سیستان و بلوچستان| کلزا مرهم زخم کشاورزی
وابستگی 90 درصدی کشور در حوزه تأمین روغن به سایر کشورها آنهم درصورتیکه توان ملی وجود دارد نشان از کمتوجهی به این حوزه مهم است، امری که میتواند علاوه بر ایجاد اشتغال برای جوانان جویای کار و کشاورزان مهاجرت کرده از روستاها و کسب درآمد شایسته برای آنان باعث جلوگیری از خروج سالانه چهار میلیارد دلار ارز از کشور شود.
کشت کلزا از سالیان بسیار دور در اغلب کشورها رواج داشته بهگونهای که سالانه بیش از 55 میلیون تن کلزا در کشورهای چین، کانادا و برخی کشورهای اروپایی تولید میشود و برخی از این کشورها قطب برتر در تولید این نوع گیاه هستند.
سهم ایران هرچند در تولید این محصول رقمی کمتر از 300 تن است اما مشارکتهای انجامشده در چند سال گذشته در این حوزه سبب شده که این محصول بهصورت گسترده و فنی در مناطق مختلف کشت شود سرزمینی که مستعدترین مکان برای کشت گیاهان روغنی بهویژه کلزا محسوب میشود.
از صرفه اقتصادی تا رونق کشاورزی
محمد ریگی یکی از کشاورزان شهرستان میرجاوه گفت: کشت گیاه کلزا با توجه به مصرف کم آب و آسیبپذیری بالا در مقابل آفات ازجمله گیاهان مثمر ثمر برای کشاورزان بهحساب میآید و باعث صرفه اقتصادی و ایجاد رونق این محصول شده است.
او ادامه داد: حدود سه سال است که به کشت این گیاه رو آوردهام و علاوه بر اشتغال خود باعث کار برای سایر اعضای روستا نیز شدهام.
ریگی با اشاره به وجود برخی مشکلات در مسیر کشت کلزا گفت: تهیه بذر، عدمحمایت و خرید تضمینی از کشاورزان ازجمله مشکلاتی این حوزه است که امیدواریم حل این مشکلات موردتوجه مسئولان قرار گیرد.
این کشاورز سیستان و بلوچستانی افزود: در صورت حمایت، کشاورزان منطقه قادر به گسترش کشت این محصول هستند که متعاقب آن افراد بیشتری نیز مشغول بکار خواهند شد.
او در مورد شرایط کشت کلزا گفت: گیاه کلزا دارای دو تیپ رشد بهاره و زمستانه است که اقالیم سرد، ارقام با تیپ رشد زمستانه و در اقالیم گرم و مرطوب، گرم جنوب و معتدل گرم، ارقام با تیپ رشد بهاره کشت میشوند.
ریگی تأکید کرد: کشت کلزا بهصورت پاییزه تقریبا در تمام اقلیمهای کشور قابل انجام است.
ارزی که در کشور میماند
محمد نعمتی کارشناس جهاد کشاورزی استان اظهار داشت: ضرورت و اهمیت توسعه کشت دانههای روغنی با توجه به مساعد بودن شرایط اقلیمی استان امری مهم تلقی میشود.
او افزود: وابستگی شدید کشور به واردات دانههای روغنی سبب شده علاوه بر خروج ارز از کشور در تولید محصولی که توان تولید آن را داریم ناکارآمد باشیم.
او ضرورت افزایش ضریب خوداتکائی و امنیت غذائی کشور را مهم ارزیابی کرد و گفت: روغنهای گیاهی چون کلزا، کنجد، زیتون علاوه برافزایش ضریب سلامتی و طول عمر باعث کاهش هزینههای درمان و مشکلات مربوط به آن میشود.
نعمتی با توجه به نیاز کم کلزا به آب و صرفه اقتصادی بالای این محصول تصریح کرد: انتظار میرود که در راستای اجرای الگوی کشت مناسب و با بهره زیاد، توجه ویژهای به تولید اینگونه اقلام نیز شود.
او تأکید کرد: کارشناسان و کارگزاران دولتی برای تشویق و ترغیب کشاورزان به کشت گیاهان روغنی بهویژه کلزا باید در کنار کشاورز باشند و از او حمایت کنند.
پیشبینی افزایش کشت کلزا در استان
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز گفت: 400 هکتار از زمینهای کشاورزی استان همزمان با کشت پاییزه به دانه روغنی کلزا و گلرنگ اختصاص یافت.
علیرضا دهمرده اظهار داشت: پیشبینی میشود تا پایان فصل کاشت بیش از 2 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی سیستان و بلوچستان به دانه روغنی کلزا و گلرنگ اختصاص یابد.
او افزود: در راستای حمایت از کشاورزان سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان تاکنون هفت هزار و 500 کیلوگرم بذر کلزا بهطور یارانهای میان کشاورزان توزیع کرده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان ارائه تسهیلات کمبهره بانکی برای کاشت دانههای روغنی و اختصاص یارانه برای خرید ماشینآلات کاشت و برداشت دانههای روغنی را از دیگر حمایتهای این سازمان از کشاورزان استان در این حوزه عنوان کرد.
او افزود: شهرستانهای دلگان، ایرانشهر و میرجاوه بیشترین سطوح زیر کشت دانههای روغنی کلزا و گلرنگ سیستان و بلوچستان را به خود اختصاص دادهاند.
دهمرده با بیان اینکه اوایل فروردین فصل برداشت دانههای روغنی در سیستان و بلوچستان است افزود: کشت کلزا در کنار گندم و جو در کاهش بیماریها، آفات و رویش علفهای هرز در مزارع تأثیر بسزایی دارد.