بيماران روان، معلولين ذهني و سالمندان مجهول الهويه خراسان رضوي شناسايي ميشوند
مشهد پایگاه خبری رویداد ایران-دومين جلسه تعيين تكليف پذيرش و ترخيص بيماران رواني رها شده و مجهول الهويه مشهد در بهزيستي خراسان رضوي با حضور معاون دادستان و سرپرست دادسراي صغار و محجورين مشهد، مدير كل بهزيستي خراسان رضوي، نمايندگان اورژانس اجتماعي و اورژانس 115، بيمارستان ابن سينا، نيروي انتظامي، معاون توانبخشي بهزيستي استان و مدير بهزيستي مشهد برگزار گرديد.
در اين نشست كه با عنوان تبيين و تشريح چالشهاي پذيرش و ترخيص بيماران رواني مشهد برگزار گرديد مقرر گرديد ضابطين قضايي، مأمورين شهرداري، اورژانس يا هر نهاد ديگري كه بيمار رواني را با دستور قضايي به بيمارستان ابن سينا يا هر مركز درماني ديگر ميبرند يك گزارش ميداني و كامل از نحوه رها شدگي، مكان جغرافيايي وي، نحوه اطلاع به نهاد قانوني يا اورژانس و مشخصات كامل بيمار به همراه وي تسليم مركز درماني كنند.
معاون توانبخشي بهزيستي خراسان رضوي در این جلسه با تأكيد بر اينكه مهمترين مشكل در شرايط كنوني در مراكز بيماران رواني، معلولين ذهني و سالمندان، پذيرش افراد مجهول الهويه است گفت: اين مشكل در قسمت بيماران رواني مزمن، بيش از ساير گروههاي هدف به چشم ميخورد.
حميدرضا عليزاده گفت: از اين پس، پيش از ورود فرد به مراكز بهزيستي، يك گزارش ميداني از مرجعي كه فرد را شناسايي كرده و نيز عوامل اجرايي، دريافت ميشود و علاوه بر اين، كار شناسايي از طريق اثر انگشت نيز با دستور معاون دادستان مشهد انجام ميشود.
به گفتهي اين مسؤول در اين راستا مقرر شد ثبت احوال، يك دستگاه ثبت اثر انگشت در بيمارستان ابن سينا مستقر نمايد كه به محض ورود بيمار انگشت نگاري صورت گيرد و وي از طريق بانك اطلاعات ثبت احوال مورد شناسايي قرار گيرد.
وي افزود: همچنين پس از طي دوره درمان بيمار در بيمارستان رواني، وي به خانواده تحويل و يا طبق نظر دادستان و تشخيص تطبيق بيمار با شرايط بهزيستي، وي با دستور قضايي به كميسيون تشخيص معلوليت بهزيستي معرفي شده و پس از تطبيق با شرايط پذيرش در مراكز بهزيستي، در اين مراكز پذيرش گردد.
عليزاده خاطر نشان كرد: اين فرايند كه به شناسايي افراد سالمند، معلولين ذهني و بيماران رواني مزمن رها شده منتهي ميشود با حمايت همه جانبهي معاون دادستان مشهد عملياتي شده و ميتواند الگويي براي ساير استانها در حل اين مشكل قرار گيرد.
كارشناس مسؤول مراكز اقامتي بهزيستي خراسان رضوي نیزدر این نشست گفت ، در حال حاضر كل جمعيت مراكز اقامتي حدود 6 هزار نفر است كه بيش از 2 هزار نفر آنان مجهول الهويه ميباشند.
زهرا مهرآيادي افزود: همجنين از 1200 بيمار رواني مزمن مقيم مراكز، 600 نفرشان مجهول الهويه هستند كه 50 درصد بيماران را تشكيل ميدهند.
وي خاطر نشان كرد: در گام دوم اين برنامه كه معاون دادستان و سرپرست دادسراي صغار و محجورين نيز از آن حمايت كردهاند قرار است دستگاه ثبت اثر انگشت در مراكز نيز مستقر شود يا بيماران مجهول الهويه براي ثبت اثر انگشت به مركز مرتبط اعزام شوند كه پس از شناسايي به خانوادههايشان تحويل گردند.
كارشناس مسؤول مراكز اقامتي بهزيستي استان ادامه داد: با هماهنگي دادستاني مشهد، مقرر شد افرادي كه از اين طريق تعيين هويت نشده و خانوادهاي نداشته باشند دادستان به عنوان قيم اين بيمار، اختيار دخل و تصرف در اموال وي را بر عهده بگيرد و يا شخص مورد وثوق طبق نظر دادستان، به عنوان قيم وي معرفي و اموال بيمار تحت نظر وي قرار گيرد.
به گفتهي اين مسؤول، مراكز بيماران رواني مزمن، معلولين ذهني و سالمندان در ماههاي گذشته، به خاطر ناهماهنگي بين دستگاههاي مرتبط، ظرفيتشان تكميل شده بود و هويت بسياري از اين بيماران نيز ناشناخته بود كه كار رسيدگي به درمان و هزينههاي مربوطه را دچار مشكل ميكرد.
وي افزود: به همين جهت، موضوع با نهاد قضايي، در ميان گذاشته شد و مقرر گرديد دستور العملي در اين زمينه تهيه و از سوي نماينده دادستان به تمام دستگاههاي مرتبط ابلاغ گردد كه هم مشكل هويتي اين بيماران مرتفع شود و هم اينكه از جهت پذيرش، ترخيص، تأمين هزينههاي درمان و نحوهي بازگشت وي به جامعه، مشكلات موجود از ميان برداشت شود.
وي ادامه داد: اگر بيمار پس از پذيرش در مراكز بهزيستي و درمان بيمارياش در شرايط پايداري قرار گرفت كه به جامعه برگردد خانوادهي وي طبق اطلاعات موجود در پرونده، شناسايي و از آنها خواسته خواهد شد كه بيمار را تحويل بگيرند و در صورت نداشتن خانواده، مراحل تعيين قيم و تعيين تكليف وي از سوي دادستان مشهد، انجام ميشود.