خراسان جنوبی| رؤیای مهاجرت معکوس
1700 روستایی که خالی از سکنه شد
رضا سلمآبادی، مدیرکل کمیته امداد خراسان جنوبی گفت: سال ۷۵، ۳۵۶۰ آبادی در خراسان جنوبی داشتیم، اما خشکسالی ۲۰ ساله و از بین رفتن شرایط کشاورزی و دامداری، باعث شده بیش از ۱۷۰۰ روستای منطقه طی همین سالها خالی از سکنه شود. سلمآبادی ادامه داد: در حال حاضر ترکیب جمعیتی ما در روستاها بهویژه روستاهای مرزی، جمعیت سالمند است. با تداوم خشکسالی ها، روستاها ارزشافزوده برای ماندن نداشت و لذا بیشتر جوانان استان برای یافتن کسبوکار مناسب، از روستاها به سمت شهرها مهاجرت کردند. او ادامه داد: شرایط موجود مسائل و مصائب بسیاری را با خود همراه داشته که یکی از آنها کاهش جمعیت روستاها و افزایش جمعیت شهری است؛ بهطوریکه بر اساس آمار، سال ۷۵، ۳۸ درصد جمعیتمان در شهرها و ۶۲ درصد در روستاها ساکن بودند اما اکنون این آمار در سال ۹۵، به حضور ۵۹ درصدی جمعیت در شهرها و سکونت ۴۱ درصدی در روستاها بدل شده است. 20 سال خشکسالی باعث شده بخش اعظم کشاورزی و دامداری ما از بین برود. در حال حاضر روستاها عملا تولید را ازدستدادهاند و ارائه مواد اولیه غذایی بهجای اینکه از روستا به شهر صورت بگیرد، مسیر معکوسی را طی میکند.
80 سازه آبخیزداری در استان در دست اجرا است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی سهم این استان از اعتبارات صندوق توسعه ملی را 16 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: اکنون 80 سازه آبخیزداری در این استان در دست اجرا است.
علیرضا نصرآبادی افزود: این پروژهها در 11 شهرستان خراسان جنوبی در قالب 26 پروژه و چهار طرح ملی آبخیزداری در صندوق توسعه ملی تعریفشده است. او وسعت عملیات اجرایی سازههای آبخیزداری استان خراسان جنوبی را 307 هزار هکتار عنوان کرد و گفت: طرح آبخیزداری روستای آرک و بین آباد شهرستان خوسف بزرگترین سازه آبخیزداری شرق کشور است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی حجم خاکی این پروژه را 91 هزار مترمکعب اعلام و اضافه کرد: اعتبار این پروژه یک میلیارد و 200 میلیون تومان است که خروجی حوضه آبخیز آرک و بین آباد در چهار روستای پاییندست نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. او گفت: تاکنون 50 درصد اعتبار مذکور اختصاصیافته و این پروژه آبخیزداری به بالای 85 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است. نصرآبادی با بیان اینکه با اجرای این پروژه 2 میلیون و 200 هزار مترمکعب آب به حجم آبگیری اضافه میشود یادآور شد: هفته گذشته شاهد بارندگی در آرک بین آباد و آبگیری کمتر از یکسوم حجم این سازه بودیم. او گفت: کشاورزان این منطقه از تأثیرات افزایش آب قنات پاییندست سازه آبخیزداری آرک بهرهمند شدند و آرزوی 40 ساله مردم این منطقه با تلاش مسئولان و مشارکت کشاورزان محقق شد. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: با اجرای سازه آبخیزداری در منطقه آرک و بین آباد روان آبهایی که به سمت کویر در حرکت بودند کنترلشده و آب بهصورت مستقیم به جریانهای زیرسطحی نفوذ پیدا میکند. او افزود: به ازای هر مترمکعب عملیات آبخیزداری 530 مترمکعب آب به سفره آب زیرزمینی تزریق میشود که در غیر این صورت منجر به سیل جبرانناپذیری میشد. نصرآبادی گفت: حجم باقیمانده بزرگترین سازه آبخیزداری شرق کشور تا پایان دیماه به اتمام میرسد و دهه فجر افتتاح میشود.
بهزودی مهاجرت معکوس اتفاق میافتد
فرماندار خوسف هم گفت: از اواخر سال گذشته تاکنون سازه آبخیزداری در بیش از 150 بند و پشتبند بالادست قنوات و چشمههای این شهرستان انجامشده است.
محمد شفیعی با بیان اینکه 63 رشته قنات در شهرستان خوسف احیا و مرمت شد افزود: احیا و مرمت قنوات با همکاری و مشارکت کشاورزان امید به زندگی را در این مناطق دوچندان کرده است.
او بیان کرد: شهرستان خوسف با توجه به پراکندگی جمعیت نیاز به مرمت و احیا قنوات بیشتری دارد در غیر این صورت شاهد مهاجرت روستاییان به شهرها خواهیم بود.
فرماندار خوسف اظهار داشت: با افتتاح بزرگترین سازه آبخیزداری شرق کشور در روستای بین آباد و آرک این شهرستان بهزودی شاهد مهاجرت معکوس روستاییان بهویژه جوانان به این منطقه خواهیم بود.