hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > سبک زندگی > روز جهانی مار 1401 چه روزی است؟ نکات باورنکردنی درباره مارها

روز جهانی مار 1401 چه روزی است؟ نکات باورنکردنی درباره مارها

روز جهانی مار 16 جولای برابر با 25 تیر نامگذاری شده است. در این مطلب تاریخ آن در تقویم 1401 و 2022 با تاریخچه، انواع و حقایق باورنکردنی درباره شان را آورده ایم.

16 جولای مصادف با 25 تیر روز جهانی مار ( به انگلیسی World Snake Day)  است به همین مناسبت اطلاعات جالبی درباره این جانور خزنده در این مطلب برای شما جمع آوری کرده ایم که ممکن هرگز راجع به آنها نشنیده باشید. 

16 جولای؛ روز جهانی مار

روز جهانی مار در 16 جولای برگزار می شود که در آن طیف وسیعی از اطلاعات در مورد انواع مار های دنیا به افراد داده می شود. پیدا کردن ماری که زیبا باشد و شما را به هیجان در بیاورد؛ در بین 3500 گونه مار مختلف در جهان کار سختی است که در بین این 3500 گونه، تقریبا 600 مورد آن ها سمی هستند. طبق اطلاعات سازمان سلامت جهانی فقط 200 نوع از آن ها زندگی انسان ها را تهدید می کنند.

تاریخچه روز جهانی مار

هنوز هم نمی توان به طور دقیق مشخص کرد که روز جهانی مار اولین بار توسط چه کسی نام گزاری شد اما سالهاست که این روز در تقویم روزهای جهانی، به عنوان روز جهانی مارها تعیین شده است.

روز جهانی مار

مار (به انگلیسی: Snake, Serpent)، جانوری خزنده، گوشت‌خوار، با بدن کشیده (دراز) و بدون پا است. مارها جانورانی خونسرد، از گروه آب‌پرده‌داران و مهره‌داران‌اند. بدن مار از پولک‌هایی که با هم همپوشانی دارند، پوشیده شده‌است. مارها از رده خزنده‌چهرگان، زیررده دوکمانان، فرورده پولک‌سوسمارریختان، بالاراسته پولک‌خزندگان، راسته پولک‌داران، زیرراسته ماران (Serpentes) هستند.


با زندگی مارها و افعی ها آشنا شویم

مار (به انگلیسی: Snake, Serpent) نوعی حیوان خزنده است که با خزیدن خودش را به جلو می کشد. در جهان بیش از 2000 نوع مختلف مار وجود دارد که در خشکی و زیر زمین و در آب و گاهی هم روی درختان زندگی می کنند. این خزنده، تقریباً در همه جای کره زمین به جزء مناطق قطبی و برخی جزیره ها، یافت می شود.

مارهای چمباته زن

مارهای چمباته زن بزرگترین مارهای دنیا هستند و شامل پایتون ها (Python) و بوآها (boa) می باشند. آنها غیر سمی هستند و حیوانات دیگر را با فشار دادن و له کردن از پا در می آورند. مارهای جمع شونده دور شکار خود می پیچند و به تدریج حلقه را تنگ تر می کنند تا حیوان خفه شود. آنها قادر به جویدن نیستند و شکار خود را به یکباره می بلعند.

مارهای زهری

حدود 700 گونه از مارهای دنیا زهری هستند که می توانند انسان را بکُشند. یک مار زهری، سم خود را از طریق نیش هایش که یا تو خالی اند و یا شیار دارند تزریق می کند. وقتی که زهر تزریق شد مار به انتظار می نشیند تا قربانیش قبل از بلعیده شدن بمیرد.

با وجود فراوانی گونه های مار در جهان، فقط 20 درصد از مارها، سمی هستند که معمولاً با وجود نشانه هایی از قبیل دم نازک و وجود دو دندان تیز توخالی که در ابتدایش سوراخی دارد شناسایی می شوند و بقیه مارها غیر سمی هستند. همچنین از این 20 درصد مارهای زهردار، فقط 75 درصد آنها قادر هستند با زهرشان انسان را از پا در آورند.

مار زنگی

از نوع مار زنگی نزدیک به 12 نوع مختلف در جهان وجود دارد. مارهای زنگی را از زنگوله ای که در ته دم خودشان دارند، به راحتی می توان تشخیص داد. هر چند دم این مار طوری ساخته شده است که در هنگام حرکت و جنبیدن صدای زنگ در آید ولی با این وجود صدای اصلی زنگوله دم مار بر اثر لرزش دم توسط خود مار، تنها زمانی انجام می پذیرد که مار از چیزی احساس خطر بکند.

مار کبرا

کبرا نام ماری معمولاً زهر آلود است که عضوی از مارهای خانواده الاپیده می باشد. کلمه کبرا از کلمه کَپِلو گرفته شده که در زبان پرتغالی به معنای ماری است که دارای کلاه کشیشی می باشد. بیشتر این گونه مارها در هنگام احساس خطر، می توانند گردن خود را بلند کنند. در سر این نوع مار، دنده های کشیده بزرگی وجود دارد که پوست شل پشت گردنش را کش می دهد.

شاه کبرا درازترین مار سمی جهان بشمار می رود. میانگین طول آن 3.7 متر می باشد ولی گفته می شود تا طول 5.5 متر نیز می تواند رشد کند. این مار دارای پوست قهوه ای یا زیتونی با چشم های برنزه است. شاه کبرا در فیلیپین و مالزی، چین جنوبی، میانمار، هند و تایلند یافت می شود.

زهر مارهای کبرا، غالباً شامل یک نوروتوکسین بسیار قوی است که روی سیستم عصبی اثر می گذارد. بعضی از این سموم کاربرد پزشکی دارند. به عنوان مثال بعضی سموم به عنوان داروی مسکن در مواردی از آرتریت (التهاب مفصلی) یا سرطان مورد استفاده قرار می گیرند.

افعی

افعی نیز که بیشتر در جنوب غربی آسیا یافت می شود، همانند مار زنگی است. هر دوی آنها علاوه بر آنکه مانند مارهای دیگر از جلو حرکت می کنند، قادر به حرکت از سمت پهلو نیز هستند. افعی ها تنها مارهای زهری در اروپا هستند.

اَژدر ماران (مارهای بوآ)

مار بوآ و آناکوندا از معروف ترین گونه ها در این خانواده هستند که جزء گروه ماران بی زهر می باشند.

آناکوندا یا بوآی آبی گونه ای مار آبزی از خانواده اژدر ماران (مارهای بوآ) است که در رودها و مرداب های جنگل های انبوه آمریکای جنوبی زندگی می کند.

آناکوندا سمی نیست ولی قربانیان خود را با پیچیدن بدن به دور آنها و در هم فشردن می کشد. طول بدن این خزنده بین هشت تا یازده متر است. از دیدگاه وزن، سنگین ترین مار جهان است که حدود 170 کیلوگرم وزن دارد یعنی 50 کیلوگرم سنگین تر از پایتون. مار آناکوندا تنها نمونه از اژدر ماران است که بچه می زاید.

دِشنِه ماران

خانواده ای از مارها هستند که در آفریقا و خاورمیانه زندگی می کنند. هم اینک 12 سرده (Genus) از آنها شناخته شده است. بیشتر دشنه ماران حمله نمی کنند و کوچکتر از آن هستند که زهرشان بر انسان اثرگذار شود. مرگ انسان ها در اثر نیش دشنه ماران خیلی کم رخ داده است.

مارها از رده سوسماریان، زیر رده دوکاوان، فرو رده پولک سوسمارشکلان، بالا راسته ی پولک سوسماران، راسته ی پولک داران، زیر راسته ی ماران است.

روز جهانی مار 10حقایق علمی در مورد مار ها

    1. فقط 1 هشتم کل مار های جهان سمی هستند.
    2. فک بالا و فک پایین مار برای گرفتن شکار از هم جدا شده و فاصله می گیرد و می تواند شکاری را با سر سه برابر بزرگ تر از سر خودش ببلعد.
    3. مار ها کل بدن شکار را می بلعند.
    4. زبان مار ها برای بوییدن هوا استفاده می شود.
    5. مار ها شب ها بیدار و روز ها خواب هستند.
    6. خون بدن مار ها سرد است و باید برای تنظیم دمای بدن خود در معرض نور خورشید قرار بگیرند.
    7. بیشتر مار ها روی تخم هایشان دراز می کشند و بعضی زایمان دارند.
    8. سم بعضی از مار ها برای خواص پزشکی اش مورد مطالعه قرار می گیرد.
    9. کوچک ترین مار جهان مار باربادوس است و حدودا 4 اینچ یا 10 سانتی متر طول دارد.
    10. طویل ترین مار جهان هم پیتون است که یک مار سنگین سبز رنگ است. دیگر مار ها نیز در سراسر جهان با رنگ های متفاوت قرمز، زرد، آبی و نارنجی وجود دارند. مار سبز پیتون خودش چند رنگ مختلف دارد و رنگ آن از سبز به قرمز و قهوه ای تبدیل می شود و شاید شبیه به رنگین کمان جلوه کند.
امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو