جستجو
رویداد ایران > تندرستی > سرتالین چیست؟ عوارض مصرف آن در بارداری و تاثیر بر چاقی لاغری

سرتالین چیست؟ عوارض مصرف آن در بارداری و تاثیر بر چاقی لاغری

داروی سرترالین چیست؟ داروی آسنترا و عوارض آن در بارداری، تأثیر قرص بر چاقی و لاغری چه اند و دوز 25، 50 و 100 چه کاربردهایی داردند؟ پاسخ ها را برایتان آورده ایم.

بیماری افسردگی یکی از اختلالات روانی است. یکی از را‌ه‌های درمان بیماری‌های روانی و اختلالات این چنین، درمان دارویی است و یکی از داروهای معروفی که برای درمان افسردگی کاربرد دارد، سرترالین است.

قرص سرترالین 

سرترالین( به انگلیسی Sertraline) از دسته داروهای ضد افسردگی است و برای درمان افسردگی، حمله‌های هراس یا پانیک اتک، اختلالات وسواس، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال بدریختی بدن و شکل شدیدی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) استفاده می‌شود.قرص سرترالین خوراکی یک داروی تجویزی است.

قرص سرترالین باعث افزایش روحیه فرد، کیفیت خواب، اشتها و سطح انرژی می‌شود و همچنین ممکن است به بازیابی علاقه به زندگی روزمره کمک کند. به همین منظور گاهی به عنوان قرص خواب نیز تجویز می شود. قرص سرترالین ممکن است باعث کاهش ترس، اضطراب و افکار ناخواسته هم شود. این دارو همچنین وسواس و اجبار برای انجام کارهای تکراری را (مانند وسواس در شست و شوی دست، وسواس شمارش و بررسی کردن) که در زندگی روزمره اختلال ایجاد می‌کند، کاهش می‌دهد.


سرترالین (به انگلیسی: Sertraline) (با نام‌های تجاری زلفت و آسنترا) داروی ضدافسردگی از گروه مهارکننده‌های بازجذب سروتونین است که استفاده از آن برای درمان اختلالات افسردگی، اختلال وسواسی جبری، اختلال هراس، فوبیای اجتماعی، اختلال ناخوشی پیشاقاعدگی و اختلال استرس پس از سانحه پذیرفته شده‌است. سرترالین از طریق خوراکی مصرف می‌شود.

سرترالین در سال ۲۰۱۳ با تجویز بیش از ۴۱ میلیون نسخه پرمصرف‌ترین داروی ضدافسردگی و دومین داروی پرمصرف روانپزشکی پس از آلپرازولام در ایالات متحده بوده‌است.

اشکال دارویی

داروی سرترالین به صورت قرص و خوراکی در دسترس قرار دارد.  اما لازم است بدانید که تجویز و راهنمای مصرف قرص سرترالین ۵۰ و ۱۰۰ باید توسط روانپزشک انجام شود. در غیر این صورت، سعی کنید اگر تمایل به مصرف این دارو دارید؛ حتما با روانپزشک مشاوره کنید.

نام رایج دارو

اسامی تجاری دارو

نام رایج قرص سرترالین

داروی سرترالین به صورت قرص روکشدار ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرمی در بازار موجود است. در زیر برندهای رایج قرص سرترالین در بازار را خواهید دید؛

نحوه عملکرد داروی سرترالین

سرترالین جزو مهارکننده‌های بازجذب هورمون سروتونین (SSRI) شناخته می‌شود. در نتیجه داروی سرترالین به بازگرداندن ماده طبیعی به نام سروتونین در مغز کمک می‌کند.

نحوه مصرف سرترالین

میزان مصرف، شکل دارو و تعداد دفعات مصرف دارو به موارد زیر بستگی دارد:

دوز مصرف سرترالین

مقدار مصرف هر دارو را پزشک معالج تعیین می کند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر می باشد:

بزرگسالان

  1. دوز اولیه: ۵۰ میلی گرم یکبار در روز
  2. دوز نگهدارنده: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم یکبار در روز
  3. تنظیم دوز این دارو در فواصل حداقل یک هفته ای انجام می شود.
  1. دوز اولیه: ۲۵ میلی گرم یکبار در روز، بعد از یک هفته افزایش دوز به ۵۰ میلی گرم یکبار در روز
  2. دوز نگهدارنده: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم یکبار در روز.

اطلاعاتی درباره نحوه مصرف سرترالین و دوز مصرفی

بهترین زمان مصرف قرص سرترالین

در صورتیکه این دارو را به صورت تک دوز و تنها یک بار در روز مصرف کنید، بهتر است که آن را صبح بعد از صبحانه و یا شب بعد از شام مصرف کنید. اگه این دارو به صورت دو دوزی تجویز شود، می‌توان آن را در هر دو زمان اشاره شده مصرف کرد. به طور کلی زمان مصرف سرترالین چندان مشکل‌ساز نیست، اما باید در این باره با روانپزشک خود مشورت کنید.

عوارض قرص سرترالین

قرص سرترالین خوراکی ممکن است باعث خواب آلودگی، بی‌خوابی یا هر دو شود. همچنین ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند.

عوارض جانبی شایع‌تر سرترالین

عوارض جانبی بزرگسالان برای این دارو کمی با عوارض جانبی برای کودکان متفاوت است.

عوارض سرترالین برای بزرگسالان و کودکان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:


عوارض جانبی بیشتر برای کودکان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

اگر این عوارض خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر آن‌ها شدیدتر از حالت نرمال هستند یا از بین نمی‌روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

عوارض جانبی جدی قرص سرترالین

در صورت بروز عوارض جانبی فوری با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شما تهدیدکننده زندگی هستند یا اگر فکر می‌کنید که یک اورژانس پزشکی دارید، با 115 تماس بگیرید.

عوارض جانبی جدی و علائم آن‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:


علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

هشدارها

تداخلات دارویی سرترالین با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی سرترالین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفی تان را با پزشک یا داروساز در میان بگذارید. و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی سرترالین نفرمایید.

داروهایی که موجب خونریزی و کبودی می شوند

پیموزید و دیگر داروهایی که ممکن است موجب خونریزی یا کبودی (آنتی‌پلاتلت‌هایی مانند کلوپیدوگرل، ضد التهاب‌های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و رقیق‌کننده‌هایی مانند وارفارین) شوند با سرترالین ممکن است تداخل داشته باشند. آسپرین نیز امکان خونریزی را موقع مصرف این دارو افزایش می‌هد.

داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز (MAO)

مصرف سرترالین همراه با داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز (MAO) ممکن است موجب تداخل کشنده‌ای شود. از مصرف بازدارنده‌های منوآمین اکسیداز مانند آیزوکروبوکسازید، لینزولید، متیلن آبی، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، رازاگیلین، سافینامید، سلژیلین و ترانیل سیپرومین همراه با سرترالین جدا خوداری فرمائید.

همچنین نباید اکثر بازدارنده‌های مونو آمید اکسیداز را ۲ هفته قبل یا بعد از مصرف قرص سرترالین مصرف کرد. برای اطلاعات در این زمینه با روانپزشک مشورت کنید.

داروهای بازجذب سروتونین

اگر سرترالین را با داروهای دیگری که سطح سروتونین بدن را افزایش می‌دهند مصرف کنید خطر ایجاد سندروم/مسمومیت سروتونین را افزایش می‌دهید. قرص‌های اکستاسی/MDMA، قرص‌های ضد افسردگی مانند فلوکستین/پروکستین، داروهای مهارکننده‌ی جذب مجدد سروتونین و نوراپی نفرین SNRI) مانند دولوکستین/ونلافاکسین، تیپتوفان، نمونه‌هایی از این افزایش‌دهنده‌های سروتونین هستند که باعث افزایش خطر سندروم/مسمومیت سروتونین می‌شوند.

سایر داروها

داروهای زیر ممکن است با داروی سرترالین تداخل داشته باشد. در صورت مصرف این داروها، پزشک خود را مطلع سازید؛

نکته ی مهم:

موارد منع مصرف

علائم اوردوز سرترالین

اگر علائم اوردوز این دارو مانند از هوش رفتن و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید سریعا با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو شامل سرگیجه و از هوش رفتن می‌شوند.

هشدارهای مصرف سرترالین

هشدار آلرژی سرترالین

داروی سرترالین می‌تواند واکنش آلرژیک شدیدی ایجاد کند. علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

در صورت بروز واکنش آلرژیک، فوراً با پزشک خود یا اورژانس تماس بگیرید. این نکته را جدی بگیرید که اگر علائم شما شدید است، با 115 تماس بگیرید یا به نزدیک‌ترین اورژانس مراجعه کنید.اگر تا به امروز به داروی سرترالین واکنش آلرژیک داشته‌اید، دیگر آن را مصرف نکنید. مصرف مجدد آن می‌تواند کشنده باشد.

هشدار سرترالین برای افرادی که دارای شرایط خاص سلامتی هستند

چگونه قرص سرترالین را قطع کنیم؟

به خاطر داشته باشید که قطع هر دارویی نیازمند پایبندی به روش‌های اصولی و پزشکی است. به همین علت به منظور قطع سرترالین با پزشک خود مشورت نمایید و درباره نوع تاثیرگذاری دارو، عوارض و حتی بهبودی کامل خود با پزشک صحبت نمایید. مشورت‌های پزشک در مورد قطع سرترالین را به طور دقیق انجام دهید.


سندرم قطع مصرف

سندرم قطع داروی ضد افسردگی شرایطی است که می‌تواند به دنبال وقفه، کاهش دوز یا قطع داروهای ضد افسردگی از جمله سرترالین ایجاد شود. این علائم می‌تواند شامل علائم مانند آنفلوانزا، اختلال در خواب، حواس، حرکت، خلق و خوی و تفکر باشد. در بیشتر موارد علائم خفیف و کوتاه مدت است و بدون درمان برطرف می‌شود. موارد شدیدتر اغلب با تجویز مجدد یا موقت دارو با کاهش کندتر بهبود می‌یابد.

عوارض و نشانه های ترک قرص سرترالین


سوالات متداول  قرص سرترالین

چرا سرترالین استفاده می‌شود؟
سرترالین برای درمان اختلال افسردگی اساسی، وسواس فکری، اختلال هراس یا پانیک، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال نقص پیش از قاعدگی استفاده می‌شود.
قرص سرترالین چگونه اثر می‌کند؟
داروی سرترالین به وسیله افزایش میزان سروتونین، یک ماده طبیعی در مغز که به حفظ تعادل سلامت روان کمک می‌کند، بیماری مورد نظر را درمان می‌کند. این شرایط می‌تواند علائم افسردگی و اضطراب را بهبود بخشد.
قرص سرترالین شادی آور است؟
این مسئله حقیقت دارد. در واقع قرص سرترالین ۵۰، آسنترا یا داروهایی که نام‌های رایج رایج دیگر آن، برای تنظیم میزان سروتونین در بدن تجویز می‌شوند. تنظیم شدن این انتقال دهنده‌ی عصبی در بدن باعث برطرف شدن علائم افسردگی که شامل ناراحتی و خستگی است می‌شود. بنابراین شادی رنگ پیدا می‌کند و خلق فرد بهبود پیدا می‌کند.

این دارو برای افراد بالای ۱۸ سال تجویز می‌شود. در صورتیکه فرد علائم افسردگی داشته‌باشد با نظر پزشک می‌تواند از اثرات شادی‌آور این دارو بهره‌مند شود.

قرص سرترالین چاق کننده است؟
داروهای ضد افسردگی از نوع مهارکننده‌ی جذب سروتونین باعث چاقی می‌شوند. بنابراین چاقی یکی از عوارض سرترالین ۵۰ است. فلوکستین هم مانند این دارو است. اضافه وزنی که بعد از خوردن داروهای ضد افسردگی مانند سرترالین برای فرد ایجاد می‌شود در حد چند کیلو است.
محققین دلیل اصلی اضافه وزن به علت مصرف داروهایضد افسردگی مهارکننده بازجذب سروتونین را نمی‌دانند، اما تئوری‌های برای توجیه این مسئله وجود دارد. گفته‌شده‌است که این دارو باعث ایجاد اختلال در متابولیسم بدن می‌شود و مصرف کالری را کاهش می‌دهد. همچنین این داروها بر اشتها نیز اثر می‌گذارند و آن را افزایش می‌دهند
قرص سرترالین برای زود انزالی؟دوز مصرفی سرترالین برای زودانزالی؟

یکی از دلایل انزال زودرس یا زودانزالی افسردگی است. در صورتیکه افسردگی برطرف شود،‌ زودانزالی هم بهبود می‌یابد، اگر دلیل ایجاد آن افسردگی باشد. سرترالین می‌تواند کمک کند که نعوظ برای مدت طولانی‌تری پایدار باشد. البته این دارو به طور رسمی برای درمان زودانزالی استفاده نمی‌شود و در مواردی مشاهده شده‌است که به طولانی‌تر شدن نعوظ کمک‌کرده‌است.

دوز مصرفی سرترالین ۵۰ برای زودانزالی معمولا ۵۰ میلی گرم در هر ۱۲ ساعت است. البته دوز مصرفی سرترالین از ۲۵ میلی گرم شروع می‌شود و به ۲۰۰ میلی گرم در روز می‌رسد. پزشک می‌تواند دوز مورد نظر را تعیین کند.

خواب آور بودن سرترالین معمول و همیشگی نیست. اما این دارو می‌تواند باعث ایجاد خواب آلودگی شود. در مواردی مشاهده ‌شده است که سرترالین خواب آلودگی و خشونت را زیاد کرده است که در این صورت حتما باید به روانپزشک اطلاع داده‌شود. در مواردی هم که داروی سرترالین همراه با الکل و ماری جوانا مصرف شده‌است، علائمی مانند خواب آلودی تشدید شده‌اند.

قرص سرترالین اعتیاد اور است؟
داروی سرترالین اعتیاد جسمی ایجاد نمی‌کند و مانند مورفین نیست. این دارو کم‌خطر است و دوز آن از کم آغاز شده و به مرور افزایش پیدا می‌کند. البته نباید به این امید، مصرف سرترالین ۵۰ یا سرترالین ۱۰۰ را بدون مشورت با پزشک قطع کرد. در صورتیکه بدون مشورت با پزشک و هماهنگی با متخصص سرترالین را قطع کنید، اتفاقات ناخوشایندی برای شما رخ خواهد داد، در این زمینه حتما از پزشک مشاوره بگیرید.
اگر دوز مصرفی سرترالین را فراموش کردم چکار کنم؟
اگر دوز مصرفی داروی سرترالین را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید، نیازی به مصرف دو برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.
الکل و سرترالین؟
 هنگام مصرف سرترالین از خوردن الکل پرهیز کنید. مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
نحوه نگهداری صحیح سرترالین چیست؟
برای نگهداری صحیح داروی سرترالین، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.
سرترالین بهترین داروی ضد افسردگی است؟

داروهای ضد افسردگی متنوع با اثرات متفاوت وجود دارند در صورتی که احساس می کنید این دارو مناسب شما نمی باشد می توانید با پزشک خود درباره تغییر دارو صحبت کنید اما از قطع درمان خودداری نمایید.
در مقایسه با سایر SSRIها، سرترالین تمایل دارد با میزان بیشتری از عوارض روانی و اسهال همراه باشد. به غیر از فلوکستین، نسبت به سایر SSRIها فعال کننده تر است (یعنی با میزان بالاتر اضطراب، آشفتگی، بی خوابی و غیره همراه است). با گذشت بیش از شش ماه از درمان سرترالین برای افسردگی، افراد افزایش وزن غیرمعمول ۰٫۱٪ نشان دادند. به‌طور مشابه، یک درمان ۳۰ ماهه با سرترالین برای OCD منجر به افزایش متوسط وزنی۱٫۵ درصد (۱ کیلوگرم) شد. اگرچه تفاوت به اهمیت آماری نرسید، افزایش وزن برای فلوکستین (۱٪) کمتر بود اما برای سیتالوپرام، فلووکسامین و پاروکستین (۲٫۵٪) بیشتر بود. شیوع اسهال با سرترالین — به ویژه هنگامی که در دوزهای بالاتر تجویز می‌شود — از سایر SSRIها بیشتر است.
مصرف همزمان سرترالین و فلوکستین مناسب است؟
در برخی مواقع دیده شده که افراد در کنار آسنترا (سرترالین) از داروی فلوکستین نیز استفاده می کنند. فلوکستین هم یک داروی ضد افسردگی است. این باور وجود دارد که در صورت مصرف همزمان، اثر بخشی دارو بیش تر می شود و سریع تر می توان افسردگی را درمان کرد. این در حالیست که مصرف این دو دارو در کنار هم می تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد و به هیچ عنوان توصیه نمی شود. تنها در صورتی این دو دارو با هم مصرف می شود که پزشک با بررسی کامل شرایط فرد این دو را تجویز کرده باشد.
آیا می توانم داروی سرترالین را با الکل همزمان مصرف کنم؟

یکی از مهمترین و شایع ترین سوال هایی که پرسیده می شود این است که آیا می توان به هنگام مصرف قرص سرترالین، الکل را مصرف نمود یا خیر. توصیه کلی در حین مصرف داروی سرترالین این است که کاملا از مصرف الکل اجتناب نمایید. حتی میزان کم الکل نیز می تواند با داروی سرترالین تداخل ایجاد نموده و عوارض جانبی ناخواسته در فرد ایجاد کند. ترکیب الکل و داروی سرترالین قادر به ایجاد عوارض جانبی است و نوشیدن الکل می تواند باعث بدتر شدن بیماری افسردگی شود.

آیا می توان همراه با قرص سرترالین ویتامین را نیز مصرف نمود؟
به طور کلی هیچ تداخلی بین ویتامین ها و زولوفت یافت نشده است. اما ضرورتا بدین معنی نیست که هیچ تداخلی وجود ندارد. همیشه با روانپزشک مشورت نمایید.
آیا می توان همراه با سرترالین ویتامین D مصرف نمود؟

به طور کلی هیچ تداخلی بین قرص سرترالین و ویتامین D۳ یافت نشده است. این ضرورتا بدین معنی نیست که هیچ تداخلی بین ویتامین دی و سرترالین وجود ندارد. همیشه قبل از مصرف با روانپزشک خود مشورت نمایید.

آیا با مصرف سرترالین دچار کاهش وزن می شوم؟
اگر در زمان مصرف قرص سرترالین دچار کاهش وزن شدید، به روانپزشک اطلاع دهید. اگرچه قرص سرترالین معمولا با افزایش وزن مرتبط است، ممکن است با تاثیر بر اشتها باعث کاهش وزن در کوتاه مدت نیز شود. البته معمولااین عارضه در طول هفته های اول درمان شایع تر است.
داروی سرترالین را به عنوان قرص چاقی یا لاغری مصرف کنم؟

مصرف این دارو صرفا برای چاقی یا لاغری به هیچ عنوان توصیه نمی شود چرا که چاقی و یا لاغری از عارضه های جانبی قرص سرترالین است و می تواند مشکلات جدی تری به همراه داشته باشد.

سرترالین خارجی بهتر است یا ایرانی؟

برخی اصرار به مصرف نوع خارجی این دارو دارند. بر اساس مشاهدات، تفاوتی در اثر بخشی نوع ایرانی یا خارجی آن وجود ندارد و فقط اثر تلقینی دارو های خارجی ممکن است روی شما تاثیر بگذارد.

سرترالین ۵۰ به عنوان قرص تاخیری استفاده کنم؟

دیده شده است که سرترالین ۵۰ به عنوان قرص تاخیری جهت درمان زودانزالی نیز استفاده می‌گردد؛ با این حال مصرف آن به این منظور چندان موثر نیست،


سرترالین و بارداری؟
چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی سرترالین را استفاده کنید. زیرا ممکن است برای جنین مضر باشد. همچنین نوزادان مادرانی که تحت درمان سرترالین در سه ماه آخر بارداری بوده‌اند، به ندرت نشانه‌هایی از ترک دارو مانند مشکلات تغذیه‌ای و تنفسی، تشنج، انقباض عضلانی و یا گریه مداوم از خود نشان داده‌اند. اگر متوجه هر کدام از این عوارض در نوزاد شدید بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.اگر قصد بارداری دارید با پزشک خود در مورد فواید و خطرات استفاده از سرترالین در زمان حاملگی مشورت کنید.
مصرف سرترالین در کودکان؟
کودکان ممکن است به عوارض قرص سرترالین ۵۰ و سرترالین ۱۰۰، مخصوصا کاهش اشتها و کاهش وزن، حساس‌تر باشند. همواره قد و وزن کودکی که سرترالین مصرف می‌کند را تحت نظر داشته باشید.
داروهایی که نباید با سرترالین استفاده کنید؟

پیموزید “Pimozide”. مصرف این دارو با سرترالین می‌تواند مشکلات جدی قلبی ایجاد کند.

مهار کننده‌های مونوآمین اکسیداز “Monoamine oxidase inhibitors” (MAOIs) مانند ایزوکربوکسازید “isocarboxazid”، فنلزین “phenelzine” و ترانیل سایپرومین “tranylcypromine”. مصرف این داروها با سرترالین خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می‌دهد. همچنین باید بین مصرف این داروها و مصرف سرترالین، 14 روز صبر کنید.

لینزولید “Linezolid”، متیلن بلو وریدی “methylene blue”. مصرف این داروها با سرترالین خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش می‌دهد.




برچسب ها
نسخه اصل مطلب