hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > کاهش ذخایر سدهای استان فارس| حجم آب مفید سدها نسبت به حجم مفید مخازن ۳۲ درصد است + جدول

کاهش ذخایر سدهای استان فارس| حجم آب مفید سدها نسبت به حجم مفید مخازن ۳۲ درصد است + جدول

کاهش بی‌سابقه بارندگی در استان فارس منجر به کاهش حجم ذخیره تمامی سدهای استان شده و لزوم مدیریت مصرف آب را دوچندان کرده است، و آمارها نشان می‌دهد حجم آب مفید در سدها نسبت به حجم مفید مخازن ۳۲ درصد است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز ، استان فارس سال‌ها است که درگیر پدیده خشکسالی است و این موضوع همواره مشکلات بسیاری را برای مردم این استان به ویژه کشاورزان ایجاد کرده است.

هر چند در یکی دو سال اخیر بارش باران در این استان قابل توجه بوده به گونه‌ای که گاه منجر به بروز سیل و سیلاب شد اما سال 1400 و زمستان سال گذشته بارش باران در استان به شدت کاهش داشته است. این شدت کاهش به گونه‌ای بوده که مسئولان استان فارس آن را در 50 سال اخیر بی‌سابقه دانسته و خواهان مدیریت بهتر مصرف شدند.

براساس آمار اعلام شده از سوی هواشناسی استان فارس تا صبح 4 دی ماه میانگین بارندگی استان در سال زراعی  15.4 میلی‌متر بوده است در حالی که در سال گذشته در همین زمان میانگین بارندگی 101.7 میلی‌متر بوده که 85 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

میانگین بلندمدت بارندگی سال سال زراعی جاری استان نیز 83 میلی‌متر گزارش شده است. بر اساس همین آمار درصد تغییرات بارندگی سال جاری نسبت به میانگین بارندگی سال زراعی گذشته 85 درصد کاهش و درصد تغییرات بارندگی سال جاری نسبت به میانگین بلندمدت نیز 81 درصد کاهش را نشان می‌دهد. 

کاهش بارندگی‌ها در سال آبی جاری بر ذخیره سدها به عنوان اصلی‌ترین منابع آب استان نیز تاثیر گذاشته است. براساس آمار دریافت شده از آب منطقه‌ای استان فارس تا صبح امروز ذخیره سدهای استان به قرار زیر است.

وضعیت ذخایر سدهای استان فارس    

حجم آب قابل استفاده در سد درودزن در سال آبی جاری 82.44 میلیون مترمکعب بوده که این رقم در سال گذشته 268.19 بوده است که کاهش بیش از نزدیک به 200 میلیون مترمکعبی را نشان می‌دهد.

حجم آب قابل استفاده سد ملاصدرا در سال آبی جاری 107.5 میلیون مترمکعب بوده که این میزان در سال گذشته 162.79 میلیون مترمکعب بوده همچنین حجم آب قابل استفاده در سد ایزدخواست در سال آبی جاری 0.34 میلیون مترمکعب بوده که این رقم در سال گذشته 1.97 میلیون مترمکعب بوده است. 

حجم آب قابل استفاده در سد سلمان فارسی در سال آبی جاری 543.6 میلیون مترمکعب بوده که این رقم در سال گذشته 706.08 میلیون مترمکعب بوده است که کاهش حدود 200 میلیون مترمکعبی را نشان می‌دهد.

حجم آب قابل استفاده در سد سیوند در سال آبی جاری و گذشته حدود منفی 9 بوده و از این لحاظ تغییری نداشته است. این وضعیت برای سد تنگاب فیروزآباد چنین بوده که امسال حجم آب قابل استفاده آن منفی 2.3 میلیون مترمکعب  ثبت شده در صورتی که در سال گذشته این رقم 12.34 میلیون بوده است.

حجم آب قابل استفاده در سد رودبال 23.8 میلیون مترمکعب ثبت شده که این میزان در سال گذشته 64.23  میلیون مترمکعب بوده است. حجم آب قابل استفاده در سد چشمه عاشق 12.23 میلیون مترمکعب بوده که این رقم در سال گذشته 19.78 میلیون ثبت شده است.

در نهایت سد خسویه را در استان فارس داریم که حجم آب قابل استفاده آن منفی 4 میلیون مترمکعب بوده اما این میزان در سال گذشته نیز منفی 2.66 میلیون ثبت شده است.

در نهایت حجم کل آب قابل استفاده در سدهای استان‌ فارس 770.011 میلیون مترمکعب است که این میزان در سال گذشته 1235.4 میلیون مترمکعب بوده است و کاهش چشمگیری را نشان می‌دهد.

همچنین حجم آب مفید در سدها نسبت به حجم مفید مخازن 32 درصد است، کاهش بارندگی‌های امسال و وضعیت ذخایر  سدهای استان فارس نشان می‌دهد که همه سدهای استان فارس با کاهش حجم قابل استفاده نسبت به سال گذشته روبه‌رو هستند بنابراین اگر مدیریت مصرف آب در استان اعمال نشود، در تابستان با سختی روبه‌رو هستیم کما اینکه هم اکنون نیز افت فشار آب در برخی از ساعات روز در کلانشهر شیراز وجود دارد. 

تدوین سند جامع مدیریت آب در استان فارس

 باید راهکارهای ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب باید به عنوان یک اولویت مهم به کار گرفته شود چرا که امروز، بحران کم آبی به عنوان یک  ابر چالش مطرح می‌شود. در همین رابطه احمدعلی افکاری، رئیس مدیریت و برنامه‌ریزی استان فارس نیز از تدوین یک سند و برنامه جامع برای حل مشکلات آب استان فارس سخن گفت.

وی در نشستی که مربوط به تبیین بودجه بود، گفت: اعتبارات منابع آب از 9.3 هزار میلیارد تومان به 22.3 هزار میلیارد تومان رسیده است که این به معنای توجه دولت برای رفع تنش‌های آبی و تقویت منابع پایدار در آب شهری و روستایی است. 

افکاری اولویت اول  بودجه در سال آینده استان را نیز توجه به منابع آب عنوان کرد و افزود: با همکاری دستگاه‌هایی که به نحوی درگیر مصرف و تامین آب هستند به دنبال برنامه جامع تامین منابع آب هستیم.

به گفته وی برنامه کوتاه مدت یک ساله و یک برنامه 5 ساله برای مدیریت منابع آب استان تدوین می‌شود و وقتی شرح خدمات بیرون آید میزان اعتبار مشخص می‌شود. 

تغییر اقلیم، خشکسالی‌های متوالی،  برداشت بی رویه آب از منابع موجود، فرو نشست سطح زمین و عدم جذب  و ذخیره  مناسب آب به علت خشکسالی‌های پی در پی در چند سال اخیر و قیمت نا چیز آب در  بخش‌های مختلف مصرف و شکاف زیاد بین قیمت تمام شده آب نسبت به قیمت فروش آن  5 چالش اصلی استان فارس در زمینه آب است.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو