جستجو
رویداد ایران > تندرستی > پیشگیری و درمان > درمان خانگی و دارویی بیماری پسوریازیس؛ صدفک یا صدف پوستی

درمان خانگی و دارویی بیماری پسوریازیس؛ صدفک یا صدف پوستی

پسوریازیس بیماری مزمن پوستی غیر مسری است. معرفی کامل بیماری لک و پیس، تشخیص، عوارض، راه های درمان خانگی و دارویی و انواع آن با عکس را برایتان آورده ایم:

پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی، غیر مسری و مزمن پوستی است که باعث رشد سریع سلول ها در پوست می‌شود و با علائم مانند قرمزی، خارش و پوسته پوسته شدن پوست بدن همراه است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا هر آنچه که باید درباره بیماری پسوریازیس بدانید از علت و علائم گرفته تا روش تشخیص و درمان خانگی و دارویی آن را در اختیار شما قرار دهیم:

پسوریازیس چیست؟

پسوریازیس (Psoriasis)، صدف پوستی یا صدفک نوعی بیماری پوستی است که سلول پوست فرد مبتلا تا 10 برابر سریعتر از حد طبیعی تکثیر می شود و همین امر باعث می شود سلول های جدید هر 3 تا 4 روز رشد می کند.بیماری پسوریازیس باعث ایجاد لکه­ های قرمز ناهمواری که با پوسته­ های سفید پوشیده شده ­اند بر روی پوست بدن خصوصا پوست سر، آرنج، زانو و کمر می شود. پسوریازیس بیماری مسری نیست و معمولا در اوایل بزرگسالی ظاهر می شود.


 پسوریازیس


علائم پسوریازیس

علائم پسوریازیس در افراد مختلف متفاوت است و می توان شامل یک یا چند از نشانه های زیر باشد.علائم و نشانه های پسوریازیس عبارتند از:

انواع پسوریازیس

پسوریازیس به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود که تشخیص نوع آن به درمان سریع این بیماری کمک خواهد کرد. انواع مختلف پسوریازیس عبارتند از: 

پسوریازیس پلاکی

پسوریازیس پلاکی (Plaque Psoriasis) یا پسوریازیس والگاریس شایع­ترین نوع این بیماری است که باعث ایجاد لکه های قرمز با یک لایه سفید نقره ای روی پوست می شود که با خارش و خونریزی همراه است و اغلب در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر می شود.
عکس پسوریازیس پلاکی

پسوریازیس خالدار

پسوریازیس خالدار (Guttate) یا قطره‌ای یک نوع از پسوریازیس است که به صورت لکه های کوچک و قطره ای شکل روی اعضای بدن به خصوص بازوها، پاها، پوست سر و بالاتنه ظاهر می شود. این بیماری عمدتا کودکان، نوجوانان و بزرگسالان زیر 30 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.

عکس پسوریازیس خالدار

پسوریازیس معکوس

پسوریازیس معکوس (Inverse) یا فلکسورال باعث ایجاد لکه­ های صاف در پوست(کشاله ران، باسن و پستان­ ها) می­شود که با اصطکاک و تعریق بدتر می شود و علت آن ممکن است عفونت های قارچی باشد.

عکس پسوریازیس معکوس

پسوریازیس پوسچولار

پسوریازیس پوسچولار (Pustular) یا چرک‌دانه‌ای نوع نادر این بیماری است که باعث ایجاد جوشهای چرکی سفید روی پوست یادر نواحی کوچکتر کف دست یا کف پا می شود.

عکس پسوریازیس پوسچولار

پسوریازیس اریترودرمیک

پسوریازیس اریترودرمیک (Erythrodermic) یک نوع نادر از این بیماری است که یک بار یا بیشتر در طول عمر 3% از افرادی که پسوریازیس دارند اتفاق می افتد و اغلب در کل بدن بثورات قرمز مشاهده می شود که با خارش شدید و درد همراه است.

