به گزارش تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در آستانه طی نشستی با جمعی از مدیران، فعالان اقتصادی و صادرکنندگان عضو مرکز جامع صادراتی ایران، طی سخنانی ضمن گرامی داشت «روز ملی صادرات»، نسبت به میزان صادرات ایران، عدم حمایت دولت در عمل از صادرات و صادرکننده و لغو شدن مراسم روز ملی صادرات واکنش نشان داد و گفت: باید تأکید کنم که در دنیای امروز، پول و ذخایر ارزی حرف اول را میزند و این اقتصادِ کشورهاست که قدرتمند بودن کشورها را در جهان به رخ میکشد! در سالهای نهچندان دور، قدرت نظامی کشورها حرف اول را میزد اما در حال حاضر «قدرت اقتصادی» کشورهاست که حرف اول را میزند! در گذشته نهچندان دور، تهدیدها و جنگهای بین کشورها «نظامی» بود و این تیر و توپ و موشک بود که برتری کشورها را ثابت میکرد اما همچنان که شما بهتر از بنده میدانید، تهدیدها و جنگهای این ایام بین کشورها فقط و فقط اقتصادی است و هر کشوری در جنگ اقتصادی پیروز شود به حقوحقوق خود دست خواهد یافت.
او افزود: برای چندمین بار تأکید نمایم هرچه سطح منابع ارزی کشورها بالا باشد از قدرت چانهزنی و مانور بیشتری بین سایر کشورهای جهان برخوردار خواهند بود و بر این اساس کشور ما نیز بهمنظور حفظ توان و حضور قدرتمند خویش در عرصه جهانی نیازمند پیریزی اقتصادی قدرتمند و با برنامه است. ما باید از اینکه فقط شعار داده و با کلمات بازی کرده و به زبان بگوییم که جزء قدرتهای اقتصادی جهان هستیم دست برداریم و خود را گول نزنده و از اعتماد مردممان سوءاستفاده نکرده و آنها را سرکار نگذاریم.
سبزعلیپور اظهار داشت: برای بدست آوردن جایگاه برتر و ممتاز اقتصادی بین کشورهای جهان و جذب سالانه صدها میلیارد دلار ارز، قطعا نیازمند برنامه صحیح، افراد کار بلد و شرکتهای تخصصی هستیم که با روابط قوی و دانستههای باارزش خود وارد بازارهای بزرگ جهانی شده و با تمام سختیها و وجود رقبای ریز و درشت بتوانند با فروش کالاهای تولیدی ایران، ارز و ثروت برای ایران و ایرانی به ارمغان بیاورند.
او افزود: صادرات کاری بس دشوار بوده و در این ایام با توجه به رکود و نابسامانیهای اقتصادی و همچنین تحریمهای اِعمال شده، جنگ اقتصادی نابرابر و همچنین محدودیتهای اقتصادی بینالمللی سالهای اخیر، کاری است سخت و طاقتفرسا، پس برای رشد و توسعه اقتصاد ایران به هر شکل ممکن باید از صادرکننده حمایت کرده و بدون کمترین دغدغه خاطر و موانع کاری، این عزیزان را به سراسر جهان بدرقه و اعزام کنیم.
علیپور گفت: اما طی سالهای اخیر متأسفانه حمایتهای قابل قبولی از طرف دولت و دولتمردان و حتی دستگاههای ذیربط بهصورت عملی از صادرات و صادرکننده صورت نگرفته و اصلا صادرات چندان جدی گرفته نشده است و همه اینها برمیگردد به بیاعتقادی قوه مجریه به صادرات و همچنین شکمسیری دولت آنهم فقط و فقط به دلیل فروش بیبرنامه نفت و گاز و خام فروشی ذخایر طبیعی که طی دهها سالهای گذشته بهصورت یکنواخت و عادت گونه انجام شده است. اینکه ایراد کارمان کجاست باید عرض کنم که اقتصاد دولتی و متکی به نفت و خام فروشی یکی از عوامل اصلی عدم بهرهوری در ایران شده است. در حال حاضر بیش از 60 الی 70 درصد اقتصاد کشور در انحصار دولت یا نهادهای شبهدولتی قرار دارد. دخالت مستقیم و غیرمستقیم 60 الی 70 درصدی دولت در اقتصادِ کشور سبب شده است تا خواسته و یا ناخواسته جمع کثیری از مدیران و کارفرمایان کشور را مدیران دولتی تشکیل دهند که اینگونه مدیران به دنبال نوآوری و حفظ منافع ملی نبوده و غالبا باندباز، رفیقباز، رانتخوار و چشمانتظار حقوقهای نجومی میباشند. پس بااینوجود، صادرات را حامی و متولی نخواهد بود.
او در ادامه تصریح کرد: هیچگاه دولتهای اَسبق، سابق و فعلی به واقع و بهطورجدی و عملی از صادرات حمایت نکرده و وارد گود اجرایی نشدهاند و همیشه شعار حمایت از صادرات را داده و ژشت آن را برای مردم گرفتهاند. فقط موقعی که درآمدهای نفتی کاهش یافته و دولتمردان عزیز بیپول شدهاند به یاد صادرکنندگان افتاده و صادرات و درآمدهای نفتی را برای کشور حیاتی دانستهاند. در همین راستا از دولتمردان و مسئولین وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست میکنم که بزرگواری کرده سالی یکبار آنهم در روز بیست و نهم مهرماه یعنی «روز ملی صادرات» به یاد صادرات و صادرکنندگان نیافتند و برای دلخوشی این بندگان خدا، شعارها و وعده وعیدهای غیرعملی و توخالی ندهند تا این نیمچه اعتماد بین دولت و صادرکنندگان و فعالان اقتصادی هم با عملکرد ظاهری و بیپشتوانه از بین نرود.
رئیس مرکز جامع صادراتی ایران تصریح کرد: حجم صادرات کنونی اعلام شده اصلا زیبنده و برازنده نام ایران نیست. ایرانِ قدرتمند آنهم با جمعیت 80 میلیون نفری لایق حداقل 250 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی آنهم به دست فعالان اقتصادی بخش خصوصی است که با تدبیر و پشتیبانی دولت قطعا قابل تحقق است.
او افزود: پس سعی بر این باشد تا در تمام ایام سال به یاد صادرات و صادرکنندگان باشیم و همچنین حرفی را هم به زبان آوریم که قدرت عملی کردن آن را نیز داشته باشیم. درکل تأکید میکنم که صادرات و صادرکنندهای که فقط یک روز در سال مورد توجه دولت و دستگاههای ذیربط باشند نمیتوانند اثر مثبتی در اقتصاد کشورمان داشته باشند.
سبزعلیپور در ادامه سخنانش به لغو مراسم روز ملی صادرات اشاره کرد و گفت: بنده تا اینجای سخنانم به این موضوع تأکید میکردم و اصل حرفم این بود که دولت فقط یک روز و آنهم در روز ملی صادرات به یاد صادرکنندگان میافتد و طی مراسمی، با چند لوح تقدیر و مقداری هم وعده از آنان استقبال میکند ولیکن درخواستم از دولت این بود که نباید سالی یکبار به فکر صادرات و صادرکنندگان باشد بلکه 365 روز سال را میبایست به این اَمر و صادرکنندگان اختصاص دهد اما در کمال تعجب باخبر شدم که به دستور وزیر صمت، آنهم بدون ذکر دلیل به مدعوین پیغام داده شده که مراسم روز ملی صادرات لغو شده و در ماههای آینده این مراسم برگزار خواهد شد. درست مثل نمایشگاه مطبوعات که سال گذشته بدون دلیل، برگزاری آن را لغو نمودند که امیدوارم این نمایشگاه امسال برگزار شود و به درد پارسال دچار نشود. دلیل آن کاملا مشخص است و آن اینکه جناب آقای روحانی غالبا برای حضور در چنین مراسمی افتخار نمیدهند و باید معاون اول بجای ایشان در مراسم شرکت کند و قطعا ایشان هم تمایلی به حضور نداشته و سایر دولتمردان هم طبیعتا حرفی برای گفتن به صادرکنندگان ندارند و دادن لوح تقدیر به صادرکنندگان برتر هم بدون حضور رئیسجمهور و معاون اولش فایدهای ندارد چون صادرکنندگان لوح تقدیر نمیخواهند بلکه دلشان به این خوش است که حداقل به بهانه گرفتن لوح تقدیر، عکسی با رئیسجمهور و یا معاون اولش بگیرند و آن عکس را بزرگ کرده و بر در و دیوار دفترشان آویز کنند تا با آن به میهمانان داخلی و خارجی خود پُز بدهند که رئیسجمهور یا معاون اولش از ایشان تقدیر کرده است! حال بدون حضور آقایان روحانی، جهانگیری و سایر دولتمردان و از همه مهمتر عکسهای بدون حضور این بزرگواران، مراسم رسمی روز ملی صادرات، خودبهخود از رسمیت میافتد و منافع عدم برگزاریش بیشتر از برگزاری آن است.
سبزعلیپور گفت: جای تأسف دارد که دولت ارزشی برای صادرات و صادرکنندگان حتی در سطح یک عکس گرفتن هم قائل نیست. در این راستا امیدوارم که مسئولین اتاقهای بازرگانی سراسر کشور و سایر تشکلهای اقتصادی از صادرکنندگان محترم حمایت کرده و به لغو مراسم روز ملی صادرات واکنش نشان داده و از خواستار توضیحات قانعکننده دولت بشوند. صادرات غیرنفتی، تولید را رونق میدهد و رونق تولید، بیکاری را کاهش میدهد و ایجاد اشتغال، درآمد خانوارها را بالا میبرد که خود سفرهها را بزرگتر و تا حدودی سطح معیشت مردم را ارتقاء میدهد و تمامی اینها موجب میگردد تا جرم و جنایت و معضلات اجتماعی نیز کاهش چشمگیری پیدا کند.
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در خاتمه سخنانش گفت: راهکار اصلی رشد صادرات کشور، وجود اقتصادی قوی و قدرتمند در تمامی عرصههای اقتصادی است که نیل به این مهم نیز فقط با اجرای «اقتصاد مقاومتی» میسر و امکانپذیر خواهد بود، پس قطعا با اراده، برنامه صحیح و بلندمدت و همچنین تیم اقتصادی برجسته و دلسوز و متعهد و کار بلد میتوان بر مشکلات اقتصادی کشور فائق آمد، کمر دشمن خارجی را در جنگ اقتصادی شکست و سطح زندگی مردم را ارتقاء داد و به قدرت اقتصادی دست یافت.