hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > بازار حبابی برنج در یلدای گرانی/ قیمت ها از یارانه بالاتر رفت

بازار حبابی برنج در یلدای گرانی/ قیمت ها از یارانه بالاتر رفت

کمبود آب و تنش خشکسالی و کاهش تولید و دلال بازی در سایه ضعف نظارت ها، قیمت برنج را در آستانه یلدا حبابی کرد و نرخ یاقوت شالیزارهای مازندران نجومی شد.

بررسی قیمت برنج طی یک دهه اخیر نشان از چند صد برابری برنج دارد و اوایل دهه ۹۰ بسیاری از شالیکاران از ناچیز بودن قیمت برنج گلایه داشتند و شالیزارها را به دلیل صرفه اقتصادی نداشتن زیر ساخت وساز بردند.

با گذشته یک دهه و نجومی شدن قیمت برنج، کشاورزان دیروز که برخی از آنها به سرایداران ویلاهای خوش نشینان تبدیل شدند وتوان خرید یک کیلوبرنج را هم ندارد، از کلاهی که طی یک دهه بر سر آنان رفته ابراز ندامت و پشتیبانی می‌کنند و پشت دست می گزند.

یک شالیکار دهه نودی و کارگر امروز و روزمرد ساختمانی در مازندران که تا دیروز خود تولیدکننده برنج بود و امروز توان خرید یک کیلو برنج با قیمت حدود ۶۰ هزار تومان را ندارد، در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: قدر زمین‌هایی را که داشتیم ندانستیم و امروز با حسرت به زمین‌هایی که فروختیم و ویلا شده است، می‌نگریم و افسوس می‌خوریم.

مشهدی مظاهر افزود: چندسال قبل به دلیل پایین بودن قیمت برنج، بسیاری از شالی کاران، زمین‌هایشان را یا فروختند و یا به باغ و ویلا تبدیل کردند و امروز توان خرید برنج اعلای شمال را نداریم و مجبوریم از برنج‌های تنظیم بازاری و بی کیفیت خارجی استفاده کنیم.

قیمت برنج در روزهای مانده به شب یلدا در مازندران بی سابقه گران شد و برخی شالیکوبی داران ضعف نظارت را در نابسامانی بازار برنج دخیل می‌دانند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که برنج از دست شالیکاران خارج شده و واسطه‌ها و بنکداران در آن میدان داری و قیمت گذاری می‌کنند.

بازار حبابی برنج در یلدای گرانی/ قیمت ها از یارانه بالاتر رفت

سید تقی جعفریان رئیس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره افزایش قیمت برنج با بیان اینکه دلال بازی در حوزه برنج واقعاً شرم آور است، افزود: روزانه ۱۰ کامیون و نیسان برنج خارجی در منطقه وارد و با برنج‌های داخلی مخلوط می‌شود و کسی نیست جلوی آن را بگیرد.

روزانه ۱۰ کامیون و نیسان برنج خارجی در منطقه وارد و با برنج‌های داخلی مخلوط می‌شود و کسی نیست جلوی آن را بگیرد

وی با بیان اینکه فقط کیسه برنج‌ها عوض می‌شود، افزود: چند ماه قبل نسبت به افزایش قیمت برنج هشدار داده بودم اما به آن توجهی نشده است.

وی ادامه داد: متأسفانه متولیان امر نظیر انجمن برنج و غیره راست نمی‌گویند و عنوان می‌کردند که کسری تولید نداریم در حالی هر کشاورز ساده ای می‌داند که امسال میزان تولید کاهش یافته است.

جعفریان با عنوان اینکه محموله‌های برنج از دست کشاورز خارج و در انبارها دپو شده است، افزود: اگر سود به جیب کشاورز برود خوشحال می‌شویم، اما شاهد آن هستیم که سود به جیب دلال و واسطه‌ها می‌رود.

رئیس اتحادیه شالیکوبی های مازندران شرایط موجود در بازار برنج را دارای حباب دانست و گفت: نرخ برنج در بازارهای خارج از استان به کیلویی ۸۰ هزار تومان رسیده است.

وی خواهان اقدام دستگاه‌های نظارتی برای بازرسی انبارها شد و گفت: محموله‌های برنج در انبارها دپو شده است و شاهد عرضه برنج‌های خارجی هستیم.

وی با عنوان اینکه دست مردم عادی به برنج نمی‌رسد، از مسئولان نظیر تعزیرات حکومتی و غیره خواست تا نسبت به بازرسی از انبارها اقدام کنند.

کاهش تولید و افزایش قیمت

آمارهای جهاد کشاورزی میزان تولید شلتوک برنج را یک میلیون و ۵۵۱ هزار تن اعلام کرده است که نشان از کاهش ۱۱ هزار هکتار سطح زیرکشت دوم برنج را دارد. علی محمد رمضانی رئیس اداره دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به کاهش ۱۱ هزار هکتاری سطح کشت دوم برنج، خشکسالی و تنش آبی را دلیل آن اعلام کرد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره نرخ برنج با بیان اینکه در شالیکوبی ها قیمت برنج تا ۴۷ هزار تومان نیز گزارش می‌شود، قیمت برنج سفید طارم و محلی و بنیان را بیش از ۵۲ هزار تومان بیان کرد.

گشتی در فروشگاه‌های مازندران در آستانه شب یلدا نشان می‌دهد که نرخ برنج در فروشگاه‌ها از ۵۲ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان در نوسان است. این قیمت‌ها نسبت به ماه قبل افزایش بین ۲۰ تا ۳۰ درصدی را نشان می‌دهد.

بازار حبابی برنج در یلدای گرانی/ قیمت ها از یارانه بالاتر رفت

حسینقلی قوانلو رئیس سازمان صمت مازندران نیز درباره افزایش قیمت برنج با بیان اینکه بازرسی و تنظیم بازار برنج عهده جهاد کشاورزی است، گفت: گران شدن اجناس و اقلام به میزان چاپ اسکناس و تورم بستگی دارد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه میزان تورم در شهریورماه ۳۹ درصد بوده است، افزود: رشد نقدینگی در این ماه حدود ۴۱ درصد و رشد اقتصادی ۱.۸ درصد بوده است و در این شرایط تورم ایجاد می‌شود.

رشد نقدینگی در این ماه حدود ۴۱ درصد و رشد اقتصادی ۱.۸ درصد بوده است و در این شرایط تورم ایجاد می‌شود

وی با بیان اینکه نبود همخوانی بین عرضه و تقاضا سبب گرانی و تورم می‌شود، خشکسالی را دلیل کاهش و کسری تولید برنج بیان کرد و گفت: علاوه بر این برنج از شمول ارز نیمایی خارج شده است.

قوانلو همچنین به ممنوعیت سه ماهه واردات برنج اشاره و اضافه کرد و گفت: گمرک در دولت قبل درخواست کرده بود که امسال با توجه به کسری تولید، ممنوعیت واردات برنج برداشته شود اما مازندران از جمله استان‌هایی بود که با آن مخالفت کرد.

وی افزود: ممنوعیت واردات سبب کاهش عرضه برنج داخلی و خارجی و افزایش قیمت‌های برنج شده است.

مازندران با داشتن ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار ۴۰ درصد برنج مورد نیاز کشور را تأمین می‌کند و براساس بررسی‌ها سالانه سه میلیون تن برنج در کشور مصرف می‌شود که باید ۹۰۰ هزار تن آن از طریق واردات تأمین شود اما همواره میزان واردات چند برابر نیاز داخلی است.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام