hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > بررسی جایگاه مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان در معماری ایران

بررسی جایگاه مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان در معماری ایران

مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان به دلیل ویژگی‌های طراحی، ساختمانی و تزئیناتی دارای موقعیت رفیعی در معماری ایران هستند و در زمره برجسته‌ترین آثار به حساب می‌آیند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، کرسی ترویجی معماری آرامگاهی صوفیان در ایران ۳۰ مرداد ۱۴۰۱، با حضور علیرضا انیسی معاون پژوهشی پژوهشگاه به‌عنوان ارائه دهنده، علیرضا قلی‌نژاد پیر بازاری معاون فناوری و کاربردی‌سازی پژوهشگاه، مدیر جلسه و محمدحسن طالبیان عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در جایگاه ناقد به صورت مجازی برگزار شد.

علیرضا انیسی در این نشست با نگاهی مختصر به پیدایش تصوف در ایران به بررسی تحولات صوفیه از قرن ۲ تا ۸ قمری پرداخت و با معرفی گونه‌های اصلی معماری صوفیان شامل خانقاه و آرامگاه و بیان ویژگی‌های آنها نمونه‌های معماری موجود را بررسی کرد.

او گفت: با توجه به گسترش تصوف از قرون ۷ تا ۹ قمری، ساخت آرامگاه مشایخ این مسلک با شیوه خاصی در این دوره توسعه یافت.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با بیان‌اینکه موضوع زیارت تأثیر زیادی بر پیدایش مقابر صوفیان داشته است افزود: بناهای آرامگاهی مشایخ تصوف به صورت مجموعه‌ای از بناها شکل گرفته‌اند و ترکیبی از مقبره و سایر فضاهای مورد نیاز زندگی و آداب اجتماعی صوفیان هستند که هسته اولیه این مجموعه‌های آرامگاهی خانقاه شیخ و یا مراد صوفی بوده است.

به گفته انیسی، مقبره صوفیان در مجموعه‌های آرامگاهی به دو شکل اصلی فضای بسته و یا سرباز حضیره قرار گرفته‌اند و ساخت مجموعه‌های آرامگاهی تابع سنت محلی معماری بودند و هماهنگ با نیازهای صوفیان برپا می‌شدند.

معاون پژوهشی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، ایوان و گنبد خانه را دو عنصر اصلی معماری خواند که عموماً در شکل‌گیری این بناها مؤثر بوده‌اند و گفت: مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان به دلیل ویژگی‌های طراحی، ساختمانی و تزئیناتی دارای موقعیت رفیعی در معماری ایران هستند و در زمره برجسته‌ترین آثار به حساب می آیند.

انیسی با اشاره به اینکه بناهای آرامگاهی تصوف به عنوان مکانی مقدس و سمبلی از بهشت دارای کیفیت معماری و ساختمانی ارزشمند هستند و به نحوه شایسته‌ای با طرح‌های تزئینی و کتیبه‌های گوناگون از گچ و کاشی، آرایش شده و از زیبایی بصری برخوردارند تصریح‌کرد: بانیان این بناها عموماً حکام و یا امرای وقت بودند که به تبعیت از مردم و برای احترام به این شخصیت‌های محبوب بانی ساخت چنین مجموعه‌هایی شدند.

منبع: mehrnews-5568656

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو