زخم گنبد فیروزهای ماهان کهنه شد/ پاسکاری در زمین بی اعتباری
اواخر آبان ماه سال گذشته بود که دوستداران میراث فرهنگی در کرمان با شنیدن خبر تخریب بخشی از گنبد بنای آرامگاه «شاه نعمت الله ولی» شوکه شدند این در حالیست که در همان زمان به دلیل عدم حراست مناسب از تخت درگاه قلی بیگ بنای داخلی این بنا هم تخریب شد همین اتفاق برای گنبد مشتاقیه نیز رخ داد و در همه موارد یک چیز مشترک است و آن هم عدم مرمت بعد از گذشت ماهها از تخریب بخشی از این بناهاست.
گنبد آستانه شاه نعمت الله ولی، در کنار قدمتی که دارد دارای اهمیت ویژه معماری است به طوری که میتواند در طول چندین سده کلکسیونی از معماری ایرانی را در آن مشاهده کرد.
وضعیت بنا دی ماه ۱۳۹۹
معمای ساخت گنبد
مطابق با اصول ریاضی؛ دایره در صورت تقسیم به عدد زوج ختم میشود اما در این گنبد ۱۱ قسمت وجود دارد که در قاعده و رأس به یکدیگر ختم میشود و فاصلهای بین این قسمتها وجود ندارد.
نکته دیگر اینکه قدیمی ترین بخش این مجموعه بنای تاریخی همین گنبد و بنای زیرین «گنبدخانه» است. حالا ۵ ماه بعد از بارندگی مختصری که در پاییز سال گذشته در کرمان روی داد میگذرد، بارندگی که موجب شد بخشی از این گنبد فرو بریزد.
عدم تخصیص اعتبار برای مرمت بنای تاریخی
همان زمان معاون میراث فرهنگی استان کرمان در خصوص دلیل ریزش کاشیهای گنبد گفت: دلیل ریزش کاشیها بارندگی و فرسودگی در گذر زمان است.
مجتبی شفیعی از در دست بررسی قرار گرفتن طرح مرمت این بنا خبر داده و گفته بود که در صورت تأمین اعتبار و همکاری اداره کل اوقاف استان کرمان کار مرمت بنا انجام میشود.
وی بیان کرد: با توجه به پیش بینی بارشهای شدید مقطعی در استان کرمان طی روزهای پیش رو امکان افزایش خسارت نیز وجود دارد.
وی گفت: گنبدها و رواقها، صحنهای متعدد و حوضهای آب، هشتیهای زیبا، ساختمان دو طبقه و کاشی کاریهای بی نظیر موجب غنای بنا شده است.
کمالی افزود: هر چند گردشگران این روزها در بناهای تاریخی حضور ندارند اما برای مرمت بناهای تاریخی فرصتی قابل توجه فراهم شده که اگر مورد بی اعتنایی وزارت میراث فرهنگی قرار گیرد در پسا کرونا شاهد وجود مشکلات بسیاری خواهیم بود.
این در حالی است که گنبد بنای مشتاقیه در شهر کرمان نیز سرنوشتی مانند گنبد آرامگاه شاه نعمت الله در ماهان دارد. از سوی دیگر عدم مرمت بنای تخت درگاه قلی بیگ با وجود پیگیریهای رسانهای نیز موجب بروز نگرانی در خصوص حراست و مرمت بناهای تاریخی در استانی شده که رکود بناهای ثبت جهانی ایران را در اختیار دارد.