پسوریازیس اریترودرمیک

پسوریازیس ناخن

پسوریازیس ناخن بیماری قارچی نیست و همان طور که از نامش پیداست ناخن و انگشتان دست و پا را درگیر می کند و باعث ایجاد حفره، رشد غیرطبیعی ناخن و تغییر رنگ آن می شود.

عکس پسوریازیس ناخن

آرتروز پسوریازیس

آرتروز پسوریازیس نوعی بیماری است که تورم مفاصل آرتروز را با پسوریازیس ترکیب می کند.

تشخیص پسوریازیس 

تشخیص پسوریازیس اغلب با معاینه بالینی توسط پزشک متخصص پوست امکان پذیر است و نیازی به آزمایش خون نیست اما در موارد مشکوک از بیوپسی پوست استفاده می شود. در روش بیوپسیپزشک با بریدن تکه کوچکی از پوست و بررسی آن زیر میکروسکوپ، بیماری را تشخیص می‌دهد.

عوارض پسوریازیس

اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سایر بیماری­ ها هستید، از جمله عوارض پسوریازیس عبارتند از:


عکس بیماری پسوریازیس

علت پسوریازیس 

علت پسوریازیس و اینکه چه عواملی باعث اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن می­شوند به طور دقیق مشخص نیست. محققان معتقدند که عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی در این بیماری نقش دارند.عواملی که می تواند خطر ابتلای افراد به پسوریازیس را افزایش دهند عباتند از: 

  1. دستگاه ایمنی: پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که در آن سلول‌های سفید خون به سلول‌های پوست حمله می کنند که باعث قرمزی و توسعه نواحی ملتهب پوست می‌شود.
  2. ژنتیک یا سابقه خانوادگی: پسوریازیس یک بیماری ژنتیکی است. اگر از والدین پسوریازیس داشته باشد، کودک به احتمال ۲۵ درصد و اگر هر دو پدر و مادر پسوریازیس داشته باشند، کودک به احتمال حدود ۶۵ درصد به این بیماری مبتلا می‌شود.
  3. محرک ها: محرک های ایجاد بیماری پسوریازیس عباتند از: فشار روانی، آلرژی،رژیم غذایی و آب و هوا. محرک پسوریازیس قطعی نیست و ممکن است آنچه باعث پسوریازیس یک نفر می‌شود، بر دیگری تاثیر نگذارد.
  4. استرس: استرس می‌تواند باعث شروع پسوریازیس یا تشدید این بیماری شود. آرامش و کاهش استرس ممکن است به پیشگیری از تاثیر پسوریازیس کمک کند.
  5. نوشیدنی‌های الکلی: مصرف نوشیدنی‌های الکلی سنگین می تواند موجب تشدید پسوریازیس شود.
  6. صدمه به پوست: صدمه به پوست(واکسیناسیون، آفتاب سوختگی و خش) می تواند باعث تشدید این بیماری شود.
  7. سیگار کشیدن:سیگار کشیدن علاوه بر افزایش خطر ابتلا به پسوریازیس ممکن است شدت این بیماری را زیاد کند.
  8. داروها: داروهای مانند لیتیم، ضد مالاریا، پروپرانولول، کویندین، ایندومتاسین در تحریک پسوریازیس موثر هستند.
  9. عفونت، میکروب‌ها و اچ‌آی‌وی: عفونت، میکروب‌ها و اچ‌آی‌وی که می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار دهد بر پسوریازیس  تأثیر می‌گذارد.

مکان‌های پسوریازیس

پسوریازیس می‌تواند در هر نقطه‌ای از بدن مانند دست،پا،ناخن،صورت، دهان و ...خود را نشان دهد. نشانه های پسوریازیس در بدن عبارتند از: 

عکس پسوریازیس خفیف

درمان پسوریازیس

درمان پسوریازیس به صورت قطعی امکان پذیر نیست اما روش های مانند درمان‌های موضعی، نور درمانی، داروهای سیستمیک، بیولوژیک، درمان‌های جدید خوراکی و طب مکمل و جایگزین وجود دارد که با استفاده از آن ها می توان این بیماری را کنترل کرد.

درمان‌های موضعی

درمان‌های موضعی اولین روش درمان بیماری پسوریازیس است که در تماس به پوست استفاده می شود و می توان با نسخه یا بدون نسخه پزشک از داروخانه ها تهیه کرد.درمان های موضعی پسوریازیس عباتند از: 

نوردرمانی پسوریازیس

نور درمانی یکی از روش های درمان پسوریازیس در کلینیک پوست با دستگاه فتوتراپی است که پزشک نور ماوراء بنفش را به پوست می­تاباند تا رشد سلول­های پوست را کند کند.

درمان پسوریازیس با دارو

داروهای که توسط پزشک برای افراد با پسوریازیس و آرتریت پسوریاتیک متوسط تا شدید تجویز می شود و به صورت خوراکی یا تزریقی استفاده می شود.داروهای  پسوریازیس عباتند از: 

عکس انواع پسوریازیس

درمان خانگی پسوریازیس

 درمان خانگی پسوریازیس عبارت اند از: 

پرسش های متداول

 پسوریازیس به انگلیسی چی می شود؟
پسوریازیس به انگلیسی Psoriasis

پسوریازیس چیست؟

پسوریازیس یک بیماری مزمن است که در آن سیستم ایمنی بیش از حد فعال شده و سبب تکثیر سریع سلول‌های پوست می‌شود.
آیا پسوریازیس سرطان است؟
پسوریازیس سرطان نیست اما در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به سرطان(سرطان غیر ملانوم و سرطان ریه) شود.در یک مطالعه جداگانه­، محققان متذکر شدند که میزان سرطان در افراد مبتلا به پسوریازیس بیشتر است. این مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به پسوریازیس، به احتمال زیاد به سرطان­های پوستی غیر ملانوم­، سرطان­های لنفوم و سرطان­های حفره دهان­، حنجره، حلق، روده بزرگ­، ریه و کلیه مبتلا می­شوند.
آیا افراد مبتلا به پسوریازیس می‌توانند ازدواج کنند ؟
بله.ازدواج برای افراد مبتلا به پسوریازیس منعی ندارد اما باید قبل از عقد راجع به بیماری خود با فرد مقابل صحبت کند.همچنین باید قبل از اقدام به هر کاری با پزشک معالج خود مشورت کنید تا بتواند راه‌های جلوگیری از انتقال این بیماری ارثی را به شما آموزش دهد.
آیا کودکان هم به پسوریازیس مبتلا می‌شوند؟

بله. افزایش بیماری پسوریازیس در کودکان به دلیل بالاتر بودن سرعت ترمیم سلول‌های پوستی و جایگزینی آن‌ها بیشتر است و  گاهی با یک سرماخوردگی و یا عفونت گلو خودش را نشان می‌دهد.

روش­ های درمان پسوریازیس چه تاثیری بر خطر ابتلاء به سرطان دارند؟
برخی از روش های درمان پسوریازیس باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن می شود که می تواند افراد با سیستم ایمنی ضعیف را در معرض خطر بیشتری برای سرطان قرار دهد.
برای درمان پسوریازیس به کدام متخصص مراجعه کنیم؟
برای درمان پسوریازیس به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انواع پسوریازیس چیست؟

انواع پسوریازیس عبارت است از:

  1. پسوریازیس پلاکی
  2.  پسوریازیس خال‌دار (قطره‌ای)
  3.  پسوریازیس پوسچولار (چرک‌دار یا تاولی)
  4.  پسوریازیس معکوس
  5.  پسوریازیس اریترودرمیک
علائم پسوریازیس چیست؟
علائم پسوریازیس از فردی به فرد دیگر و بسته به نوع پسوریازیس متفاوت‌ است که در متن مطلب به آن اشاره شده است.
آیا پسوریازیس مُسری است؟
پسوریازیس مسری نیست و این مشکل پوستی از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود.
علت ابتلا به پسوریازیس چیست؟
علت ابتلا به پسوریازیس به طور قطع مشخص نیست اما ژنتیک و سیستم ایمنی در ابتلا به این بیماری موثر هستند.
 روش تشخیص پسوریازیس چگونه است؟
روش تشخیص پسوریازیس از طریق معاینه‌ی فیزیکی و نمونه برداری امکان پذیر است.
داروهای پسوریازیس چیست؟
داروهای پسوریازیس شامل داروهای بیولوژیک،رتینوئیدها، سیکلوسپورین و متوترکسات است.

