بوشهر| هر خانه روستایی یک بنگاه اقتصادی
چالشهای رونق بوم گردی در کشور
کارشناس بوم گردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان بوشهر گفت: هرچند صنعت بوم گردی در کشور از 10 سال پیش کلید خورد ولی در استان بوشهر این پروژه از سال 1394 آغازشده است.
غلامرضا خواجه افزود: در آغاز کار، شمار قابلتوجهی گردشگر و مسافر وارد استان بوشهر شد که براین اساس توسعه اقامتگاههای بوم گردی ازجمله سیاستهای مسئولان استان بوشهر قلمداد شد.
او یادآور شد: از بین رفتن بافت سنتی روستایی و تبدیل حیات روستایی به شهری از مشکلات صنعت بوم گردی در استان بوشهر است.
این کارشناس بوم گردی استان بوشهر افزود: دراینارتباط تلاش میشود آموزشهای لازم درباره اهمیت بخشیدن و حفظ هویت روستایی، صنایعدستی و معماری سنتی به روستائیان ارائه شود. خواجه ادامه داد: هماکنون 12 اقامتگاه بوم گردی فعال در استان بوشهر وجود دارد.
این کارشناس گفت: بر اساس آموزشها گردشگری باید بهعنوان اقتصاد مکمل در کنار سایر معیشتها ازجمله دامداری، کشاورزی و صیادی قرارگرفته و در بوم گردیها صنایعدستی روستایی معرفی شود.
او افزود: با حمایت دولت تسهیلات کمبهره بین 4 تا 6 درصد به متقاضیان بوم گردی در حوزه روستایی ارائه شد و با توجه به آن تا سال آینده تعداد اقامتگاههای بوم گردی در نقاط مختلف استان به 32 واحد میرسد.
29 شهر، روستا و منطقه عشایری بوشهر هدف گردشگری
معاون امور عمرانی استانداری بوشهر گفت: باهدف رونق گردشگری و استفاده از ظرفیتهای این استان ویژهبرنامههای مختلفی برای رونق گردشگری شهرها، روستاها و مناطق عشایری این استان پیشبینیشده است.
مهرداد ستوده افزود: در این راستا شهرهای گناوه، بوشهر و کنگان، 24 روستا و 2 منطقه عشایری در شهرستانهای دشتستان و دشتی این استان هدف گردشگری انتخابشده است.
او اظهار داشت: انتخاب 24 روستای هدف گردشگری از 624 روستای موجود در استان باهدف تبدیل کردن موضوع گردشگری به یک گفتمان در سطح روستاها است.
معاون امور عمرانی استانداری بوشهر افزود: در هرکدام از این روستاها شمار قابلتوجهی اقامتگاه بوم گردی در دست آمادهسازی است.
او گفت: پایگاه بوشهر توریسم 2022 نیز طراحیشده و در قالب این طرح باید به مردم اعلام کنیم که امروز کجا هستیم و تا سال 2022 باید به کجا برسیم.
ستوده یادآور شد: گردشگری دریایی نیز بهصورت ویژه در دستور کار استان بوشهر قرار دارد زیرا تاکنون فقط از ماهی و میگوی استان استفادهشده است.
ستوده افزود: برخی از حوزهها مانند نفت آزمون خود را در موضوع اشتغال پس داده و اعتماد مردم را بهخوبی جلب نکرده است بر همین اساس با توجه به نقش گردشگری در ایجاد اشتغال پایدار هر خانه روستایی میتواند به یک بنگاه اقتصادی گردشگری تبدیل شود.
او افزود: سند بوشهر توریسم نیز که باهدف جهتدهی به برنامههای گردشگری استان بوشهر تهیهشده است اکنون در مرحله نهایی تدوین قرار دارد.
توسعه گردشگری از اولویتهای استان بوشهر
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری بوشهر گفت: گردشگری بهعنوان صنعتی پاک و روبه رشد در کشور است که توسعه این بخش در روستاها از اولویتهای این استان به شمار میرود.
فاطمه دهقانی بیان کرد: تلاش شده با معرفی طرحها و ظرفیتهای استان بوشهر از محل اعتبارات ملی بودجهای جداگانه برای پیشبرد طرحها و اهداف گردشگری این استان تخصیص یابد که اولویت پرداخت به روستاهایی است که در این زمینه زیرساختهای لازم و مناسب را فراهم کنند.
دهقانی اظهار داشت: تدوین طرح «توسعه گردشگری استان بوشهر» همراستا با سند راهبردی گردشگری کشور و با تکیهبر تجربه سالهای گذشته این استان در میزبانی از گردشگران داخلی و خارجی در دستور کار حوزه عمرانی استانداری در سال جاری قرار دارد.
او اضافه کرد: معرفی جاذبهها و ظرفیتهای طبیعی، تاریخی، تجاری و فرهنگ غنی استان بوشهر، توسعه زیرساختهای گردشگری شهری و روستایی، شناسایی و حمایت از فرصتهای سرمایهگذاری در بخش گردشگری و صنایعدستی، ایجاد اشتغال و درآمد پایدار با استفاده از فرصت بازدید گردشگران داخلی و بهویژه خارجی، ایجاد شبکههای بازاریابی برای ارتباط مستمر و هدفمند مناطق هدف گردشگری و رونق همهجانبه این صنعت در استان بوشهر ازجمله هدفهای طرح توسعه گردشگری است.
تنوع بوم گردی سفر به ناشناختهها
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان بوشهر گفت: استان بوشهر دارای روستاهای توانمندی در بخشهای جلگهای، ﮐﻮﻫﭙﺎﯾﻪای و ﮐﻮﻫﺴﺘﺎﻧﯽ، عشایری و ساحلی است که بر اساس قابلیتهای آنها طرحهای گردشگری و اشتغالزایی تدوین و اجرایی میشود.
ارغوان مهدی زاده افزود: با توجه به تنوع اقلیمی استان بوشهر و حضور اقوام مختلف در کنار هم تنوع بوم گردی بهصورت طبیعی و فرهنگی بالاست که تاکنون بهخوبی معرفی نشده است.
او اضافه کرد: در 2 سال گذشته با توجه به پایش های استانی قابلتوجه اجرای طرح بوم گردی و گردشگری سنتی و محلی در 24 روستای استان بوشهر با همکاری بخش خصوصی اجرا میشود.
مهدی زاده افزود: ایجاد واحدهای بوم گردی در روستاها سبب میشود علاوه بر حفظ بافت سنتی و ماندگاری خردهفرهنگها، تمایل گردشگران به حضور در این مکانها افزایش و زمینه رونق اقتصادی و معیشتی در روستاها فراهم شود.