هنرپویا و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است و به همت نزدیک به ۲۵۰ نفر از هنرمندان جوان ایران ساخته شده است. بهنود نکویی، هادی محمدیان و محمدجواد جنتی کارگردانان این اثر هستند. «بچه زرنگ» داستان محسن پسربچهای است که عاشق ابرقهرمانهای فیلمهاست و همیشه تلاش میکند تا با وسایل ابرقهرمانیاش به هرکس و هر چیزی کمک کند. اما در یک اتفاق نادر، محسن با ببری مواجه میشود که از گونه حیوانات منقرض شده ایران است و تصمیم میگیرد تا به آن حیوان هم کمک کرده و او را به زادگاهش بازگرداند.
این انیمیشن سومین فیلم «گروه هنرپویا» بعد از «فیلشاه» و «شاهزادهروم» است که جزو پرفروشترین فیلمها و انیمیشنهای ایرانی محسوب میشوند. «شاهزاده روم» دیگر انیمیشن گروه هنر پویا است که در سال 1394 اکران شده و با اقبال خوب مخاطبان روبه رو شد هرچند انتظارها بیشتر بود اما در نهایت به فروش سه میلیارد و ششصد میلیونتومانی رسید. فیلشاه انیمیشن دیگر«گروه هنرپویا» که در سال 1396 اکران شد و به فروش هفت میلیارد و نهصد میلیونتومانی رسید. در سال 1401 دو انیمیشن «پسر دلفینی» و «لوپتو» تمامی رکوردهای قبلی را شکستند و توانستند با فروش میلیاردی حتی در جدول پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران نیز قرار بگیرند. پسر دلفینی محصول سازمان هنری رسانهای اوج که ابتدا در روسیه اکران شده و با استقبال زیادی نیز مواجه شد، در گیشه به فروش ۲۳٬۶۰۲٬۳۷۷٬۰۰۰ تومانی دست یافت و هم اکنون پرفروشترین انیمیشن سینمای ایران است. این انیمیشن بلند سینمایی در افتتاحیه نیز با اقبال مخاطبان روبه رو شد و به فروش 740 میلیون تومانی دست یافت. در خلاصه پسر دلفینی آمده است؛ هنگامی که یک هواپیما در دریا سقوط میکند، یک دلفین جوان به نام سفید و مادرش یک نوزاد انسانی پیدا میکنند و از او مراقبت میکنند. دلفین بعداً بزرگ میشود و بعد از اینکه متوجه میشود یک انسان است، برای یافتن مادرش به خشکی میرود. اسنوبال زندگی بیدغدغهای در زیر امواج دارد تا این که هشتپا دنیای زیر آب به دست میگیرد. پسر به خشکی تبعید میشود، جایی که ناخدا مروارید مهربان او را به آنجا میبرد.
دیگر انیمیشن سال 1401 هرچند نتوانست به فروش پسر دلفینی دست یابد اما با فروش 21 میلیاردی گیشه خوبی داشت. تهران ۱۵۰۰، آخرین داستان، فهرست مقدس، کلیلهودمنه، راز سیاوش و رستم و سهراب نیز از دیگر انیمیشنهای سینمایی پرفروش سینمای ایران هستند. انیمیشنهای ایرانی تازه اول راه هستند و کمبود امکانات، بودجه وبرنامه ریزی سبب شده تا آن طور که باید پیشرفت نکرده و به دلیل هزینههای بالا، تولید انیمیشن تنها به چند موسسه دولتی محدود میشود و بخش خصوصی عملا در ساخت انیمیشن شانس زیادی نداشته باشد همین موضوع سبب شده تا در سال، شاهد اکران یک یا نهایتا دو انیمیشن ایرانی باشیم در حالی که فروش گیشه انیمیشنهای ایرانی نشان میدهد که مخاطب، تشنه تماشای کارتونهای ایرانی است.