علائم پوستی پسوریازیس بیشتر کدام نواحی بدن را درگیر می کند؟

علائم پسوریازیس بیشتر در نواحی آرنج، زانو و پوست سر بروز می کند 
داروی لیتیم در درمان پسوریازیس موثر است؟

لیتیم باعث تشدید پسوریازیس  در حدود نیمی از افراد مبتلا به این بیماری می شود.

داروهای ضد مالاریا در درمان پسوریازیس موثر است؟

داروهای ضد مالاریا مانند کیناکرین، کلروکین و هیدروکسی کلروکین ممکن است باعث شعله‌ور شدن پسوریازیس شوند.

سیکلوسپورین برای درمان سیکلوسپورین خوب است؟
سیکلوسپورین یک داروی موثر در مدیریت پسوریازیس کودکان است  دوز مصرف آن در محدوده ۳-۵ میلی گرم بر کیلوگرم بوده و بسته به مورد موثر است. در برخی از بیماران این یک بحران واقعی است.
پسوریازیس در بارداری درمان می شود؟
60 درصد مادران باردار معتقدند که بیماری پسوریازیس در دوران بارداری بعد از ۹ ماه بهبود پیدا می‌کند؛ زیرا در این دوران هورمون پروژسترونی که ترشح می‌شود از فعالیت بیش از اندازه سیتم ایمنی جلوگیری می‌کند.
در زمان ابتلا به پسوریازیس می توان باردار شد؟
 هنگامی که یک خانم مبتلا به پسوریازیس در سنین باروری تحت درمان با داروهای پسوریازیس قرار می‌گیرد، باید بدقت از نظر پیشگیری از بارداری توجیه شود. در مورد برخی از این داروها حتی تا ماه‌ها پس از قطع دارو نیز بارداری می‌تواند خطراتی برای جنین در پی داشته باشد.
آیا پسوریازیس خطرناک است؟

پسوریازیس خطرناک نیست اما می‌تواند باعث بروز مشکلاتی روانی مانند کاهش اعتماد به نفس شود.

چه موقع برای درمان پسوریازیس به دکتر پوست مراجعه کنیم؟

 اگر پسوریازیس شما همراه با علائم زیر است بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

    باعث ناراحتی و درد می‌شود.
  • انجام وظایف معمول را برایتان دشوار می‌کند.
  • باعث می‌شود که شما در مورد ظاهر پوست خود نگران باشید.
  • منجر به مشکلات مفصلی مانند درد، تورم یا عدم توانایی انجام وظایف روزانه می‌شود.
  • در صورتی‌که علائم شما بدتر شدند یا با درمان بهبود نیافتید، بایستی به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است به داروهای مختلف یا ترکیبی از درمان‌های مختلف برای کنترل پسوریازیس نیاز داشته‌باشید.

بهترین کرم برای درمان پسوریازیس چیست؟

بهترین کرم برای درمان پسوریازیس عبارتند از: 

     قطران زغال سنگ
  • مرطوب‌کننده ها
  •  آنالوگ ویتامین D
  • آنترالین

درمان خانگی پسوریازیس چیست؟

درمان خانگی پسوریازیس شامل حمام روزانه،اجتناب از سیگار کشیدن و الکل و...که در متن مطلب اشاره شده است.

