جستجو
رویداد ایران > استان ها > آبخیزداری کلید حل مشکلات کشاورزی در خشکسالی است

آبخیزداری کلید حل مشکلات کشاورزی در خشکسالی است

آبخیزداری کلید حل مشکلات کشاورزی در خشکسالی است
به گزارش پايگاه اطلاع رساني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان البرز به نقل از خبرگزاري ايرنا، حامد فرضی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در سال زراعی جاری با کاهش چشمگیر بارش ها روبرو هستیم که خبر از سالی سخت برای بخش کشاورزی استان را می دهد ولی یکی از راهکارهای برون رفت از این مشکل استفاده از ذخایر آبی پشت سازه های آبخیزداری است .

وی با اشاره به  نگاه بلند  مقام معظم رهبری  به بخش آبخیزداری کشور و اختصاص بودجه  از  محل صندوق توسعه ملی توسط ایشان برای توسعه آبخیزداری در سه سال گذشته، اظهار داشت: در این سه سال طرح های زیادی از محل این اعتبار اجرا شده که علاوه بر کاهش بلایای طبیعی و فرسایش خاک به ذخیره آب در سفره های زیرزمینی نیز کمک کرده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: اجرای طرح های آبخیزداری توسط این اداره کل سالانه با تزریق ۷۲ میلیون مترمکعب آب سطحی و سیلاب ها به سفره های زیر زمینی استان همراه شده است.

وی ادامه داد:‌ در سال ۹۷ بالغ بر ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان،‌در سال ۹۸  افزون بر ۵۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و در سال ۹۹  حدود ۳۰ میلیارد تومان به اجرای این طرح ها در البرز  اختصاص یافت.

وی اضافه کرد: در سال ۱۳۹۷ بیش از ۳۰ طرح آبخیزداری و آبخوانداری، در سال ۱۳۹۸  حدود ۵۰  طرح و در سال ۱۳۹۹ نیز ۳۵ طرح آبخیزداری  در دستور کار اداره کل  منابع طبیعی و آبخیزداری البرز قرار گرفت.

فرضی با بیان اینکه این  طرح ها به ۲ شکل مکانیکی و بیولوژیکی انجام شد، گفت: عملیات مکانیکی برای ایجاد سازه ها شامل خشکه چینی، گابیون بندی ، سنگ و ملات، بتون، خاکی و مرمت انجام شده و عملیات بیولوژیک  شامل بذرپاشی، کپه کاری، بوته کاری، قرق، مدیریت چرا، بذرکاری، نهالکاری و مراقبت و آبیاری بوده است.

وی در ادامه به اثربخشی اجرای این طرح ها اشاره کرد و بیان داشت: افزون بر نفوذ ۷۲ میلیون مترمکعب آب به آبخوان ها، سالانه ۳۸ میلیون مترمکعب آب در سطح حوضه های آبخیز جمع آوری و از هدررفت و فرسایش ۶۵۲ هزار تن خاک جلوگیری شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز اضافه کرد: همچنین ۲۹۰ هزار مترمکعب رسوب در حوضه های آبخیز استان مهار شده ضمن آنکه ۹ هزار تن نیز افزایش تولید علوفه را شاهد بوده ایم.

وی گفت: هم اکنون در سازه های حوضه های آبخیز شهرستان طالقان، کرج و ساوجبلاغ ذخیره بالایی از آب را داریم ولی در شهرستان اشتهارد وضعیت مطلوب نیست و سازه های تقریبا خالی از آب هستند.

وی افزود: اگر در اشتهارد بارندگی خوبی داشته باشیم با توجه به شرایط اقلیمی آن منطقه این سازه ها از بروز سیلاب در منطقه جلوگیری می کند ضمن اینکه نوید آب مناسب را نیز به کشاورزان می دهد.

بیش از ۴۵۰ هزار هکتار از وسعت استان البرز را اراضی ملی تشکیل می دهد که ۳۷۰ هزار هکتار از این عرصه ها مرتعی است.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب