سولاریوم(solarium) محفظه ای شبیه به تخت خواب (افقی) یا کابین (عمودی) دارد که می توان برهنه در آن خوابید یا ایستاد و با تنظیم میزان تابش نور فرابنفش بر پوست پوست بدن رنگ آن را برنزه کرد. این دستگاه با لامپ های ویژه قادر به تولید پرتوهای نور فرابنفش (UV) است و استفاده از آن محدودیت های آفتاب گرفتن جهت برنزه کرده پوست ندارد. سولاریوم با انتشار پرتوی فرابنفش باعث تیره و برنزه شدن پوست بدن می شود. اتاقک سولاریم یا همان دستگاه سولاریوم از یک تشک خورشیدی تشکیل شده است که در آن لامپهای اشعه ماورای بنفش از نوع UVA و UVB قرار داده شدهاند و از بالا و پایین، اشعه به بدن تابیده میشود، هنگام برنزه کردن پوست در دستگاه بسته می شود تا کیفیت تابش نور به همه بدن به بالاترین حد ممکن خود برسد.
اشعه سولاریوم چیست؟
اشعه سولاریوم uv است که به عمقی ترین لایه های پوست نفوذ می کند.
نحوه استفاده از سولاریوم
نحوه استفاده از سولاریوم کار دشواری نیست اما بسته به نوع پوست، درجه تیرگی پوست و تعداد جلسات سولاریوم، زمان متفاوت است. برای استفاده از دستگاه سولاریوم باید بدون هیچ پوششی روی تخت سولار دراز بکشید، عینک مخصوص رو به چشم بزنید. بعد از آماده شدن فرد، دستگاه سولار بسته میشه و لامپ های درون آن روشن خواهند شد و از بالا و پایین به بدن اشعه تابیده می شود .
روش کار دستگاه سولاریوم
روش کار دستگاه سولاریوم به مدت زمان آن بستگی دارد. برای استفاده از دستگاه سولاریوم در جلسات اول بهتر است 3 تا 5 دقیقه داخل دستگاه قرار بگیرید و در جلسات بعدی برنزده شدن پوست این زمان را تا 20 دقیقه افزایش دهید.
اقدامات قبل از سولاریوم
شناخت نوع پوست
شناخت نوع پوست قبل از سولاریوم، برای محافظت از پوست و سلامت جسمی فرد مهم است. در واقع افراد به دلیل تفاوت میزان ملانین در بدن، تحمل متفاوتی در برابر نور خورشید و اشعه فرابنفش دارند. ملانین رنگدانه ای پوستی است که تحت تاثیر اشعه فرابنفش قرار می گیرد و پوست را تیره تر می کند.
به طور کلی، 6 نوع پوست وجود دارد و شما باید تشخیص دهید که ویژگیهای کدام یک به پوست شما نزدیکتر است.
- نوع اول: پوست نوع اول، رنگ بسیار روشنی دارد و همیشه با قرار گرفتن در معرض نور خورشید دچار آفتاب سوختگی میشود.
- نوع دوم: این نوع پوست میتواند برنزه شود، اما معمولا قبل از برنزه شدن آفتاب سوخته میشود.
- نوع سوم: افرادی که پوست نوع سه دارند به راحتی برنزه میشوند.
- نوع چهارم: افراد با پوست نوع چهار میتوانند به راحتی برنزه شوند و به ندرت با آفتاب میسوزند.
- نوع پنجم: افرادی که دارای پوست نوع پنج هستند، رنگ طبیعی پوستشان متمایل به برنزه است .
- نوع ششم: افراد با پوست نوع ششم، به طور طبیعی قهوهای یا سیاه هستند و تقریبا هرگز دچار آفتاب سوختگی نمیشود.
آماده سازی پوست
آماده سازی پوست را قبل از سولار کردن بدن انجام دهید یعنی دوش بگیرید و پوستتان را از هر نوع آرایش، لوسیون، عطر و … پاک کنید. در صورت خشک یا کثیف بودن پوست، اشعه فرابنفش نمیتواند به خوبی پوست را تیره کند.
تداخل دارویی با سولاریوم
قبل از سولاریوم کردن مطمئن شوید که داروهایی که مصرف می کنید به نور واکنش نشان نمی دهد برای مثال، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) نظیر موترین و آدویل می توانند در صورت تداخل با تشعشعات سولاریوم مشکلاتی ایجاد کنند.
عدم استفاده از مواد آرایشی
از مواد آرایشی و دئودرانت استفاده نکنید. عطرها و مواد آرایشی از ترکیباتی تشکیل شده اند که باعث حساسیت بیشتر پوست و در نهایت آفتاب سوختگی می شود پس بهتر است آن ها را از صورت پاک کنید. دئودرانت(ضد تعریق) حاوی SPF است که با برنزه شدن تداخل پیدا می کند.
