جستجو
رویداد ایران > دانش و مهارت > پزشکی > قرص کلومیفن چیست؟ موارد و زمان مصرف، عوارض و تداخل دارویی آن

قرص کلومیفن چیست؟ موارد و زمان مصرف، عوارض و تداخل دارویی آن

کلومیفن برای درمان ناباروری زنان تجویز می شود. معرفی قرص کلومیفن نحوه و زمان مصرف قرص برای پسرزایی و دوقلوزایی، هشدار مصرف و تداخل دارویی آن را می خوانید:

کلومیفن داروی ارزان قیمتی برای درمان ناباروری ناشی از کاهش یا فقدان تخمک‌گذاری در زنان و بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است. مصرف دارو کلومیفن گاهی منجر به دوقلو زایی می شود.

در ادامه مطلب به معرفی کامل قرص کلومیفن و نکات مهم درباره با مصرف این دارو پرداختیم. اطلاعات زیر تنها برای زنان بیمار که کلومیفن مصرف می کنند مناسب است. مردان این دارو را باید با شرایط ویژه، تجویز و نظارت پزشک معالج استفاده کنند.


مشخصات داروی کلومیفن

نام علمی:

(ژنریک)

Clomifene

کلومیفن

نام های

تجاری

کلاماید، اوومید

فرتیفن،کلوفان 

نوع

غیراستروئیدی، هورمونی 

اشکال

قرص

کاربرد

درمان ناباروری

مورد استفاده

تخمک گذاری و افزایش آن

توليد اسپرم زیادتر در مردان

گروه سنی

زنان و مردان

دسترسی

با نسخه

تداخل دارویی

گرگرفتگی، سردرد

خونریزی بین قاعدگی

و لکه بینی

عوارض مصرف

اسپمیفن



قرص کلومیفن 50

کلومیفن چیست؟

کلومیفن(Clomifene) داروی غیر استروئیدی است که برای درمان ناباروری ناشی از کاهش یا فقدان تخمک‌گذاری در زنان و درمان ناباروری مردانی كه توليد اسپرم در آنها كافی نيست تجویز می شود. این دارو در زنانی با شرایط خاص پزشکی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک که مانع از تخمک گذاری طبیعی است هم استفاده می‌شود.

عملکرد داروی کلومیفن در زنان به این صورت است که باعث ترشح هورمون‌هایی از غده هیپوفیز می‌شود که برای تحریک تخمک‌گذاری مورد نیاز است و بدن را برای بارداری آماده می کند.

داروی کلومیفن را می توان به شکل قرص و با دوز 50 میلی گرم از داروخانه ها فقط با نسخه پزشک تهیه کرد.

هشدار مصرف کلومیفن

 

کاربردهای کلومیفن


9 نکته درباره نحوه استفاده از کلومیفن

  1. قبل از شروع درمان با قرص کلومیفن، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید تا اطلاعات جامعی راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی آن مطلع شوید. 
  2. دوز و مقدار داروی کلومیفن، از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
  3. بنابراین قرص کلومیفن را همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده کنید و دارو را در مقادیر کمتر یا بیشتر از مقادیر توصیه شده مصرف نکنید.
  4. نحوه مصرف قرص کلومیفن می‌بایست طبق دستور پزشک مصرف شود و پزشکتان ممکن است برای دریافت بهترین نتیجه، دوزهای درمانی را تغییر دهد.
  5. داروی کلومیفن باید در ساعات مشخصی از روز مصرف شود.
  6. به طور معمول مصرف قرص کلومیفن از پنجمین روز دوره قاعدگی شروع و به مدت ۵ روز مصرف می‌شود. 
  7. ممکن است پزشک از شما بخواهد هرروز صبح دمای بدنتان را کنترل و ثبت کنید. این کار کمک می‌کند تا روز تخمک‌گذاری قابل پیش‌بینی باشد.
  8. به احتمال زیاد به مدت ۵ تا ۱۰ روز پس از مصرف کلومیفن، تخمک‌گذاری اتفاق خواهد افتاد. برای افزایش احتمال باردار شدن، در این مدت باید مقاربت جنسی داشته باشید.
  9. اگر در هربار دوره درمان، تخمک‌گذاری رخ دهد و بعد از ۳ دوره درمان با قرص کلومیفن حامله نشوید، پزشک شما ممکن است درمان را متوقف کند و علت ناباروری شما را بیشتر ارزیابی کند.
  10. پزشک ممکن است قبل از تجویز کلومیفن، آزمایشات پزشکی را انجام دهد تا از وضعیت شما مطلع شده، و مطمئن شود شرایط خاصی ندارید و کلومیفن برایتان بی‌خطر است.


اشکال دارویی کلومیفن

شکل دارو

نوع دارو

دوز دارو

قرص
    قرص اوومید
  • قرص کلوم هگزال
  • قرص فرتیفن
  • قرص کلوفان
50 میلی گرم

مقدار مصرف کلومیفن 

مقدار مصرف کلومیفن برای درمان ناباروری در زنان به این صورت است: 

کلومیفن ۵۰

 

عوارض جانبی کلومیفن

عوارض جانبی کلومیفن مانند سایر داروها اجتناب ناپذیر است اما بسیاری از مصرف‌کنندگان کلیندامایسین هیچ نوع عارضه‌ای ندارند.عوارض شایع داروی کلومیفن عبارتند از:

 اما در برخی از زنانی که قرص کلومیفن را مصرف می‌کنند به ویژه در اولین دوره مصرف، یک بیماری به نام سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS دیده می‌شود که در صورت بروز هریک از این علائم، سریعاً پزشک خود را در جریان بگذارید:

در صورت مشاهده علائم زیر مصرف داروی کلومیفن را متوقف و به پزشک خود اطلاع دهید:

در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک از جمله ورم، کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، دهان، لب‌ها و گلو به اورژانس مراجعه نمایید.


منع مصرف کلومیفن

کلومیفن سیترات ۵۰


تداخل دارویی کلومیفن

تداخلات دارویی کلومیفن ممکن است عملکرد و تاثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود.داروی اسپمیفن و فلورواسترادیول F18 با قرص  

 کلومیفن تداخل دارویی دارد اما بهتر است قبل از مصرف این دارو لیست تمام داروهایی که مصرف می‌کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.


مصرف بیش از حد کلومیفن

اگر قرص کلومیفن را بیش از حد مصرف کردید به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید و چنانچه وضعیت بیمار بحرانی گشته و قادر به تنفس نمیباشد با مرکز فورییت های پزشکی تماس بگیرید.


فراموش کردن مصرف یک نوبت کلومیفن

اگر بیمار، یک نوبت مصرف قرص کلومیفن را فراموش کند، به‌محض یادآوری، باید آن را مصرف کند. اگر نزدیک نوبت بعدی باشد، باید نوبت بعدی را حذف کند و سپس به برنامۀ داروییِ منظم‌خود بازگردد. مقدار دارو را نباید دوبرابر کرد.


شرایط نگهداری از دارو کلومیفن

قرص کلومیفن سیترات ۵۰


اطلاعات تخصصی درباره قرص کلومیفن

مکانیسم اثر کلومیفن

کلومیفن هم دارای خواص استروژنی و هم آنتی استروژنی می باشد، اما مکانیسم عمل دقیق آن هنوز مشخص نشده است. کلومیفن موجب تحریک رهاسازی گنادوتروپین ها (هورمون محرک فولیکولیFSHو هورمون لوتئینه کننده (LHمی باشد که منجر به رشد و بلوغ فولیکول تخمدانی، تخمک گذاری و توسعه متعاقب و عملکرد کورپوس لوتئوم و نتیجتا بارداری می گردد.
آزادسازی گنادوتروپین ممکن است تحت اثر تحریک مستقیم محور هیپوتالاموس-هیپوفیز یا به دلیل کاهش اثر ممانعت کنندگی استروژن ها بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز توسط رقابت با استروژن های اندوژن رحم، هیپوفیز یا هیپوتالاموس باشد. کلومیفن هیچ اثر مشخص پروژسترونی، آندروژنی یا آنتی آندروژنی ندارد و با عملکرد هیپوفیز- آدرنال یا هیپوفیز- تیروئید تداخلی ندارد.

فارماکودینامیک دارو کلومیفن

کلومیفن به عنوان یک تنظیم کننده انتخابی گیرنده استروژن(SERM) عمل می کند. کلومیفن می تواند منجر به تخمک گذاری چندتایی و افزایش احتمال دوقلو زایی گردد. در مقایسه با FSH خالص، احتمال سندرم تخمدان تحریک پذیر کم است. ممکن است خطر سرطان تخمدان و افزایش وزن بیشتر باشد. کلومیفن سیترات قادر به تداخل با بافت های دارای گیرنده های استروژنی شامل هیپوتالاموس، هیپوفیز، تخمدان، اندومتر، واژن و دهانه ی رحم می باشد.
هم چنین امکان دارد که در محل های اتصال استروژن به گیرنده اش با آن رقابت کند و منجر به تاخیر در اتصال مجدد گیرنده های داخل سلولی استروژن گردد. کلومیفن یک سری از وقایع اندوکراین را شروع می کند که موجب به اوج رسیدن گنادوتروپین ها قبل از تخمک گذاری و در نتیجه پارگی فولیکولی می شود.
اولین واقعه ی اندوکراین در پاسخ به درمان با کلومیفن سیترات ، افزایش آزادسازی گنادوتروپین های هیپوفیز می باشد که منجر به استروئیدوژنز و فولیکولوژنز و در نتیجه رشد فولیکول تخمدانی و افزایش سطح استرادیول چرخه می شود. به دنبال تخمک گذاری، پروژسترون پلاسما و استرادیول همانند یک سیکل نرمال تخمک گذاری افزایش و کاهش می یابند.

