جستجو
رویداد ایران > دانش و مهارت > آشنایی کامل با رشته و گرایش های کامپیوتر و دانشگاه های برتر

آشنایی کامل با رشته و گرایش های کامپیوتر و دانشگاه های برتر

آشنایی کامل با رشته مهندسی کامپیوتر، گرایش ها، درس ها، دانشگاه های برتر، دوره تحصیلی، مزایا و معایب، موقعیت شغلی، حقوق و درآمد آن را در این مطلب آورده ایم.

مهندسی کامپیوتر ( به انگلیسی Computer Engineering) رشته ای است که به طراحی و ساخت اجزای مختلف رایانه می پردازد و اهمیت زیادی دارد. هدف این رشته تربیت افرادی است که در زمینه تحلیل، طراحی، ساخت و راه اندازی دستگاه ها و مجموعه های سخت افزاری جدید، بررسی و شناخت مجموعه های سخت افزاری و نرم افزاری موجود، نگهداری، عیب یابی و تعمیر و اصلاح و توسعه فعالیت کنند.


مهندسی رایانه یا مهندسی کامپیوتر دانشی است مرکب از مباحث نرم‌افزار. این رشته برخلاف مهندسی نرم‌افزار با طراحی و توسعه و تولید سیستم‌های رایانه‌ای در هر دو شاخهٔ سخت‌افزار و نرم‌افزار سر و کار دارد.

مهندسی رایانه شاخه‌ای از مهندسی است که چندین زمینهٔ موردنیاز از علوم رایانه و الکترونیک را برای توسعهٔ سخت‌افزار و نرم‌افزار رایانه ادغام می‌کند. مهندسان رایانه معمولاً علاوه بر مهندسی نرم‌افزار یا مهندسی الکترونیک رایانه در طراحی نرم‌افزار و سخت‌افزار مهارت دارند. مهندسان در طراحی بسیاری از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای محاسباتی، شامل طراحی ریزکنترلگرهای فردی، ریزپردازنده‌ها، رایانه‌های شخصی و ابررایانه‌ها و طراحی مدار مهارت دارند. این حوزه مهندسی افزون بر چگونگی کارکرد سیستم‌های رایانه‌ای، بر چگونگی کاربردی‌تر کردن آن نیز تمرکز دارد.


کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر در یک نگاه

در جدول و نمودار زیر به اجمال رشته مهندسی کامپیوتر را بررسی می کنیم.


گرایش های دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر

گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر در دوره کارشناسی عبارتند از؛

گرایش مهندسی کامپیوتر نرم افزار

نرم افزار بخش غیر دیدنی رشته مهندسی کامپیوتر است. نرم افزار همانند روح کامپیوتر است و دانشجویان گرایش کامپیوتر به مطالعه نرم افزار ها و طراحی ، ساخت، و اصلاح نرم افزار های کامپیوتری می پردازند.

گرایش مهندسی کامپیوتر سخت افزار

گرایش مهندسی کامپیوتر سخت افزار به بررسی و مطالعه، طراحی ، ساخت، و اصلاح سخت افزارهای کامپیوتری شامل مدارهای چاپی، چیپ های رایانه ای، روترها و قطعات وابسته به آن ( کیبورد، مودم، پرینتر و غیره) می پردازد.

گرایش مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات

گرایش مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات تلفیقی و میان رشته ای است و شامل دروسی از مهندسی برق، مدیریت، و گرایش های نرم افزار و سخت افزار مهندسی کامپیوتر است. رشته مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات به مطالعه، طراحی، توسعه، پیاده‌سازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصاً برنامه‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزار رایانه می‌پردازد.

دوره تحصیل کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر

دوره تحصیل کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر 4 ساله بوده و معادل 8 ترم تحصیلی است. دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر موظف اند 140 واحد درسی را در دوران تحصیل خود بپردازند. واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر عبارتند از؛

دروس عمومی : 22 واحد
دروس پایه : 22 واحد
دروس اصلی : 59 واحد
دروس تخصصی: 19 واحد
دروس تمرکزهای تخصصی اختیاری : 12 واحد
دروس اختیاری: 8 واحد

دروس عمومی رشته مهندسی کامپیوتر

دروس پایه همه گرایش های مهندسی کامپیوتر

دروس اصلی رشته مهندسی کامپیوتر

دروس اختصاصی گرایش نرم افزار

دروس اختصاصی گرایش سخت افزار

دروس اختصاصی گرایش فناوری اطلاعات (IT)


چارت دروس کاردانی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته مهندسی کامپیوتر

بعد از گرفتن دیپلم از یکی از هنرستان های فنی و حرفه ای یا کاردانش و پس از ورود به دانشگاه دانشجو باید برای اخذ مدرک کاردانی واحد هایی را با موفقیت بگذراند سپس برای گرفتن لیسانس باید در مقطع کارشناسی ناپیوسته وارد دانشگاه شود.

چارت (Chart) دروس :

واحد های درسی معمولا از طرف آموزش دانشگاه برای دانشجویان برنامه ریزی می شود. دانشگاه برای راحتی کارِ دانشجویان و ترسیم مسیر در ترم های دانشجویی، برگه ای با عنوان چارت به دانشجو ها می دهند تا آنها مسیر تحصیل و واحد های پیش نیاز و هم نیاز را ببینند و با آگاهی کامل در طول تحصیل خود حرکت کنند.

مقایسه چارت های دانشگاه ها

عنوان و تعداد درس ها در دانشگاه های هم نوع مثل هم هستند مثلا چارت دروس در دانشگاه فنی و حرفه ای و دانشگاه های غیرانتفاعی که هر دو زیر نظر وزارت علوم هستند شبیه هم هست و با چارت دانشگاه آزاد اندکی تفاوت دارد. ولی ترتیب قرارگرفتن واحد ها در هر ترم منحصر به همان دانشگاه هست، به طور مثال در دانشگاهی ممکن است درس تربیت بدنی 1 را در ترم اول قرار داده باشند و در دانشگاه دیگر همان درس را در ترم سوم پیشنهاد کرده باشند.

تعریف اصطلاحات رایج :

واحد پیش نیازواحد هایی هستند که باید قبل از واحد هایی که به آنها وابسته است توسط دانشجو گذرانده شود.
واحد هم نیازواحد هایی هستند که می توان همزمان با واحد هایی که به هم وابسته هستند توسط دانشجو گذرانده شود.
نوع درسدرس ها یا تئوری هستند که با (ت) نشان داده شدند و یا عملی که با (ع) در جدول مشخص شده اند. منظور از تئوری درسهایی است که در کلاس درس برگزار می شود و منظور از عملی درس هایی هستند که در کارگاه، سایت، آزمایشگاه و ... برگزار می شوند.

دوره کاردانی پیوسته کامپیوتر

تعداد واحد ها وچارت دروس مهندسی کامپیوتر در مقطع کاردانی را در زیر مشاهده می کنید.

چارت کاردانی کامپیوتر ترم اول

چارت کاردانی کامپیوتر ترم دوم

چارت کاردانی کامپیوتر ترم سوم

چارت کاردانی کامپیوتر ترم چهارم




دوره کارشناسی ناپیوسته کامپیوتر

ورود به مقطع کارشناسی ناپیوسته در سه نوع دانشگاه امکان پذیر است که هرکدام از آنها روش خاص خود را برای جذب و پذیرش دانشجو دارند :

1) دانشگاه های دولتی(دوره روزانه و شبانه) و دانشگاه ها و موسسات غیرانتفاعی : این دسته از دانشگاه ها زیر نظر وزرات علوم هستند و اصطلاحا به آنها دولتی گفته می شود. این دسته از دانشگاه ها دانشجوها را از طریق کنکوری که با عنوان کاردانی به کارشناسی برگزار می شود پذیرش میکنند. این کنکور هرساله در مردادماه برگزار می شود

در این کنکور هر رشته منابع آزمون خاص خود را دارد. منابع کنکور کاردانی به کارشناسی رشته کامپیوتر به شرح زیر است :

رشته وگرایشتکنولوژی سخت افزار کامپیوتر
منابع آزمونضرایب
زبان تخصصی1
برنامه سازی کامپیوتر2
ریاضی و آمار3
مدار منطقی4
دروس تخصصی سخت افزار(شامل معماری کامپیوتر،مدارهای الکتریکی و تحلیل مدارهای الکترونیکی)5

2) دانشگاه آزاد : پذیرش دانشجو در تمامی رشته ها در مقطع کارشناسی ناپیوسته در دانشگاه آزاد بدون کنکور و بدون در نظر گرفتن معدل داوطلب است. یعنی داوطلب نیاز هست پس از خرید کارت اعتباری از سایت Azmoon.org وگذراندن مراحل ثبت نام و گرفتن رسید ثبت نام اینترنتی به صورت حضوری به واحد مورد نظر مراجعه کرده و با تحویل رسید اینترنتی ثبت نام، ادامه روند ثبت نام را به صورت حضوری طی کند. ثبت نام دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی ناپیوسته دوبار در سال انجام می شود.

3) دانشگاه علمی کاربردی :پذیرش دانشجو در واحد های دانشگاه علمی کاربردی بدون آزمون و با در نظر گرفتن معدل مقطع کاردانی صورت می گیرد. این ثبت نام از طریق سایت Sanjesh.org دوبار در سال در مرداد ماه برای ورودی مهر و در دی ماه برای ورودی بهمن این دانشگاه صورت می پذیرد.

انواع دانشگاه در مقطع کارشناسی ناپیوستهنوع پذیرش دانشجوتغییر رشته
دانشگاه های دولتی(دوره روزانه و شبانه) و دانشگاه ها ی غیرانتفاعیبا آزمونامکان تغییر رشته وجود دارد
دانشگاه آزاد اسلامیبدون آزمون و بدون معدلامکان تغییر رشته وجود دارد
دانشگاه جامع علمی کاربردیبدون آزمون با معدلامکان تغییر رشته وجود دارد

تعداد واحد ها وچارت دروس رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی را در زیر مشاهده می کنید.

چارت کارشناسی ناپیوسته کامپیوتر ترم اول

چارت کارشناسی ناپیوسته کامپیوتر ترم دوم

چارت کارشناسی ناپیوسته کامپیوتر ترم سوم

چارت کارشناسی ناپیوسته کامپیوتر ترم چهارم


مهم‌ترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی کامپیوتر

در رشته مهندسی کامپیوتر دروسی مانند زیر بسیار حائز اهمیت هستند.

بیشتر دروس مهم در گرایش سخت‌افزار نیز با برق و الکترونیک مرتبط می‌شوند و از جمله این دروس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

البته در گرایش نرم‌افزار هم تعدادی از این دروس، مانند مدار منطقی و معماری باید گذرانده شود. همچنین، نیز از جمله دروس مهم رشته علوم کامپیوتر می‌توان به دروس زیر اشاره کرد.


دانشگاه های پذیرنده رشته مهندسی کامپیوتر

دانشگاه های دولتی پذیرنده رشته مهندسی کامپیوتر عبارتند از،

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

فارغ التحصیلان کارشناسی مهندسی کامپیوتر می توانند با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و کسب نمره لازم در یکی از گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند. گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد عبارتند از؛

وظایف مهندس کامپیوتر


مزایا و معایب رشته مهندسی کامپیوتر

رشته مهندسی کامپیوتر بازار کار نسبتا خوبی دارد، اما لازمه موفقیت و کسب جایگاه شغلی در این رشته نیازمند مهارت و تجربه است. رشته مهندسی کامپیوتر هیچوقت خسته کننده نمی شود، زیرا پیوسته مبانی کامپیوتر به روز می شود و دانشجویان می توانند در حوزه های مختلف و جذابی مشغول به کار شوند.

رشته مهندسی کامپیوتر به شدت مهارت محور است و دانشجویان مهندسی کامپیوتر نمی توانند فقط به آموزش های دانشگاهی بسنده کنند، بلکه آنان باید به طور مستقل و با انجام کارآموزی به کسب مهارت های مختلف در زمینه مهندسی کامپیوتر بپردازند.

توانایی های فارغ التحصیلان

فارغ التحصیلان این مقطع توانایی های زیادی دارند که می توانند مشکلات زیادی را حل کنند. از جمله ی این توانایی ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

1- بررسی و شناخت نرم افزارها و سخت افزارهای جدید و به کارگیری آن ها

2- بررسی کمبودها و نیازهای نرم افزاری و سخت افزاری بخش های صنعت و خدمات و تدوین نیازهای آنها، امکان سنجی و تعیین ابزار و نیروی انسانی لازم برای رفع کمبودها

3- تجزیه و تحلیل سیستم های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و ارائه راه حل مناسب برای اجرای آن ها

4- طراحی مجموعه های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و تولید طرح های اجرایی برای آن ها

5- اجرای طرح های کامپیوتری، نصب، آزمایش و آموزش آن ها

6- پشتیبانی و نگه داری سیستم های نرم افزاری شامل شناسایی خطاها، رفع خطاها و افزودن امکانات جدید به سیستم ها

7- عیب یابی کامپیوترها و سیستم های کامپیوتری و رفع عیب ها

8- شناسایی فنون جدید طراحی و ساخت رایانه و ارزیابی و به کارگیری آن ها

همه ی این توانایی های هم به کارشناسان نرم افزار و هم سخت افزار مربوط می شود، اما روشن است که کارشناسان نرم افزار در محدوده مسائل نرم افزاری توانایی بیشتری دارند و برعکس کارشناسان سخت افزار در محدوده مسائل سخت افزاری از توانایی بیشتری برخوردارند.

بازار کار در ایران

پیشرفت چشمگیر رایانه در محافل عمومی و خصوصی، استفاده گسترده از شبکه اینترنت و زمینه های مرتبط با آن، فراهم آمدن شرایط آموزش و تجارت الکترونیک باعث شدند تا از اکنون چشم انداز روشنی نسبت به آینده این رشته وجود داشته باشد به نحوی که فعالان در این زمینه از آینده کاری مطمئنی برخوردار خواهند بود. تنها نگرانی به قسمت نرم افزار مربوط می شود که باید مهندسان خلاق به تهیه نرم افزارهای مفید دست بزنند تا نیازها برطرف شود.

درآمد و حقوق

این افراد در سمت هایی مثل برنامه نویس، کارشناس نرم افزار، برنامه نویس وب، مدیر فنی، کارشناس ارشد نرم افزار و … میتوانند استخدام شده و فعالیت کنند. اگر برنامه نویسیتحت عنوان برنامه نویس وب در رده کارشناس کار کند، حداقل درآمد 700000 تومان، حداکثر درآمد 2200000 تومان و متوسط درآمد ماهیانه 1200000 تومان را خواهد داشت.

سوالات متدوال درباره رشته مهندسی کامپیوتر

رشته مهندسی كامپيوتر چیست؟

رشته مهندسی کامپیوتر به طراحی و ساخت اجزاي مختلف کامپیوتر می پردازد که در کشور ما از اهمیت بسیار زیادی برخودار است.

رشته مهندسی کامپیوتر چند واحد است؟
دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر موظف اند 140 واحد درسی را در دوران تحصیل خود بپردازند.
دوره تحصیل کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر چند سال و چند ترم است؟
دوره تحصیل کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر 4 ساله بوده و معادل 8 ترم تحصیلی است.
ظرفیت پذیرش رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه های برتر چقدر است؟
ظرفیت دانشگاه های برتر در رشته مهندسی کامپیوتر در سال های اخیر:

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی - تهران: روزانه 70 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران : روزانه 60 نفر - زن و مرد

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس فارابی قم): روزانه 50 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران (محل تحصیل دانشکده فنی فومن واقع در شهرستان فومن استان گیلان) : روزانه 30 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس بین المللی کیش) : پردیس خودگردان 30 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه الزهرا (س) – تهران (ویژه خواهران): روزانه 50 نفر - فقط زن

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی - تهران: روزانه 26 نفر - نوبت دوم 26 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر - تهران: روزانه 85 نفر - پردیس خودگردان 30 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی - تهران : روزانه 50 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف - تهران: روزانه 60 نفر - پردیس خودگردان 30 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت ایران - تهران: روزانه 55 نفر

ظرفیت دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه فردوسی - مشهد : روزانه 70 نفر - نوبت دوم 40 نفر

حداقل رتبه برای قبولی در رشته مهندسی کامپیوتر چند است؟
می توان تا حدودا 115 هزار برای قبولی در رشته مهندسی کامپیوتر امیدوار بود.
گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر کدامند؟
گرایش های دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر عبارتند از؛
    مهندسی کامپیوتر – نرم افزار
  • مهندسی کامپیوتر - سخت افزار
  • مهندسی کامپیوتر – فناوری اطلاعات

دروس مشترک در گرایش های کامپیوتر چیست؟

فیزیک، ریاضی، مبانی کامپیوتر و برنامه سازی، آزمایشگاه کامپیوتر، معادلات دیفرانسیل، ساختمان های گسسته، برنامه سازی پیشرفته، آمار و احتمالات مهندسی، ریاضی مهندسی، مدار های الکتریکی، ساختمان داده ها، زبان ماشین و برنامه سازی سیستم، مدار های الکترونیکی، مدارهای منطقی، طراحی الگوریتمها، طراحی و پیاده سازی زبان های برنامه سازی، ریز پردازنده، معماری کامپیوتر، شبکه های کامپیوتری، سیستم های عامل، کارگاه عمومی.
دروس تخصصی گرایش سخت افزار؟
سیگنال ها و سیستم ها، مدار های الکتریکی، انتقال داده ها، سیستم های کنترل خطی، الکترونیک دیجیتال، طراحی سیستم های VLSI، کارآموزی
دروس تخصصی گرایش نرم افزار ؟
ذخیره و بازیابی اطلاعات، اصول طراحی و ساخت کامپایلر ها، اصول طراحی پایگاه داده ها، پروژه آزمایشگاه سیستم عامل، پروژه آزمایشگاه پایگاه داده ها، شبیه سازی کامپیوتری، مهندسی نرم افزار، تحلیل و طراحی سیستم ها، پروژه نرم افزار، کارآموزی.
کدام دانشگاه ها در زمینه مهندسی کامپیوتر پیش رو هستند؟
صنعتی شریف، تهران، امیرکبیر، شهید بهشتی، علم و صنعت، خواجه نصیر، صنعتی اصفهان
رشته مهندسی کامپیوتر در کدام زیر گروه ریاضی قرار دارد؟
این رشته در زیر گروه 1 ریاضی قرار دارد و داوطلبان باید به ضریب درس ریاضی و فیزیک توجه کنند.
آیا پذیرش برای این رشته بدون کنکور امکان‌پذیر است؟
جواب این سوال کامل به دانشگاه مورد نظر بستگی دارد. برخی از دانشگاه‌ها بر اساس سابقه تحصیلی برای این رشته دانشجو قبول می‌کنند.


برچسب ها
نسخه اصل مطلب