"شفافیت برداشتها" نخستین گام برای نجات زایندهرود است/ حق محیطزیست و کشاورزان نادیده گرفته نشود
مهدی طغیانی در جمع خبرنگاران پیرامون بحران زایندهرود و راهکار نجات آن اظهار داشت: ما با نظر کارشناسان، متخصصان، اساتید دانشگاهها و افرادی که بههر طریقی در این حوزه کار کرده و صاحبنظر بودند، مواردی را جمعبندی و سلسله اقداماتی را آماده کردیم که اگر زایندهرود بخواهد از بحران فعلی خارج شود، باید این سلسله اقدامات انجام شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با برشمردن راهکارهای حل مشکل زایندهرود ادامه داد: اگر بخواهم بهطور خلاصه اصول این برنامه را نام ببرم عبارتند از شفافیت، تعریف چشمانداز مشترک برای رودخانه، مشارکت ذینفعان در اداره زایندهرود وغیره از جمله مهمترین سرفصلهای برنامهای است که برای حل مشکل زایندهرود تهیه شده است. این برنامه کاملا عملیاتی بوده و ما آن را به استاندار اصفهان و وزیر نیرو ارائه داده و تلاش میکنیم با همکاری نمایندگان، آن را برای سایر مسئولان و تصمیمگیران کشور باز کرده و مطرح کنیم.
وی با اشاره به موضوع شفافیت توضیح داد: متاسفانه مهمترین مشکلی که زایندهرود با آن روبهرو است این است که برداشتهایی که از آن انجام میشود، هم از جریان بالادست و هم آنهایی که در حریم انجام میشود، شفاف نیست. گفته میشود که نزدیک 20 هزار چاه غیرمجاز و بیش از یک هزار و 200 سد و آببند و غیره در بالادست وجود دارد و اینها برداشتهایی است که از سرچشمه تا پایاب باید به طور کامل رصد و شفاف شود.
طغیانی در ارتباط باچشمانداز مشترک زایندهرود تصریح کرد: متاسفانه امروز رودخانه درگیر مسئله تعارض شدید منافع و فاجعه برداشت از منافع مشترک است؛ نگاه ما این است که حقوق ذینفعان باید دقیقا تامین و روشن شود که در هر وضعیتی که رودخانه در آن قرار میگیرد، حقوق ذینفعان چقدر است و اینطور نباشد که در ایام بیآبی برخی از این حقوق نادیده گرفته و کنار گذاشته شود. در واقع مبادله بین افرادی که ذیحق هستند انجام شود اما اینکه حق کسی از جمله محیط زیست، کشاورزان و غیره نادیده گرفته شود به هیچ عنوان قابل قبول نیست.