فارماکوکینتیک کلومیفن

جذب : بر اساس تحقیقات اولیه با کلومیفن نشاندار C14 ، دارو به صورت خوراکی دارای جذب قابل توجهی است .
زمان اوج غلظت پلاسمایی : 6.5 ساعت
شروع اثر : 5 تا 10 روز
متابولیسم : گردش روده ای کبدی
مسیر حذف : بر اساس تحقیقات اولیه با کلومیفن سیترات نشاندار شده با C14، دارو عمدتا توسط مدفوع دفع می شود. میانگین حذف ادراری تقریبا ۸٪و حذف مدفوعی حدود ۴۲٪ می باشد .
نیمه عمر حذف : ۵ تا ۷ روز


 

اسامی تجاری قرص کلومیفن موجود در ایران

نام تجاری
قرص اوومید 50
قرص کلوم هگزال 50
قرص فرتیفن 50
قرص کلوفان 50

دارو های مشابه قرص کلومیفن 

 اوومید کلومیفن ۵۰


نحوه مصرف قرص کلومیفن برای دو قلوزایی

اکثر دوقلوهایی که با کلومفین باردار می شوند یکسان نخواهند بود. در طول کارآزمایی‌های بالینی حاملگی‌های دوقلو، از هر پنج یک نفر دوقلوهای همسان و 80 درصد از حاملگی‌ها دوقلوهای غیر همسان بودند. کلومفین شانس شما برای دوقلو شدن را افزایش می دهد زیرا تخمدان های شما ممکن است بیش از یک تخمک را تخمک گذاری کنند. دوقلوهای همسان از یک تخمک می آیند نه دوتا.


نحوه مصرف قرص کلومیفن برای دوقلوزایی

اگرچه بسیاری از زوج ها علاقه بسیاری به داشتن فرزندان دوقلو یا چندقلو دارند اما باید گوشزد کرد که برای دیدهای فانتزی باید خطرات احتمالی در نیا واقعی را هم مد نظر داشت. بارداری دوقلویی و چندقلویی، عوارض زیادی دارد و خطرهای احتمالی بارداری معمولی مانند سقط جنین، خونریزی، مسمومیت بارداری، جفت سرراهی، کم خونی فقرآهن، نقص جنین، اختلال رشد جنین، سقط، زایمان زودرس، افزایش احتمال سزارین و انتقال خون بین جنین ها بویژه در دوقلوهای همسان بیشتر است.

با اطلاع دقیق از خطرات بیشتر بارداری دوقلویی و چندقلویی نسبت به بارداری تک جنینی و مشورت با پزشک و بررسی شرایط فردی خانم باردار در هر صورت اگر تمایل به دوقلویی یا چندقلویی دارید می توانید از داروی کلومیفن استفاده کنید.   

کلومیفن اغلب در ماه برای 5 روز توسط پزشک و و با نظارت او تجویز و مصرف می شود. دارو کلومیفن کمک می‌ کند تا هورمون تخمک‌گذاری افزایش یابد. هورمون محرک فولیکول که به اختصار FSH خوانده می شود باعث تا تخمدا‌‌ن‌ها یک یا بیشتر از یک تخمک‌ بالغ تولید کنند. پس از یک دوره مصرف کلومیفن، غده هیپوتالاموس در مغز  هورمون جسم زرد (LH) را ترشح می‌کند و در نتیجه به آزاد سازی تخمک بالغ از فالوپ می شوند و شانس بارداری را به شکل چشمگیزی افزایش خواند داد. اما طبق موارد مطالعه شده مصرف کلومیفن می تواند باعتث افزایش احتمال دوقلوزایی در زنان شود. در ادامه دو شکل از مصرف کلومیفن برای افزایش احتمال دوقلوزایی در دو گروه زنان با پریود منظم و و خانم ها با پریود نامنظم را مطالعه می کنید: 


قرص کلومیفن برای دوقلوزایی در پریود های منظم

اگر پریودها منظم باشد در روز سوم سیکل خود (روز اول روزی است که جریان قاعدگی دارید و نه فقط لکه بینی خفیف) کلومفین را با 50 میلی گرم (یک قرص) در روز به مدت پنج روز شروع کنید. شما باید یک روز در میان از روز 10 تا 16 سیکل قاعدگی خود رابطه جنسی داشته باشید. در روز 21 سیکل آزمایش خون بدهید. این آزمایش پروژسترون روز 21 نام دارد. فرم درخواست آزمایش خون به شما داده می شود. اگر نتیجه آزمایش خون شما نشان داد که تخمک گذاری نمی کنید (تخمک آزاد نکرده اید) منتظر قاعدگی بعدی خود باشید.
اگر پریود شده‌اید، مصرف کلومید را دوباره شروع کنید، این بار به‌جای 50 میلی‌گرم به مدت پنج روز از 100 میلی‌گرم (دو قرص) استفاده کنید. اگر بعد از مصرف 100 میلی گرم کلومید هنوز تخمک گذاری ندارید، این بار تکرار کنید، این بار 150 میلی گرم (سه قرص) به مدت 5 روز مصرف کنید. اگر قاعدگی بعدی شما تا 40 روز نرسیده است، تست بارداری بدهید. اگر تست بارداری منفی بود و پریود نشدید، می توانید از قرص های باز شدن پریود یا قرص پروورا برای شروع پریود استفاده کنید. اگر آزمایش خون پروژسترون روز 21 شما تخمک گذاری را تأیید کرد، اما باردار نشدید، پس با همان دوز کلومید تا 6 سیکل ادامه دهید.

قرص کلومیفن برای دوقلوزایی در پریود های نامنظم

اگر پریودها نادر یا نامنظم باشد، اگر در 40 تا 45 روز گذشته پریود نشده اید، آزمایش بارداری بدهید. اگر تست بارداری منفی بود، می توانید قرص پروورا را 10 میلی گرم دو بار در روز به مدت پنج روز شروع کنید. این برای تحریک پریود است تا بتوانید مصرف کلومید را شروع کنید. خونریزی باید پنج تا ده روز پس از پایان مصرف پروورا شروع شود. در صورت عدم خونریزی، آزمایش بارداری را تکرار کنید. در صورت منفی بودن، قرص پروورا را مجدداً با 10 میلی گرم دو بار در روز به مدت پنج روز مصرف کنید. کلومید نباید بیش از شش دوره در زندگی شما استفاده شود، زیرا در صورت استفاده بیش از 12 دوره، خطر سرطان تخمدان کمی افزایش می یابد.

قرص کلومیفن و پسرزایی

برخی از مطالعات نشان می دهد مصرف قرص کلومیفن می تواند روی تعیین جنسیت جنین تأثیر داشته باشد. این پژوهش ها که البته با جامعه آماری بالایی نیست نشان می هد اگر کلومیفن با دوز بالا مصرف شود احتمال موالید دختر افزایش می یابد اما اگر کلومیفن با دوز پایین مصرف گردد تأثیری روی موالید پسر یا دختر ندارند.

کلومیفن چگونه باعث باروری می شود؟

 

پرسش های متداول

قرص کلومیفن به انگلیسی چی می شود؟
قرص کلومیفن به انگلیسی Clomifene است.
قرص کلومیفن چیست؟
قرص کلومیفن یک داروی غیر استروئیدی است که برای درمان ناباروری ناشی از کاهش یا فقدان تخمک‌گذاری در زنان استفاده می شود.
مصرف قرص کلومیفن در بارداری مجاز است؟
مصرف قرص کلومیفن در بارداری در گروه X قرار دارد یعنی به هيچ وجه نبايد استفاده شود
 قرص کلومیفن را می توان در دوران شیردهی می شود مصرف کرد؟
مصرف قرص کلومیفن در دوران شیردهی،مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر
بهترین زمان مصرف قرص کلومیفن کی است؟
بهترین زمان مصرف قرص کلومیفن از پنجمین روز دوره قاعدگی و به مدت ۵ روز است.
قرص کلومیفن را چه موقع بخوریم؟
قرص کلومیفن را در پنجمین روز دوره قاعدگی بخورید.
نحوه مصرف قرص کلومیفن برای دوقلوزایی چگونه است؟
نحوه مصرف قرص کلومیفن برای دوقلوزایی را در متن مطلب بخوانید.

