به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ روز یکشنبه دکتر حسن اکبری, معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: تعداد کل یوزپلنگهای شمارش شده در کشور 12 فرد است که فقط 3 فرد از آنها ماده بالغ هستند. انتشار این خبر در فضای مجازی با واکنشهای منفی از سوی کاربران همراه بود و موجی از ناامیدی در روند احیای جمعیت این گونه کمیاب حیات وحش ایران را در پی داشت.
سهراب زارع, کارشناس حیات وحش در گفتوگو با خبرنگار تسنیم به منظور شفافسازی این آمار توضیح داد: آمار ارائه شده توسط معاون محترم سازمان محیط زیست اگرچه درست و دقیق است اما نیاز به توضیحاتی دارد.
وی ادامه داد: آمار 12 یوزپلنگ که در رسانهها عنوان شده است, مربوط به یوزپلنگهایی است که شناسنامهدار هستند و در فاصله سال 1399 تا 1400 تصاویری از آنها ثبت شده و قابل شناسایی هستند. همچنین تعداد تولههای یوزپلنگی که هنوز با مادر خود زندگی میکنند نیز در این آمار اعلامی, گنجانده نشده است که دلیل علمی برای این کار وجود دارد.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: از نظر علمی تولهها تا زمانی که از مادر جدا نشوند و حیات خود را به طور مستقل شروع نکنند, در آمار جمعیت یوزپلنگ جایی ندارند.
زارع با تاکید بر اینکه جمعیت یوزپلنگها در کشور به شدت کاهش یافته است, گفت: با وجود اینکه خطر انقراض بیشتر از همیشه گونه ارزشمند یوز ایرانی را تهدید میکند اما آمار 12 فرد یوزپلنگ اعلام شده حداقل جمعیت بالغ شناسایی شده است و علیرغم اینکه شاید تعداد یوزپلنگ ایرانی در کشور به 40 فرد هم نرسد اما باز هم این آمار بیشتر از 12 فرد است.
وی با اشاره به اینکه نباید امیدهایمان را برای احیای یوز ایرانی از دست بدهیم, خاطرنشان کرد: در پارک ملی توران اقدامات خوبی توسط متخصصان و دامپزشکان به منظور لقاح مصنوعی یوزپلنگ انجام شده است و همچنین وجود 2 فرد یوزپلنگ "ایران" و "فیروز" نویددهنده احیای یوز ایرانی به روش لقاح طبیعی است.