«ولادیمیر اوبیدنوف» روز یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۱ حجم مبادلات بازرگانی ایران و روسیه به حدود ۴ میلیارد دلار رسید، اظهار کرد: این شاخص هرچند بی سابقه است اما رقم چندان بزرگی برای روابط دو کشور باتوجه به ظرفیتها و توانمندیهای تولیدی و صنعتی آنها نیست.
وی افزود: با یک برنامهریزی خوب مسئولین دو کشور و مشارکت بخشهای تجاری خصوصی و سرمایهداران از دو طرف، این رقم در میان مدت میتواند به بیش از ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
این مقام روس ادامه داد: افزایش ۲۲ درصدی واردات روسیه از ایران در سال ۲۰۲۱ نشانگر این واقعیت است که ایران و روسیه میتوانند ساختار همکاریهای اقتصادی خود را گسترش دهند. ایران کالاهای مرغوب و با کیفیت بسیار زیادی دارد که به دلیل عدم آشنایی کافی تاجران روس، صادرات ایران به روسیه در سطح مطلوبی قرار ندارد.
پرداخت غیر مستقیم با پول دو کشور
رئیس شورای تجاری روسیه و ایران، گفت: ساز و کارهای مهم و بسیار خوبی برای توسعه روابط اقتصادی وبازرگانی دوجانبه ایران و روسیه وجود دارد و شورای تجاری روسیه و ایران برای کمک به بکارگیری این مکانیسمها تلاش میکند.
وی ازجمله این ساز و کارها به سیستم پرداختهای غیرمستقیم بین ایران و روسیه اشاره کرد و افزود: بر اساس این سیستم میتوان مبالغ به ارزهای ملی دو کشور (روبل و تومان) را بدون اینکه پولی جابجا شود، نقل و انتقال داد.
رئیس شورای تجاری روسیه و ایران خاطر نشان کرد: سیستم پرداختهای غیرمستقیم بین ایران و روسیه باتوجه به اینکه دو کشور در شرایط تحریم قرار دارند، می تواند به توسعه روابط اقتصادی دوجانبه کمک کند.
وی مرکز بینالمللی تضمین تجارت را ساز و کار دیگر خواند و گفت: فعالیت این مرکز اجازه میدهد تا اختلافات بین تجار ایرانی و روس پیش از اینکه کار به مرحله دادگاه برسد، حل و فصل شود.
به گفته اوبیدنوف، فعالیت این مرکز نه فقط معاملههای تجاری دو کشور را تسهیل میکند که باعث افزایش اعتماد بین تجار دو طرف هم میشود.
وی، "آوت سورسینگ" شرکتهای روسی در فعالیتهای تجاری با شرکتهای ایرانی را ساز و کار دیگر برای توسعه روابط اقتصادی خواند و افزود: در این ساز و کار، طرف روسی مسئولیت ارائه خدمات برای معاملات با طرف ایرانی را برعهده میگیرد.
برون سپاری یا آوت سورسینگ (outsourcing) به فرایندی گفته میشود که یک شرکت از طریق آن، انجام برخی وظایف تجاری را به یک مجموعه بیرونی واگذار میکند.
تاثیر منفی کرونا بر روابط تجاری
رئیس شورای تجاری روسیه و ایران، با اشاره به آثار منفی کرونا بر اقتصاد و فعالیت بخش تجاری دو کشور اظهار کرد: تماسهای مستقیم بین کارفرمایان روس و ایرانی کاهش یافته، دیدارهای دو طرف به پایینترین سطح رسیده و این مساله بویژه بر برگزاری نمایشگاهها و کنگرهها تاثیر گذاشته است.
اوبیدنوف افزود: امیدواریم که با بهبودی شرایط همهگیری کرونا، شرایط برای تماسهای مستقیم بین کارفرمایان و تجار ایران و روسیه فراهم شود و دو طرف با تبادل اطلاعات، طرحهای اقتصادی خود را پیش ببرند.
وی خاطرنشان کرد: با بیصبری در انتظار برگزاری همایش اقتصادی دوم دریای خزر در مسکو هستیم که سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی برگزار نشد. قرار بود در چارچوب این همایش، گفت و گوهای تجاری بین ایران و روسیه انجام شود.
این مقام روس اضافه کرد: ما علاقمند به دریافت اطلاعات تجاری از شرکای ایرانی خود هستیم تا ما را در بازارهای محلی ایران بیشتر راهنمایی کند و برای این منظور میتوانیم از سیستمهای ارتباطی در قالب نشست مجازی استفاده کنیم.
اوبیدنوف ادامه داد: در این رابطه از کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه بخاطر حمایت از تلاشهای شورای تجاری روسیه و ایران قدردانی میکنم. بین این شورا و سفارت ایران در مسکو رابطه کاری خوبی برقرار شده و خواستههای ما از طرف سفارت ایران بدون توجه نمی ماند.
وی، ایران را شریک تجاری مطمئن روسیه برشمرد و ابراز امیدواری کرد همه تلاشهای دو طرف به ثمر بنشیند و بتوانند به بهترین وجه ممکن به اجرا و تحقق توافقهای روسای جمهوری ایران و روسیه برای گسترش همه جانبه روابط دو کشور کمک و در این زمینه نقشآفرینی کنند.