ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه در کنفرانسی خبری در پاسخ به سوالی در رابطه با «تصویب لایحه تبادل زندانیان با ایران در پارلمان بلژیک» گفت: من شما را به دولت بلژیک ارجاع میدهم. بلژیکی باید خودشان درباره تحولات سیستمشان صحبت کنند اما بگذارید چند نکته جامعتر عارض شوم. اولی این است که ایران سابقه طولانی در زندانی کردنهای ناعادلانه اتباع خارجی دارد تا از آنها به عنوان اهرم سیاسی استفاده کند. این شامل حبس غیرقانونی و خودسرانه اشخاص میشود. این اقدامات شنیع است.
وی ادامه داد: ایران به حبس کردن آمریکاییها ادامه میدهد. ایران به طور نادرست و ناعادلانه اتباع کشورهای ثالث را زندانی میکند. این مسئله یکی از اولویتهای این دولت است و تا زمان آزادی آمریکاییها اولویت این دولت باقی خواهد ماند. ما به همکاری با شرکایمان برای رسیدگی به رفتار شنیع ایران در حبس نادرست اتباع خارجی ادامه خواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: ما و متحدان به انجام هرآنچه که در توان داریم برای آوردن اتباعمان به جمع خانوادههایشان متعهد هستیم. این اشخاص سالیان سال است که از خانوادههایشان جدا شدهاند. ما از کشورهای همنظر سراسر جهان میخواهیم که به اعمال فشار علیه دیگر کشورهایی که مشغول حبس اتباع خارجی میشود - از جمله ایران - بپردازند.
ند پرایس در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص اظهارات «رئیس سازمان اطلاعات انگلیس» در رابطه با ایران گفت: اینکه آمریکا و انگلیس روابط به شدت نزدیک اطلاعاتی دارند یک راز نیست. من در جایگاهی نیستم که درخصوص محتوای این رابطه گفتوگو کنم اما گمان نمیکنم به اجازه امنیتی نیاز داشته باشم تا این حقیقت را بگویم که ایران تاکنون تصمیمات سیاسی لازم برای بازگشت دوجانبه به پایبندیهای برجامی را نگرفته است.
این مقام ارشد آمریکایی اظهار کرد: حقیقت این است که ماههاست توافقی روی میز قرار دارد. ما به دیپلماسی غیرمستقیم با ایران ادامه دادهایم اما ایران حداقل تا این زمان نشانهای از تلاش برای دستیابی به آن توافق نشان نداده است پس این اظهارات درست هستند.
ند پرایس در ادامه گفت: انگلیس همیشه بخشی از 1 + 5 بوده است. انگلیس نیز به آنچه که جو بایدن گقته علیالخصوص در این باره که ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد، متعهد است. تحریمهای ما تا زمانی که بازگشت دوجانبه به برجام اتفاق بیفتد، در جایشان باقی خواهند ماند. ما کاملا انتظار دارم که متحدانمان در سرتاسر جهان علیالخصوص متحدانمان در 1 + 5 به اعمال فشار مالی و اقتصادی قوی علیه ایران تا زمان تغییر رویه ادامه دهند.
اظهارات سخنگوی وزارت خارجه انگلیس درخصوص تبادل زندانیان در پی این مطرح میشود که پارلمان بلژیک لایحه تبادل زندانیان با ایران را تصویب کرده است که میتواند منجر به استرداد اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی شود که با اتهاماتی در بلژیک در زندان به سر میبرد.
کاظم غریبآبادی، دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران پیشتر در نامهای اعتراضی به کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از نقض فاحش حقوق اسدالله اسدی توسط مقامات جمهوری فدرال آلمان و بلژیک ابراز نگرانی کرد و گفت: آقای اسدالله اسدی از ماموران دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در وین اتریش است. وی در جولای ۲۰۱۸ در ایالت بایرن آلمان در زمان بازگشت به اقامتگاهش در وین، با وجود دارا بودن مصونیت سیاسی به طور غیرقانونی بازداشت شد. بعد از گذشت یکصدویک روز بازداشت با حکم غیرقانونی دادگاه کارلسروهه آلمان، در اکتبر ۲۰۱۸ به بلژیک منتقل شد. پس از انتقال، دادگاه کیفری آنتورپ برخلاف مصونیت دیپلماتیک آقای اسدی برابر کنوانسیون ۱۹۶۱ وین، وی را به صورت غیرقانونی به بیست سال حبس محکوم نمود. او در حال حاضر در بلژیک زندانی است.
پولیتیکو درباره تصویب این لایحه نوشت: ۷۹ نفر از ۱۳۱ نماینده پارلمان بلژیک رای موافق و ۴۱ نفر رای مخالف دادند و ۱۱ نفر رایشان ممتنع بود.
علاوه بر این، خبرگزاری دویچه وله در این زمینه نوشت: پیشتر، کمیته روابط خارجی مجلس عوام بلژیک روز چهارشنبه، ۱۵ تیرماه پس از ساعتها بحث و رایزنی در طول دو روز، این لایحه را به تصویب رسانده بود. از آن زمان، انتظار میرفت که این لایحه به تصویب پارمان بلژیک برسد چرا که پارمان این کشور به طور معمول از مصوبات کمیتههای تخصصی خود پیروی میکند.
دویچه وله گزارش داد: توافق مزبور برای استرداد مجرمان در روز ۱۱ مارس(اسفند ۱۴۰۰) به امضای وزارت دادگستری بلژیک و سفیر ایران در این کشور رسیده بود. در متن این توافق آمده که «بهترین راه» برای ارتقای همکاری با ایران در مسائل قضایی این است که به محکومان اجازه داده شود تا دوران محکومیتشان را در کشورهای خود سپری کنند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه همچنین در نشست خبری اخیرش در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه در روزهای اخیر موضوع امضای موافقتنامه انتقال محکومین بین ایران و دولت بلژیک در مجلس این کشور اروپایی مطرح شده و برخی با توجه به این موضوع به پرونده اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی بازداشت شده در بلژیک اشاره کردند، نظر شما در این ارتباط چیست و آیا بر این اساس این احتمال وجود دارد که در آینده شاهد مبادله و یا آزادی این دیپلمات ایرانی باشیم؟ تصریح کرد: در مورد آقای اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده ایرانی در بلژیک، ایران بارها مواضع خود را اعلام کرده و بر آزادی هر چه سریعتر این دیپلمات تأکید کرده است.
وی ادامه داد: بحث موافقتنامههای قضایی اعم از استرداد مجرمان و... و یا همکاریهای مربوط به مباحث کیفری و مدنی بین کشورها یک موضوع عادی و روتین است و هم ایران و هم بلژیک تعداد قابل توجهی از این نوع موافقتنامهها را با کشورهای مختلف امضا کردهاند و انعقاد این نوع موافقتنامهها برای همکاریهای دوجانبه یک امر عادی و شناختهشده است.
همچنین اظهارات در رابطه با سخنان مقام انگلیسی در پی این مطرح میشود که ریچارد مور، رئیس سازمان اطلاعات انگلیس روز پنجشنبه در همایش امنیتی آسپن گفته بود: دستیابی به توافق درباره احیای برجام، بهترین ابزار برای محدود کردن برنامه هستهای ایران است؛ اما تاکنون متقاعد نشدهام که به این نقطه خواهیم رسید.
رئیس سازمان اطلاعاتی انگلیس در جریان همایش امنیتی آسپن با بیان اینکه "توافق کاملا روی میز است"، افزود: فکر نمیکنم که چینیها و روسها مانع توافق شوند، اما فکر نمیکنم ایرانیها بهدنبال توافق باشند.
آخرین دور از گفتوگوهای غیرمستقیم میان آمریکا و ایران برای حلوفصل آخرین مسائل حل نشده در زمینه احیای توافق هستهای، اخیرا با تسهیلگری اتحادیه اروپا در دوحه انجام شد. این مذاکرات نتیجه راهگشایی به دنبال نداشت.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در روزهای گذشته و پس از انجام شدن این گفتوگوها در قطر، در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای قطریاش در تهران در این باره بیان کرد: ما برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار مصمم هستیم و برخلاف برخی از ادعاهای رسانهای طرف آمریکایی ما هیچ گونه مطالبه زیادهخواهانه و هیچ گونه مطالبه فرابرجامی مورد ادعای آمریکا را نداریم.
وزیر امور خارجه گفت: مطالبات ما کاملا در چارچوب توافق سال ۲۰۱۵ است و اگر در حوزهای طرف آمریکایی احساس میکند موضوع فرابرجامی است ما در درون گفتوگوها به طرف آمریکایی تأکید کردهایم براساس آنچه که در ماههای گذشته در مذاکرات رخ داد و بارها طرفهای غربی اعلام کردند که هر آنچه که مانع نفع اقتصادی ایران از برجام میشود را برمیدارد. ما در گفتوگوهای اخیر بر یک موضوع اساسی تمرکز کردیم و آن بحث تضمین موثر از سوی آمریکا در حوزههای هر آن چیزی است که بخواهد نفع اقتصادی ایران از برجام را تحت تأثیر قرار دهد و مطالبه و خواسته ما زیادهخواهانه نیست.
311311
کد خبر 1653658منبع: khabaronline-1653658