جستجو
رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > خوزستان| بی‌مهره به پرورش شتر

خوزستان| بی‌مهره به پرورش شتر

خوزستان| بی‌مهره به پرورش شتر
خوزستان یکی از قطب‌های پرورش شتر به‌حساب می‌آید اما تاکنون از این ظرفیت به‌صورت مطلوب بهره‌ای برده نشده است. مرکز تراکم شتر در شهرستان شوش با بیش از سه هزار و ۱۰۰ نفر شتر است. شترها بین ۲۵ تا ۴۰ سال عمر می‌کنند و نگهداری آن‌ها بسیار کم‌هزینه است و می‌توانند شکوفایی اقتصادی را به ارمغان آورند اما از این سرمایه آن‌طور که بایدوشاید استفاده‌نشده است.

شترداران در کل حوزه‌ها مورد بی‌مهری واقع شدند

 سید جمیل موسوی، بخشدار فتح المبین گفت: وجود شتر ظرفیت بزرگی است که در دیگر نقاط استان وجود ندارد و مورد بی‌توجهی واقع‌شده است. حتی امور دام نیز به شترداران کمک نمی‌کند. روستاهای «عنکوش» و «فرحان کبر» از توابع بخش «فتح‌المبین» بیشترین تعداد نفرات شتر را دارند. تقریبا سه هزار و ۱۰۰ نفر شتر در کل شهرستان شوش وجود دارد که بیشتر شترها در منطقه فتح المبین و تعدادی از روستاهای شاوور مستقر هستند.

او افزود: توسعه‌نیافتگی شترداری علت‌های زیادی دارد. نیاز به مراتع برای خوراک شترها یکی از دغدغه‌های اصلی شترداران است. در روستای «فرحان کبر» نیز شترداران یا مرتع ندارند یا زمین‌های کشاورزی هستند که نمی‌شود وارد آن‌ها بشوند. به‌طورکلی شترداران مشکلات بسیاری دارند. فرمانداری برای آن‌ها برنامه‌هایی در نظر گرفته و قرار است دو هزار هکتار از زمین‌های منابع طبیعیِ منطقه «فرحان کبر» را در اختیار شترداران قرار دهد.

موسوی اظهار کرد: شترداران در کل حوزه‌ها مورد بی‌مهری واقع شدند. البته خودشان هم فعال نیستند و مطالبه نمی‌کنند. من اصلا ندیدم سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در این زمینه ورود کند و می‌دانم ورود هم نمی‌کند. اصلا میراث فرهنگی هیچ توجه و برنامه‌ای برای ماجرای شتر نداشته و ندارد و حتی این ظرفیت را جزئی از جاذبه‌های گردشگری نمی‌داند. متأسفانه شترهای خوب و ارزشمندمان توسط کشورهای همسایه خریداری شدند. برای کمک به شترداران هیچ اداره‌ای ورود نکرده است. این کار، تخصص ما نیست و باید میراث فرهنگی و دیگر ادارات این مسئله را جدی بگیرند. متولیان مربوط باید وارد شوند و در ایام نوروز این امکان وجود دارد که شترها در مسیر مسافران باشند و جاذبه خوبی برای مسافران نوروزی است.

پشتیبانی کمی از شترداران می‌شود

فراغت، نائب رئیس انجمن صنفی کشاورزان شوش نیز در این زمینه توضیح داد: پشتیبانی کمی از شترداران می‌شود. سال‌ها پیش یادواره‌ شتر را در شوش داشتیم. این یادواره برای قدردانی از شترداران و معرفی ظرفیت شتر در منطقه بود. حدود سال‌های ۹۰ و ۹۱ این مراسم توسط جهاد کشاورزی اجرا شد و دیگر به دست فراموشی سپرده شد.

او ادامه داد: جهاد کشاورزی می‌تواند شترداران را در زمینه تشویق برای ترویج، معرفی برای تأمین وام، خوراک دام و... همراهی کند. البته که تمام عرصه‌ها الان راکد هستند. به بخش کشاورزی کمترین عنایت وجود دارد. ما در استان بهترین دام‌ها را داشتیم و برند «خروف ایرانی» در کشورهای همسایه شهرت دارد.

در موضوع شتر دیدگاه مدیریتی نداریم

عبدالرحیم رحیمی نیا، رئیس انجمن صنفی کشاورزان شوش نیز همچون دیگر مسئولان به بی‌توجهی نسبت به ظرفیت شتر اعتراض دارد و در این زمینه گفت: شوش در دو مسئله میراث فرهنگی و صنعت گردشگری برجسته است و نمی‌توان هیچ‌کدام را در اولویت دانست و هر دو بسیار ارزشمند و مهم هستند. میراث ما بین‌المللی است و ما بالقوه ظرفیت‌های بسیاری داریم که متأسفانه در حوزه عملی و بالفعل در حد صفر هستند.

رحیمی نیا افزود: ما مقام اول گندم، ذرت و چغندر را در کشور داریم. متأسفانه در زمینه کشاورزی خیلی بی‌توجهی می‌شود. در بحث دام، شهرستان شوش یک ظرفیت بالقوه‌ مغفول است. ما استعداد بالایی در زمینه دام‌های سبک، نیمه سنگین و سنگین داریم. حتی توجه لازم به گاومیش داران نشده است. دامدارمان به دلیل مسائل معیشتی دامِ مولدش را فروخته است. گوسفندهای ما توسط اصفهانی‌ها خریداری می‌شوند که دامِ مناطق خودشان را با آن‌ها بفروشند.

او توضیح داد: متأسفانه حتی تعاونی‌ها در امر دام خیلی منفعلانه کار می‌کنند. باید کارگروه تخصصی دام را در شهرستان شوش و حتی دیگر شهرستان‌ها فعال کنیم. دامداران از جلسات و مصوبه‌ها دلسرد هستند و خیری از آن‌ها ندیدند. تأمین علوفه از دیگر دغدغه‌های دامداران است. البته قرار بود مجتمع شترداری راه‌اندازی شود که اهالی روستاها با سرمایه‌گذاران در غرب کرخه حمایت نکردند. به نظرم دیدگاه‌های مدیریت ما مشکل دارد.

تلاش برای برند سازی شتر شوشی

پیمان نبهانی، معاون سابق گردشگری اداره کل میراث فرهنگی خوزستان است نیز در خصوص غیرفعال بودنِ گردشگری شتر گفت: شتر یا کشتی صحرا ازجمله مرکب‌هایی است که در مناطق بیابانی مورداستفاده بومیان قرار می گرفته است. این حیوان دارای خصوصیات منحصربه‌فردی در زندگی گله‌ای خود دارد. شتر قدرت بالایی در تحمل سختی‌ها و گرمای بیابان دارد یک نوع از شترها برای مسابقات استفاده می‌شوند و بعضی دیگر هم فقط بارکشی می‌کنند.

نبهانی افزود: البته گوشت شتر برای خوراکی نیز استفاده می‌شود. شیر شتر خواص درمانی زیادی دارد و از پشم شتر نیز استفاده می‌شود. جذابیت‌هایی که نام برده شد به همراه شترسواری در ماسه‌زارها یکی از جاذبه‌های منحصربه‌فرد در مناطق بیابانی است که علاقه‌مندان فراوانی را از اقصی نقاط کشور به محل نگهداری شتر می‌تواند جذب کند. معرفی شتر، محل نگهداری آن و ادوات مرتبط با شترداری می‌تواند این ظرفیت را به خیلی از افراد خارج از استان معرفی کند.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب