جستجو
رویداد ایران > استان ها > گلستان| راه‌آهن گرگان- مشهد همچنان مسکوت

گلستان| راه‌آهن گرگان- مشهد همچنان مسکوت

گلستان| راه‌آهن گرگان- مشهد همچنان مسکوت
چند هزار پروژه نیمه‌تمام در کشور وجود دارد که راه‌آهن گرگان- بجنورد- مشهد نیز در همین لیست قرار می‌گیرد. با گذشت حدود ۱۰ سال از آغاز عملیات اجرایی آن و چهار بار کلنگ زنی هنوز به فاز اجرایی نرسیده است .

این پروژه ریلی نخستین بار سال ۱۳۸۸ با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر وقت راه و شهرسازی کلنگ زنی شد و دو سه بار دیگر کلنگ به زمین خورد اما موانع اجرای آن حل نشد.

مهرماه چهار سال بعد در سفر مقام معظم رهبری به خراسان‌شمالی و با دستور ویژه ایشان، دولت ۱۴۴ میلیون یورو از محل شرکت مهاب قدس برای اجرای این پروژه به پیمانکار (آستان قدس) اختصاص داد تا راه‌آهن شمال شرق وارد فاز اجرایی شود.

مدتی بعد دولت دهم در نشستی تأمین منابع اجرایی پروژه را مصوب کرد اما بازهم این خط ریلی عملا وارد فاز اجرا نشد و با روی کار آمدن دولت یازدهم وزیر نیرو خواستار لغو این مصوبه شد تا این خط ریلی ۷۰۰ کیلومتری که پس از اجرا ظرفیت حمل هفت میلیون تن بار و جابه‌جایی سالانه پنج میلیون مسافر را دارد، از طریق فاینانس اجرا شود.

حالا پنج سال از این موضوع هم می‌گذرد و مسئولان گلستان از به ثمر رسیدن پیگیری‌ها برای اجرای این خط ریلی خبر می‌دهند.

تصویب پرداخت ۱۵ درصد هزینه ساخت راه‌آهن گرگان- مشهد در هیئت‌وزیران

مدیرکل راه‌آهن شمال شرق ۲ از تصویب پرداخت ۱۵ درصد از هزینه ساخت راه‌آهن گرگان- مشهد از صندوق توسعه ملی در هیئت‌وزیران خبر داد و اظهار کرد: راه‌آهن گرگان- مشهد با فاینانس اجرا می‌شود و باید محل پرداخت ۱۵ درصد سهم کارفرما مشخص می‌شد اما در طرح‌های اعلامی هیئت‌وزیران اختصاص این سهم از صندوق توسعه ملی اعلام‌نشده بود.

محمدرضا قربانی افزود: با پیگیری‌های انجام‌شده از سوی استاندار گلستان و سایرین، ۱۵ درصد هزینه ساخت راه‌آهن گرگان- مشهد یک‌بار دیگر در هیئت‌وزیران مطرح شد و به تصویب رسید.

مدیرکل راه‌آهن شمال شرق ۲ ادامه داد: با تصویب هیئت‌وزیران ۱۵ درصد سهم دولت برای اجرای این پروژه از طریق صندوق توسعه ملی پرداخت می‌شود.

او اضافه کرد: آنچه در هیئت‌وزیران به تصویب رسیده اصلاح است و اختصاص بودجه نیست اما اطلاعات تکمیلی در این خصوص را از شرکت ساخت و توسعه راه‌های استان گلستان پیگیر شوید.

علی‌اصغر رفیعی نژاد، مدیر شرکت ساخت و توسعه زیربنایی استان گلستان هم اظهار کرد: در تاریخ ۲۱ آذرماه نامه‌ای به امضاء معاون اول رئیس‌جمهور ارسال‌شده که در آن پروژه راه‌آهن گرگان- بجنورد- مشهد به‌عنوان ردیف ۱۳ در جدول بند یک پروژه‌های اولویت‌دار که از صندوق توسعه ملی می‌توانند اعتبار بگیرند؛ در هیئت‌وزیران مصوب شده است.

۱۵ درصد سهم کارفرما جای سؤال بود

هرچند عده‌ای امید دارند مشخص شدن محل پرداخت ۱۵ درصد سهم کارفرما این خط ریلی را وارد فاز جدیدی کند ولی اماواگرهایی مطرح است که نشان می‌دهد این موضوع هم نقطه شروع کار راه‌آهن گرگان- مشهد نیست. یک منبع آگاه گفت: پروژه راه‌آهن گرگان- بجنورد- مشهد با توجه به اهمیت و حجم کار در سه استان گلستان، خراسان‌شمالی و خراسان رضوی، موضوعاتش مستقیما در واحد امور قراردادها و سرمایه‌گذاری وزارت راه و مجموعه شرکت ساخت و توسعه در حال پیگیری است.

این منبع که نخواست نامش فاش شود با یادآوری این‌که مبادله قرارداد این خط ریلی در خردادماه امسال انجام‌شده، افزود: اما بحث ۱۵ درصد سهم کارفرما جای سؤال بود و مشخص نشده بود این سهم از کدام محل باید پرداخت شود. او ادامه داد: خوشبختانه با نامه‌ای که در ۲۱ آذرماه با امضاء جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور به وزارت راه، وزارت کشور، وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان برنامه‌وبودجه و صندوق توسعه ملی ارسال‌شده، هیئت‌وزیران در جلسه ۱۸ آذر با پیشنهاد سازمان برنامه‌وبودجه کشور به استناد اصل ۱۳۸ قانونی اساسی تصویب کرد که طرح راه‌آهن گرگان- مشهد به شماره طبقه‌بندی ۱۵۰۲۸ به جدول بند یک اضافه شود. این منبع آگاه توضیح داد: این مصوبه یعنی این‌که آن ۱۵ درصد سهم دولت را خود دولت از محل صندوق توسعه ملی قبول کرده که پرداخت کند و با توجه به این‌که همه ما می‌دانیم تنها نقطه شروع تا پروژه همین یک گام باقی‌مانده بود همه ما امید داریم موضوعات و مشکلات راه‌آهن شمال شرق حل شود. او اضافه کرد: ازنظر قراردادی و کارشناسی کار وزارت راه عملا تمام شد اما بحث سرمایه‌گذاری پروژه جداست و مناقصه ترک تشریفات نیاز به مصوبه سه وزیر راه، اقتصاد و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه دارد؛ باید مجوز ترک تشریفات این پروژه با همان مبلغ قبلی به تائید، تصویب و امضاء برسد تا پروژه شروع شود و به سرانجام برسد. او تصریح کرد: اما این نوع قرارداد (فاینانس) با این رقم بزرگ سرمایه‌گذاری یک‌طرف دوم دارد که کشور چین است؛ هیچ‌کس نمی‌داند در این شرایط تحریم و وضعیت اقتصادی ایران، کشور چین چه سیاستی را در پیش می‌گیرد.


برچسب ها
نسخه اصل مطلب