مراقبت از موها
قبل از ورود به دستگاه سولاریوم بهتر است که اگر موهایتان بلند است به صورت کامل با کش آن را ببندید که هیچ تار مویی بر روی صورت و کمرتان نباشد تا موها داخل سولاریوم و فن دستگاه نرود و آسیب نبیند.
حین سولاریوم
پوشیدن لباس مناسب
پوشیدن لباس در حین سولاریوم یکی از مواردی است که سلیقه ای برخورد می شود. اگر دوست دارید تمام بدنتان یک رنگ شود نباید روی تخت سولار مایو شنا یا لباس زیر بپوشید اگر مایو شنا بپوشید برخی از نواحی بدن برنزه نخواهد شد. اما باید مناطق حساس بدن را بپوشانید تا دچار سوختگی و آسیب نشوند
محافظت از اندام های حساس
محافظت از اندام های حساس مثل ناحیه بیکینی، سینه، چشم، لب و ناخن در برابر اشعه فرابنفش لازم است. از آن جایی که اشعه فرابنفش می تواند به بینایی آسیب و موجب سوختگی پوست لب شود حتما از عینک محافظ چشم و بالم لب SPF دار استفاده کنید. اگر کاور، ژلیش یا کاشت ناخن انجام دادهاید باید از محافظ ناخن نیز استفاده کنید تا ناخنها خراب نشوند.
استفاده از لوسیون های مخصوص سولار بدن
استفاده از لوسیون مخصوص سولار بدن مهم است زیرا لوسیون یک لایه محافظ بر روی پوست ایجاد می کند تا از پوست در برابر اشعه های دستگاه سولار محافظت کند و همچنین از مشکلاتی مثل آفتاب سوختگی، ایجاد چین و چروک و پیری پوست جلوگیری می کند. در واقع لوسیون مرطوب کننده است ولی پوست را سریع تر برنزه می کند و رنگ تیره پوست را برای مدت طولانیتری حفظ می کند. لوسیون سولاریوم دارای SPF نباشد زیرا از تأثیر اشعه UV جلوگیری میکند.
لوسیون چیست؟
لوسیون در واقع نوعی پماد موضعی و ترکیبی از آب و روغن است.
بهترین لوسیون برای سولاریوم
-
لوسیون سولاریوم نیوآ (Nivea Sun Protector Milk Carotene Spf6 Lotion)
- لوسیون سولاریوم پارامونت مدل Black & Gold
-
لوسیون سولاریوم دیوتد مدل Golden Glow
-
لوسیون سولاریوم ایسونس مدل So Hot
- اسپری روغن آفتاب سی گل (Seagull Sun Oil SPF6 Spray)
- روغن آفتاب دکترژیلا مدل SPF10
لوسیون سولاریوم تنی مکس (Tannymaxx Bronzing Lotion)
رعایت مدت زمان اصولی سولاریوم
دستگاه های سولار محدودیت زمانی خودکار دارند زیرا برای برنزه کردن بدن از اشعه فرابنفش استفاده میکند و اگر برای مدت طولانی در معرض اشعه فرابنفش قرار دهید ممکن است به سلامت پوست آسیب برساند و دچار آفتاب سوختگی شوید. پس بهتر است دکمه ی خاموشی اضطراری دستگاه را حتما چک کنید، و آموزش های لازم را از پرسنل یاد بگیرید.
حفظ حالت صحیح بدن
حفظ حالت صحیح بدن در موقع برنزه کردن در دستگاه سولار مهم است و برای این کار باید همه بخشهای بدن (به جز اندامهای حساس) به طور مساوی در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرند. هنگامی که روی تخت سولار دراز کشیده اید به پشت بخوابید و زانوها را کمی خم کنید.(اگر پاهایتان را صاف نگه دارید، ممکن است بخشهای عقبی ران و ساق پا به خوبی برنزه نشوند). در حالتی که به پشت خوابید سعی کنید بازوها به پهلوها برخورد نکنند و دستان خود را روی شکم نگذارید. هر چند دقیقه دستان خود را بالای سر قرار دهید و روی هر پهلو به نوبت یک یا دو دقیقه بخوابید تا بدن به طور یکنواخت برنزه شود.
بعد از سولاریوم
بعد از سولاریوم باید یک سری مراقبت که توسط متخصصی که نزد او سولار بدن را انجام داداه اید به شما گفته می شود که باید انجام دهید. از جمله:
مراقبت از پوست
بعد از سولاریوم باید مراقبت های پوستی مثل مرطوب کردن بدن و نوشیدن آب زیاد را انجام دهید تا خشکی بدن کاهش پیدا کند .