قرص کلومیفن برای مردان چیست؟

قرص کلومیفن برای مردان موجب بهبود تعداد اسپرم می شوید زیرا با مصرف این دارو غده هیپوفیز آنها تحریک می شود تا هورمون لوتئینه کننده (LH) و هورمون تحریک کننده رشد فولیکول (FSH) بیشتری بسازد.

نحوه استفاده از قرص کلومیفن چگونه است؟
نحوه استفاده از قرص کلومین،از پنجمین روز دوره قاعدگی شروع و به مدت ۵ روز مصرف می‌شود.
کلومیفن باعث بارداری سریع می شود؟
 پس از مصرف کلومیفن به مدت ۵ تا ۱۰ روز به احتمال زیاد تخمک‌گذاری اتفاق خواهد افتاد. برای افزایش احتمال باردار شدن، در این مدت باید مقاربت جنسی داشته باشید. اگر در هربار دوره درمان، تخمک‌گذاری رخ دهد و بعد از ۳ دوره درمان حامله نشوید، پزشک شما ممکن است درمان را متوقف کند و علت ناباروری شما را بیشتر بررسی کند.
کلومیفن سیترات چیست؟
کلومیفن سیترات ۵۰ یک ترکیب غیر استروئیدی با ساختاری مشابه به استروژن است که با مهار گیرنده های هورمون استروژن در هیپوتالاموس سبب تحریک ترشح FSH و درنهایت تخمک گذاری می شود.
قرص کلومیفن در بدنسازی مصرف می شود؟
قرص کلومیفن با هدف کاهش عوارض جانبی ناشی از استروئیدها توسط ورزشکاران رشته بدنسازی مصرف می‌شود. 
کلومیفن بهتره یا لتروزول؟
نتایج متاآنالیز نشان داد که در لتروزول نسبت به کلومیفن شانس بارداری 10%، همچنین شانس تولد نوزاد زنده در گروه لتروزول 2/11% و میانگین ضخامت آندومتر بیشتر از کلومیفن بود.
کلومیفن باعث لکه بینی می شود؟
یکی از عوارض مصرف قرص کلومیفن،لکه بینی است.
امپول کلومیفن چیست؟
 کلومیفن تنها به شکل قرص کلومیفن 50 در بازار موجود است.
کلومیفن لتروزول چیست؟
لتروزول که با نام تجاری فمارا نیز شناخته می‌شود، دارویی است که برای تحریک تخمک‌گذاری در مبتلایان به تخمدان پلی‌کیستیک و نیز خانم‌هایی که در سیکل درمان IUI یا IVF قرار دارند، استفاده می‌شود.
خواص کلومیفن برای مردان چیست؟
کلومیفن برای مردان باعث افزایش اسپرم آن ها می شود.
مضرات کلومیفن برای مردان چیست؟
مضرات کلومیفن در مردان با  افزایش میل جنسی، نعوظ سفت تر و طولانی تر، انرژی بیشتر، افزایش حجم عضله و کاهش وزن همراه است.
روش مصرف کلومیفن در بدنسازی چگونه است؟

روش مصرف کلومیفن در بدنسازی را بهتر است از پزشک بپرسید.

قیمت قرص کلومیفن خارجی چقدر است؟
قیمت قرص کلومیفن خارجی 49,000 ریال در اردیبهشت 1402 است.
قیمت قرص کلومیفن چقدر است؟
قیمت قرص کلومیفن بیشتر از 10 هزار تومان نیست.

آیا کلومیفن باعث دختر زایی میشود؟

قرص کلومفین در تعیین جنسیت نقشی ندارد و باعث دختر زایی نمی شود.این قرص جهت تحریک هورمون ها و افزایش احتمال بارداری  تجویز شده است.
قرص کلومیفن را شب بخوریم یا روز؟
قرص کلومیفن را روز 7-3 و يا 9-5 سيكل قاعدگي باید بخورید.


سخن آخر

قرص کلومیفن داروی غیر استروئیدی که برای درمان ناباروری در زنانی که تخمک گذاری ندارند تجویز می شود و با عوارضی چون گرگرفتگی، سردرد،حساسیت و درد سینه، خونریزی در میانه دوره قاعدگی و لکه بینی همراه است.همچنین این دارو با داروی اسپمیفن تداخل دارویی دارد. اگر درباره کلومیفن، نحوه مصرف، عوارض و تداخل دارویی آن سوالی دارید در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید و یا تجربه خود را از مصرف این دارو با سایر مخاطبان سایت رویداد ایران به اشتراک بگذارید.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب
نویسنده
گروه تحریریه
گروه تحریریه پایگاه خبری رویداد ایران