جستجو
رویداد ایران > رویداد > ترکیب خطبای نماز جمعه تهران در ۴۰ سال گذشته

ترکیب خطبای نماز جمعه تهران در ۴۰ سال گذشته

ترکیب خطبای نماز جمعه تهران در ۴۰ سال گذشته
هفدهمین امام جمعه تهران دیروز (۱۰ دی) با حکم رهبر انقلاب منصوب شد.حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری اتفاقا هم اکنون جوان‌ترین امام جمعه موقت تهران هم هست.

هفدهمین امام جمعه تهران دیروز (۱۰ دی) با حکم رهبر انقلاب منصوب شد.حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری اتفاقا هم اکنون جوان‌ترین امام جمعه موقت تهران هم هست.

ستاد نماز جمعه تهران اعلام کرد که حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری از طرف رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شد. نماز جمعه این هفته تهران (۱۴ دی ۹۷) به امامت حاج‌علی‌اکبری در مصلای امام خمینی (ره) اقامه خواهد شد.
با درگذشت آیت الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی و کناره‌گیری آیت‌الله احمد جنتی، تریبون نماز جمعه تهران در دو سال اخیر دو امام جمعه جدید و تقریبا جوان را به خود دیده است. بیستم اسفند ۹۶ آیت‌الله احمد جنتی پس از ۲۵ سال خطبه‌خوانی در نماز جمعه تهران با موافقت رهبر انقلاب از این سمت کنار رفت. جنتی با بالا رفتن سن و مسئولیت سنگین به عنوان دبیری شورای نگهبان که هم با قوانین مجلس سر و کار دارد و هم بر انتخابات نظارت می‌کند با معاف شدن از خطبه خواندن در مقام امام جمعه موقت تهران تلاش داشت تمرکز بیشتری را روی مسئولیت‌های فعلی خود داشته باشد.
از طرفی ۱۹ دی ۹۵ هم آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی درگذشت تا نماز جمعه تهران یکی از خطبای باسابقه خود را از دست بدهد. رهبر انقلاب برای جبران نبود این دو خطیب ابتدا در ۲۸ بهمن ۹۶ حجت‌الاسلام سید محمد حسن ابوترابی‌فرد را به امامت موقت جمعه تهران منصوب کردند و حالا هم حاج‌علی‌اکبری این تریبون را در اختیار خواهد داشت.
اولین نماز جمعه تهران پس از انقلاب اسلامی در ۵ مرداد ۱۳۵۸ به امامت آیت‌الله طالقانی و با حکم امام خمینی (ره) برگزار شد. پس از درگذشت او، آیت‌الله‌العظمی حسینعلی منتظری به امامت جمعه موقت تهران رسید، اما بعد از مدت کوتاهی کناره‌گیری کرد و با معرفی آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای در تریبون جمعه خود به قم رفت. تا سال ۱۳۶۸ آیت‌الله سیدعبدالکریم موسوی‌اردبیلی دیگر امام جمعه موقت تهران بود. آیات سیدمحمد بهشتی، محمدمهدی ربانی‌املشی، اکبر هاشمی‌رفسنجانی، محمد امامی‌کاشانی و محمد یزدی دیگر خطبای تهران بودند که از سال ۶۰ به اقامه نماز جمعه پرداختند و آیت‌الله محمدرضا مهدوی‌کنی خطیب دیگری بود که از سال ۶۱ به بعد در مواقع خاص به تریبون نماز جمعه فراخوانده می‌شد.
پس از رحلت امام (ره)، علاوه بر برخی خطبای پیشین، آیت‌الله احمد جنتی اولین امام جمعه‌ای بود که از رهبر انقلاب حکم گرفت و مدتی هم آیت‌الله سید حسن طاهری‌خرم‌آبادی خطبه جمعه تهران را خواند. از سال ۱۳۷۱ با حکم مقام معظم رهبری، شورایی با عضویت ۹ نفر از روحانیون با نام شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه مسئولیت امور نمازهای جمعه را به عهده گرفت که اکنون ریاست آن به عهده حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج‌علی‌اکبری امام جمعه موقت جدید تهران است. با حکم رهبر انقلاب، حجج‌اسلام سیدهاشم رسولی، سیدرضا تقوی، سیدعلی قاضی‌عسکر، حبیب‌الله غفوری، عباس‌علی اختری، محمد جعفری‌گیلانی، سیدمهدی خاموشی و سیدعلی شاه‌چراغی دیگر اعضای فعلی این شورا هستند. در این مدت سیداحمد خاتمی، کاظم صدیقی، محمدعلی موحدی‌کرمانی و سید محمد حسن ابوترابی‌فرد دیگر خطیبان جمعه‌ای بودند که به تناوب پشت تریبون امامت جمعه تهران ایستادند.
محمدجواد حاج‌علی‌اکبری ۵۴ ساله متولد دماوند است. او از سال ۱۳۹۰، ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد را بر عهده دارد و در سال ۱۳۹۵ برای یک دوره پنج ساله از سوی رهبر انقلاب، مجددا در همین سمت ابقاء شد. علی اکبری همچنین نمایندگی رهبری در اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان را بر عهده دارد. او همچنین عضو هیئت مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است و در دوران محمود احمدی‌نژاد، معاون رئیس‌جمهور در امور جوانان و رئیس سازمان ملی جوانان وقت بود.
علی‌اکبری تاکنون چندان اهل سیاست نبوده و بیشتر به امور تربیتی و مسائل مربوط به نماز پرداخته و بیشترین ذهنیت از او چهره بشاش اوست که به ذهن متبادر می‌شود. حال باید دید این امام جمعه جدید در خطبه‌های خود تا چه حد همان گشاده‌رویی چهره‌اش را نمایان خواهد کرد.


