لزوم برخورد با مفاسد اقتصادی در دوران تحریم
به گزارش شانا، بیژن زنگنه در جمع بازرسان چهار شرکت اصلی وزارت نفت با تبریک اعیاد شعبانیه اظهار کرد: در این جمع حضور پیدا کردم تا علاوه بر قدردانی از زحمات بازرسان، چند نکته را بهصورت مستقیم خدمت دوستان عنوان کنم.
او در مقدمه سخنانش بهحکم معروف امیرالمؤمنین به مالک اشتر اشاره کرد و یادآور شد: در این حکم آمده است هرگز پیش تو محسن (نیکوکار) و مسی (بدکردار) یکسان نباشند که اگر چنین شود محسن از کار نیک خویش ناامید و دلسرد و بدکردار برکار بد خویش جری میشود.
وزیر نفت با بیان اینکه بازرسی وظایف زیادی دارند و مهمترین مسئلهای که من از شما میخواهم به آن بپردازید، فساد است، تاکید کرد: چرخش مالی سالانه صنعت نفت حدود ۱۵۰ میلیارد دلار است که رقم بالایی است و امکان ایجاد فساد را مهیا میکند؛ بنابراین در این شرایط باید روی فساد مالی حساس باشید و بر مبارزه با آن تمرکز کنید.
زنگنه با تاکید بر اینکه نباید با آدم فاسد مدارا و به او ترحم کرد، بلکه باید اشد مجازات را اعمال کرد، افزود: البته این بدان معنا نیست که آبروی مردم را نادیده بگیریم. آبروی مردم مانند خونشان است. اگر آبروی کسی را بهناحق بریزیم مثل این است که خون او را ریختهایم و پیش خدا و جامعه مسئولیم و گرفتار عذاب الهی خواهیم شد.
او، نخستین شرط کسانی را که با فساد مبارزه میکنند «سلامت» دانست و با بیان اینکه افرادی که در این بخش کار میکنند باید سرآمد سلامت باشند، تاکید کرد: ملاقات و صحبتهای بازرسان باید با حسابوکتاب باشد.
وزیر نفت با بیان اینکه در موضوع مبارزه با فساد، قوموخویش و رفاقت نداریم، افزود: با فساد در هر سطحی باید مبارزه کرد و کوچک و بزرگ ندارد. اینکه فردی که فساد کرده آدم خوب و آبروداری است و به این دلیل از کنار فساد او بگذریم اول فساد خودمان است و در درگاه خداوند باید جوابگو باشیم.
زنگنه بر ضرورت آموزش و فراگیری قوانین از سوی بازرسان تاکید کرد و در ادامه با بیان اینکه آدم سالم را تشویق کنید، ارتقا دهید و آن را در سوابق کاریاش لحاظ کنید، تصریح کرد: سالم و فاسد بودن دائمی نیست و امکان خلاف برای هر شخصی وجود دارد. البته آن آدمی که خلاف عمده میکند باید حذفش کنیم و نمیتوانیم بگوییم که این دفعه را میبخشیم، من نمیبخشم.
او به شرایط تحریم اشاره کرد و با بیان اینکه فشارها در این دوره از عوامل داخلی و خارجی زیاد است، افزود: باتوجه به اینکه شفافیت در دوران تحریم کاهش مییابد و کار سختتر میشود، بنابراین باید خیلی دقت کنیم تا فساد عمده و قابلذکری در این مقطع زمانی پیش نیاید.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه من حامی و پشتیبان شما هستم و با قدرت و قوت کارهایتان را انجام دهید، افزود: اعتقادم این است که بازرسها با جدیت به کارشان بپردازند. اولویت از نظر من مبارزه با فساد است و شناختن کسانی است که اقدام به فساد میکنند.
*در مقابل تخلف و جرم هرگز کوتاه نخواهیم آمد
مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت با تاکید بر اینکه نظارت منافاتی با اعتماد ندارد، گفت: در مقابل تخلف و جرم هرگز کوتاه نخواهیم آمد.
اشکان میرمحمدی در جمع بازرسان شرکتهای تابعه وزارت نفت با بیان اینکه نظارت متمرکز و قوی، بیشک کارآمدی سیستم را با خود به همراه خواهد داشت، تصریح کرد: فلسفه نظارت درونسازمانی آن است که به مدیران کمک کند تا آنها در مسیر صحیح حرکت کنند و از انحراف و کژی که آفت مدیریت است، دوری گزینند.
او، کنترل درونسازمانی با روشهای مختلف و نوین را سبب ناامن کردن فضای اداری برای مفسدان مالی و اقتصادی دانست و افزود: نظارتهای سرزده و نامحسوس و بازرسیهای هدفمند، کارآمدی سیستم اداری را تضمین میکند.
میرمحمدی با اشاره به اینکه تاکنون برنامههای بازرسی درونسازمانی، بهصورت محیط محور در وزارت نفت و شرکتهای تابعه تعریف و اجرا شده است، گفت: اجرای بازرسیهای برنامهای بهصورت موضوع محور بهمنظور شناسایی آسیبها و گلوگاههای بروز فساد در سال ۱۳۹۸ دستور کار قرار گرفت.
مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت با تاکید بر اینکه بازرسی در صورت احراز سوء جریان در محیطهای تحت نظارت خود، با هیچکس تعارف نخواهد داشت و قطعا قاطعانه اقدام خواهد کرد، تصریح کرد: این موضوع بهشدت از سوی وزیر محترم نفت توصیه شده است.
او با بیان اینکه اعتماد به کارکنان و مدیران، ضرورت و رکن اولیه بازرسی است، اما باید بدانیم نظارت منافاتی با اعتماد ندارد، تصریح کرد: بعضی فکر میکنند اگر جایی نظارت تقویت شود معنایش آن است که خدای ناکرده اعتماد به آنجا تضعیف شده، درحالیکه اینگونه نیست بلکه نظارت و کنترل لازمه مدیریت است.
میرمحمدی ادامه داد: اگر بازرسی به محیطی وارد شد و موضوعی را بررسی کرد، معنایش این نیست که آنجا اشکالی پیدا شده است. بلکه بازرس در آنجا حضور پیدا میکند تا اشکالی پیدا نشود و اگر اشکالی پیدا شد با ارائه پیشنهادها در گزارش، اشکال را مرتفع سازد.
او با تاکید بر اینکه کار دستگاه نظارت و بازرسی باید عیبیابی باشد نه عیبجویی و ما در اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت این مهم را پیگیری میکنیم، تصریح کرد: هدف بازرسی آن است تا با گزارشهای بازرسی به بهبود روشها و سیستمها کمک کند. البته در مقابل تخلف و جرم هرگز کوتاه نخواهیم آمد.
مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت با اشاره به جملهای از امیرالمؤمنین مبنی بر اینکه «آخرین راهحل، مجازات کردن و داروی تلخ است»، گفت: این موضوع سیاست ماست چون هدفمان اصلاح است. وقتی کارمندی متوجه شود که مدیرش باوجود اعتمادش به او، کارش را زیر نظر خواهد داشت، هرگز خیانت نخواهد کرد.