عوارض پسوریازیس چیست؟

عوارض پسوریازیس شامل بیماری ها چشم،چاقی،دیابت و...است.
عواملی که باعث بیماری پسوریازیس می سوند کدامند؟
عومل زیر ممکن است باعث پسوریازیس شوند عبارتند از:
    عفونت‌هایی مانند گلودرد و یا عفونت‌های پوستی
  • آسیب به پوست، مانند برش یا تراشیدن، نیش حشرات یا آفتاب سوختگی شدید
  • استرس
  • سیگار کشیدن
  • مصرف زیاد الکل
  • کمبود ویتامین D
  • برخی داروها از جمله لیتیوم، داروهای ضد‌فشار‌خون، داروهای ضدمالاریا و..
قاتل پسوریازیس چیست؟
قاتل پسوریازیس که این بیماری را تشدید می کند عبارتند از: قند و شکر، الکل،گلوتن،دخانیات،غذاهای فراوری شده
چه غذاهای باید برای درمان پسوریازیس بخوریم؟
برای درمان پسوریازیس باید میوه، سبزیجات،زردچوبه،ماهی و..مصرف کرد.
داروی بیماری پسوریازیس چیست؟
داروی بیماری پسوریازیس، متوترکسات است که با کند کردن روند تولید سلول‌های پوستی و سرکوب التهاب می‌تواند به بهبود بیماری پسوریازیس کمک کند.
پسوریازیس سر چیست و چه علائمی دارد؟

پسوریازیس سر یک اختلال پوستی رایج است که در آن پچ های فلس مانند برآمده ایجاد می شود و علائم آن با نشانه های زیر همراه است:

    خشکی پوست سر
  • پوسته پوسته شدن که شبیه شوره سر است
  • خارش و سوزش پوست سر
  • و...
پسوریازیس و ازدواج با هم تداخل دارند؟
پسوریازیس و ازدواج با هم تداخل ندارد اما بهتر است بدانید این بیماری درمان ندارد و تاثیر این بیماری در زیبایی می‌تواند در ازدواج موثر باشد.
پسوریازیس قطره ای چیست؟

پسوریازیس قطره ای نوعی از این بیماری است که باعث به وجود آمدن نقاطی کوچک شبیه قطره برروی قفسه سینه، دست ها، پا و پوست سر می‌شود.

پسوریازیس ناخن در کودکان چیست؟

پسوریازیس ناخن در کودکان نادر است اما با مشاهده تغییر شکل ناخن، فرورفتگی‌ها یا سوراخ‌هایی در ناخن فرزندتان را به پزشک ببرید.

شامپو پسوریازیس چیست؟
یکی از شامپو های پسوریازیس،شامپو رکوبیزول است.
چگونه پسوریازیس صورت را درمان کنیم؟ 

روش درمان پسوریازیس صورت با توجه به حساسیت بالای پوست صورت، محافظه کارانه است و پزشک برای شما یک مرطوب کننده با کیفیت برای صورت شما تجویز می کند. درمان های احتمالی دیگر شامل کرم های استروئیدی، پماد های ویتامینه، نور درمانی و درمان سیستم ایمنی می باشد.

پسوریازیس صورت چه ظاهری دارد؟ 

پسوریازیس صورت با نقاط قرمز کوچک شروع می شود که تبدیل به زخم های بزرگ صورتی-قرمز می شود. سپس این زخم ها با پوسته های سفید یا نقره ای رنگ پوشانده می شوند که بعضاً از پوست جدا می شوند.

علت بروز پسوریازیس صورت چیست؟
علت بروز پسوریازیس صورت ژنتیک است اما استرس، جراحت، عفونت، هوای سرد و برخی از دارو ها می توان محرک این بیماری باشد.


سخن آخر

پسوریازیس یک نوع بیماری مزمن پوستی است که تشخیص این بیماری با معاینه فیزیکی و نمونه برداری از پوست امکان پذیر است.افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس در معرض بیماری های مانند چاقی،دیابت، فشار خون بالا و...هستند.این بیماری درمان ندارد اما می توانید با استفاده از روش های مانند درمان‌های موضعی، نور درمانی، داروهای سیستمیک، بیولوژیک و...  برای کنترل علائم اقدام کنید.
برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
گروه تحریریه
گروه تحریریه پایگاه خبری رویداد ایران