جدول زیر، مشخصات ۱۵ ائمه جمعه تهران را از ابتدای انقلاب تاکنون نشان می‌دهد:
نام خطیبآغاز امامت جمعهپایان امامت جمعهسن در هنگام پذیرش امامت جمعه
آیت‌الله سید محمود طالقانیمرداد ۱۳۵۸شهریور ۱۳۵۸۶۸ سال
آیت‌الله حسینعلی منتظریشهریور ۱۳۵۸دی ۱۳۵۸۵۷ سال
آیت‌الله سید علی خامنه‌ایدی ۱۳۵۸تاکنون۴۰ سال
آیت‌الله عبدالکریم موسوی‌اردبیلیبهمن ۱۳۵۹آبان ۱۳۶۸۴۵ سال
آیت‌الله سید محمد بهشتیدی ۱۳۵۹تیر ۱۳۶۰۵۲ سال
آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانیتیر ۱۳۶۰تیر ۱۳۸۸۴۷ سال
آیت‌الله محمد امامی‌کاشانیآبان ۱۳۶۰تا کنون۵۰ سال
آیت‌الله محمد مهدی ربانی‌املشیآذر ۱۳۶۰تیر ۱۳۶۴۴۷ سال
آیت‌الله محمد یزدیبهمن ۱۳۶۰اسفند ۱۳۷۸۵۰ سال
آیت‌الله محمد رضا مهدوی‌کنیاسفند ۱۳۶۱خرداد ۱۳۸۸۵۱ سال
آیت‌الله احمد جنتیفروردین ۱۳۷۱اسفند ۱۳۹۶۶۶ سال
آیت‌الله سید حسن طاهری‌خرم‌آبادیخرداد ۱۳۷۷اسفند ۱۳۷۸۶۰ سال
آیت‌الله سید احمد خاتمیشهریور ۱۳۸۴تا کنون۴۵ سال
حجت‌الاسلام‌والمسلمین کاظم صدیقیشهریور ۱۳۸۸تا کنون۵۸ سال
آیت‌الله محمدعلی موحدی‌کرمانیآذر ۱۳۹۱تا کنون۸۱ سال
حجت‌الاسلام سید محمد حسن ابوترابی‌فردبهمن ۱۳۹۶تاکنون۶۴ سال
حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبریدی ۱۳۹۷تا کنون۵۴ سال
برچسب ها
نسخه اصل مطلب