hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > دانش و مهارت > پزشکی > تفاوت پنتوپرازول با امپرازول چیست؟

تفاوت پنتوپرازول با امپرازول چیست؟

دارو‌های پنتوپرازول و امپرازول برای مهار ترشح اسید معده تجویز می‌شوند و طی یک دوره درمان ۸ هفته‌ای، ریفلاکس دستگاه گوارش و التهاب مری را تسکین می‌بخشند. عمده تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در برخی عوارض جانبی، دوز مصرفی و فرمولاسیون این دو داروست.

پنتوپرازول ( به انگلیسی Pentoprazole) و امپرازول ( به انگلیسی Omeprazole) دو داروی مهارکننده پمپ پروتون (داروی سوزش معده) هستند که برای درمان مشکلات گوارشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر دو دارو برای کاهش اسید معده و در نتیجه جلوگیری از ریفلاکس معده و التهاب مری تجویز می‌شوند و اساس کار آن‌ها، مهار ترشح اسید معده است. در حالی که پنتوپرازول و امپرازول به ظاهر مشابه بوده هستند؛ اما تفاوت‌هایی نیز دارند. در این مقاله به بررسی تفاوت پنتوپرازول با امپرازول و البته شباهت‌های این دو دارو می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

اساسی‌ترین تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در چیست؟

  • پنتوپرازول نام عمومی داروی پروتونیکس بوده و در حال حاضر فقط با نسخه قابل تهیه است.
  • این دارو طی ۸ هفته استفاده، بیماری ریفلاکس معده و التهاب مری را در بزرگسالان و کودکان بالای ۵ سال برطرف می‌کند.
  • پنتوپرازول در اشکال قرص و تعلیق مایع قابل تهیه است. همچنین ممکن است به عنوان یک تزریق داخل وریدی (IV) در بیمارستان یا کلینیک دریافت شود.
  • امپرازول با نام تجاری پریلوسک شناخته می‌شود و می‌توان آن را با نسخه یا بدون نسخه خریداری کرد.
  • امپرازول علاوه بر درمان ریفلاکس معده و التهاب مری، قادر است زخم اثنی عشر، عفونت‌های هلیکوباکتر پیلوری و زخم معده را نیز درمان کند.
  • این دارو ریفلاکس معده و التهاب مری را در بزرگسالان و کودکان بالای ۱ سال درمان خواهد کرد.
  • این کپسول در قالب قرص و تعلیق مایع قابل تهیه است.

 

  پنتوپرازول امپرازول
دسته بندی دارویی مهارکننده پمپ پروتون مهارکننده پمپ پروتون
نام تجاری پروتونیکس پریلوسک
اشکال دارویی قرص خوراکی
تعلیق مایع
تزریق وریدی IV
قرص خوراکی
کپسول خوراکی
تعلیق مایع
تزریق وریدی IV
دوز استاندارد ۴۰ میلی گرم یکبار در روز ۲۰ میلی گرم یکبار در روز
دوره درمان تا ۸ هفته ۴ تا ۸ هفته
سن مصرف بزرگسالان و کودکان بالای ۵ سال بزرگسالان و کودکان بالای ۱ سال

 



موارد مصرف پنتوپرازول و امپرازول

پنتوپرازول و امپرازول هر دو برای درمان سوزش سر دل (معده) ناشی از ریفلاکس دستگاه گوارش و التهاب مری مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر دو این داروها نسبت به آنتی‌اسیدهای معمولی مانند مسدودکننده‌های ‌هیستامین قوی‌تر هستند و برای دوره درمان زیر ۸ هفته تجویز می‌شوند. پنتوپرازول و امپرازول فشار خون بالا که به تولید بیش از حد اسید معده منجر می‌شود را درمان می‌کنند. همچنین قادرند زخم اثنی عشر، زخم معده و سایر زخم‌های گوارشی را نیز درمان کنند. از سایر موارد مصرف این دو دارو می‌توان به زخم و مری بارت (تغییر بافت قسمت انتهایی مری) ناشی از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی اشاره کرد.

 

  پنتوپرازول امپرازول
بیماری ریفلاکس معده بله بله
التهاب مری (ازوفاژیت) بله بله
هایپرسکرتوری بله بله
زخم اثنی عشر روی بسته بندی نوشته نشده بله
زخم معده روی بسته بندی نوشته نشده بله
عفونت هلیکو باکتر پیلوری روی بسته بندی نوشته نشده بله
ازوفاژیت بارت روی بسته بندی نوشته نشده روی بسته بندی نوشته نشده
سوء هاضمه روی بسته بندی نوشته نشده روی بسته بندی نوشته نشده
زخم ناشی از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی روی بسته بندی نوشته نشده روی بسته بندی نوشته نشده

 

کدام یک موثرترند؟ پنتوپرازول یا امپرازول؟

در آزمایشات و تحقیقات انجام شده، اثربخشی پنتوپرازول یا امپرازول تقریباً به یک اندازه برآورد شده است. هرچند یک مطالعه نشان داد که پنتوپرازول در درمان زخم معده مؤثرتر از امپرازول عمل می‌کند؛ اما در حالت کلی هر دو دارو در موارد مصرف ذکر شده تأثیرگذار بوده و صرفاً بسته به شرایط درمانی و هزینه دارو، ممکن است یکی ارجح باشد. برای انتخاب بهترین مورد با توجه به شرایط خود، با پزشک معالج مشورت کنید.

تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در عوارض جانبی

پنتوپرازول و امپرازول هر دو به‌طور بالقوه با عوارض جانبی از جمله سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ همراه هستند. سایر عوارض جانبی مانند اسهال، یبوست، درد شکم و معده، نفخ یا خروج گاز معده از سایر عوارض جانبی این دو دارو به شمار می‌روند. عوارض جانبی امپرازول گاهی شامل بازگشت اسید معده، کمردرد و سرفه است.

بررسی این عوارض جانبی در پنتوپرازول هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است.

  پنتوپرازول امپرازول
  آیا موجب می‌شود؟ احتمال  آیا موجب می‌شود؟ احتمال
سردرد بله ۱۲.۲٪ بله ۷٪
حالت تهوع بله ۷٪ بله ۴٪
اسهال بله ۸.۸٪ بله ۴٪
یبوست بله کمتر از ۲٪ بله ۲٪
درد شکم بله  ۶.۲٪ بله ۵٪
استفراغ بله ۴.۳٪ بله ۳٪
نفخ شکم بله ۳.۹٪ بله ۳٪
سرگیجه بله ۳٪ بله ۲٪
درد مفاصل بله ۲.۸٪ بله نامشخص
بثورات پوستی بله کمتر از ۲٪ بله ۲٪
بازگشت اسید خیر - بله ۲٪
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی بله نامشخص بله ۲٪
ضعف / کمبود انرژی بله نامشخص بله ۱٪
درد کمر خیر - بله ۱٪
سرفه خیر - بله ۱٪


تفاوت پنتوپرازول با امپرازول در تداخل‌های دارویی

  • پنتوپرازول و امپرازول با داروهای ضدویروسی مانند ریلپیویرین، آتازاناویر و ساکویی ناویر ناسازگار هستند و مصرف این داروها در کنار هم تأثیر داروی ضدویروسی را تغییر داده و میزان سمی بودن آن را افزایش می‌دهد.
  • مصرف پنتوپرازول یا امپرازول با وارفارین می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد و باید از مصرف آن‌ها به طور هم‌زمان خودداری شود. همچنین داروی کلوپیدوگرل ممکن است تحت تأثیر پانتوپرازول قرار نگیرد؛ اما باید از مصرف آن در کنار امپرازول پرهیز کرد.
  • پنتوپرازول و امپرازول با متوترکسات (داروی ضد متابولیت) ناسازگار بوده و مصرف هم‌زمان آن‌ها، خطر عوارض جانبی را افزایش می‌دهد.
  • پنتوپرازول و امپرازول نباید با کلرید آهن و سایر داروهایی که برای جذب به اسید معده نیاز دارند، هم‌زمان مصرف شود. سایر داروهایی که برای جذب به اسید معده نیاز دارند، عبارت‌اند از داروهای شیمی‌درمانی مانند ارلوتینیب و دزاتینیب و ضد قارچ‌هایی مانند کتوکونازول و ایتراکونازول.
  • البته برخی دیگر از این داروها از جمله فنیتوئین، سیتالوپرام و دیازپام ناسازگاری جدی با پنتوپرازول نشان نداده‌اند؛ اما در هر صورت مهم است که پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

نکته: داروهای مهارکننده پمپ پروتون از جمله پنتوپرازول و امپرازول نتایج برخی از آزمایش‌ها مثل تست ادراری تشخيص سريع حشيش را تغییر می‌دهند.

 

هشدارهای مهم

  • پنتوپرازول و امپرازول برای استفاده طولانی مدت توصیه نمی‌شود. استفاده طولانی مدت با افزایش خطر شکستگی استخوان همراه است. در صورت ابتلا به پوکی استخوان دارید، با مشورت پزشک مصرف این داروها را محدود کنید.
  • برخی داده‌ها نشان داده‌اند كه این داروها خطر بروز مشکلات قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سكته مغزی را افزایش می‌دهند.
  • از آنجا که پنتوپرازول و امپرازول هر دو در کبد پردازش می‌شوند، بهتر است مصرف آن در افراد مبتلا به اختلالات کبدی مدیریت شود.
  • هر دو دارو خطر ابتلا به یک بیماری نادر خود ایمنی به نام لوپوس اریتماتوز سیستمیک را افزایش می‌دهند.
  • درمان با داروهای مهارکننده پمپ پروتون، بیمار را در معرض اسهال ناشی از عفونت کلستریدیوم دیفیسیل قرار می‌دهد.
  • پنتوپرازول و امپرازول می‌توانند به جنین در شکم مادر آسیب برساند. بارداری و شیردهی را به پزشک معالج اطلاع دهید.


سوالات متدوال 

پانتوپرازول چیست؟
پنتوپرازول (پروتونیکس) داروی مهار کننده پمپ پروتون (PPI) است که برای درمان ریفلاکس ریفلاکس و ازوفاژیت فرسایشی تجویز می شود. این دارو اغلب به عنوان یک قرص با تاخیر در رهاسازی 40 میلی گرم تا 8 هفته مصرف می شود. این دارو را می توان در بزرگسالان و کودکان 5 سال به بالا مصرف کرد.
امپرازول چیست؟
امپرازول (Prilosec) داروی PPI است که برای درمان ریفلاکس ریفلاکس و ازوفاژیت فرسایشی تجویز می شود. همچنین FDA برای عفونت H.pylori و زخم های اثنی عشر یا معده تأیید شده است. این دارو را می توان به عنوان یک کپسول 20 میلی گرم با تأخیر در بزرگسالان و کودکان 1 سال به بالا به مدت 4 تا 8 هفته مصرف کرد.

آیا پنتوپرازول و امپرازول یکسان هستند؟

پنتوپرازول و امپرازول در یک گروه از داروها هستند. با این حال ، آنها استفاده های مختلف و عوارض جانبی تایید شده دارند. آنها همچنین در دوزها و فرمولاسیون های مختلف ارائه می شوند.
پنتوپرازول بهتر است یا امپرازول؟
پنتوپرازول و امپرازول هر دو برای GERD و ازوفاژیت فرسایشی مثر هستند. بسته به شرایط تحت درمان و هزینه دارو ممکن است یک داروی PPI نسبت به داروی دیگر ترجیح داده شود.
آیا می توانم از پنتوپرازول یا امپرازول در دوران بارداری استفاده کنم؟
پنتوپرازول و امپرازول به دلیل خطر صدمه به جنین در زنان باردار توصیه نمی شود. با این حال ، در برخی موارد ، مزایای آن ممکن است بیش از خطر باشد. در صورت بارداری با پزشک مشورت کنید.
آیا می توانم از پانتوپرازول یا امپرازول همراه با الکل استفاده کنم؟

مصرف الکل ممکن است عوارض جانبی خاص مرتبط با پنتوپرازول یا امپرازول را افزایش دهد. از آنجا که سردرد و حالت تهوع از عوارض جانبی رایج PPI ها هستند ، این عوارض جانبی هنگام مصرف PPI ها با الکل می توانند بدتر شوند.

آیا امپرازول OTC همان نسخه است؟

امپرازول بدون نسخه (OTC) حاوی همان دارو و قدرت تجویز امپرازول است. امپرازول OTC را می توان به عنوان OTC Prilosec در 14 روز قرص 20 میلی گرمی یافت. این دوره درمانی نباید بیش از 4 ماه یک بار انجام شود.

آیا باید همزمان پانتوپرازول و امپرازول مصرف کنم؟
پنتوپرازول و امپرازول نباید همزمان مصرف شوند. آنها با قطع تولید اسید معده در معده به روش های یکسانی کار می کنند. مصرف آنها با هم می تواند خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.
زمان مصرف قرص پنتوپرازول؟

بهترین زمان مصرف قرص پنتوپرازول بامعده خالی صبح ها نیم ساعت قبل صبحانه هست.

تداخل دارویی پنتوپرازول؟
ضمنا تداخل دارویی خیلی قوی نداره بیشتر درکسانیکه قرص قلبی پلاویکس مصرف میکنند تداخل دارویی مشاهده شده واثرات داروی پلاویکس راممکنه کم کند.
مصرف پنتوپرازول در شب؟

درصورت لزوم می‌توان قرص پنتوپرازول شب‌ها نیم ساعت قبل شام هم مصرف کرد.

قرص پنتاپرازول برای زخم معده؟
بیشترین مصرف قرص پنتاپرازول برای درمان سوهاضمه و بیماری رفلاکس اسید معده که با علائم ترش کردن وسوزش جناق سینه ودردمعده تظاهر پیدامی‌کند.همچنین درمان زخم‌های معده واثنی عشر هم استفاده می‌شود.
مصرف قرص پنتوپرازول در بارداری؟

پنتاپرازول منعی در بارداری ندارد و در صورت لزوم با نظر پزشک معالج می‌توان مصرف نمود.

آیا قرص پنتوپرازول خواب آور است؟

قرص پنتوپرازول گاها باعث سرگیجه میشود.ولی خواب الودگی واضح معمولا خیر.


امتیاز: 2.6 (از 5 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو