مخدر«گل»جوانان را به خاك نشانده است
یک کارشناس کشاورزی با بیان اینکه پنج کیلوگرم بذر این گیاه برای زیر کشت بردن حدود صد هکتار زمین کافی است، گفت: این گیاه پیش از این بیشتر در نواحی مرطوبی که آفتاب مناسب داشتند، کشت بهتری داشت، اما بذرهای جدید این گیاه به صورتی است که با دستکاری ژنتیکی برای کشت گلخانهای، مناسبسازی شده است و به این ترتیب بذرهای جدید را میتوان بدون محدودیت در همهجا کشت کرد. محمدجعفر نیکو با اشاره به ناآگاهی اغلب مردم نسبت به خواص و حتی شکل ظاهری این گیاه افزود: ناآگاهی مردم در این زمینه به حدی است که در برخی باغها و باغچههای شخصی اطراف تهران و حتی در برخی باغچههای جلوی در خانهها که در واقع فضای عمومی است، این گیاه به صورت خودرو رشد میکند و کسی نمیداند که این گیاه در کشور ما یک ماده مخدر بسیار پرطرفدار است. یک جامعه شناس هم در این باره به «آرمان» میگوید: امروزه ما در جامعه شاهد توزیع و مصرف دو نوع مواد مخدر سنتی و صنعتی هستیم که گیاه مخدر گل از نوع سنتی در میان جوانان ما رواج داشته است. در گذشته مواد مخدر سنتی در خیلی از مناطق بهصورت خودرو میروید. حالا با پیشرفت فن آوری اطلاعات کاشت راحت این نوع گیاهها و سازگاری آن با گلخانهها و حتی گلدانهای خانگی و آپارتمانی در دسترس خیلی از جوانان قرار گرفته است. منوچهر ثابتی میافزاید: همواره علم به بشر کمک کرده که این نوع گیاهان را از طبیعت به داخل گلخانهها ببرند. هرچند سوال اینجاست که چرا جامعه و مخصوصا قشر جوان ما به این سمت میرود. جواب این را میتوان در مشکلات اقتصادی و اجتماعی جامعه جستوجو کرد. امروزه مواد مخدر، سلاح و نفت، سه کالای پرسود در دنیا هستند و این نوع مواد سودآور است. حتی برخی از مصرف کنندگان برای مصرف خودشان این نوع گیاه مخدر را کشت میکنند، چون کشت گیاه گل در یک فضای کوچک انجام میشود و همیشه از دید قانون مخفی است، میتواند یکی از دلایل رواج آن باشد. گیاه گل مانند خشخاش نیاز به مزرعه بزرگ ندارد. از سوی دیگر کشور ما چون یک کشور جوان است و بیکاری در میان مردم و جوانان رواج بسیاری دارد و البته کشت، توزیع و فروش این نوع گیاه مخدر سود زیادی دارد، خیلیها به سمت آن میروند.
کشت گل با وام کارآفرینی
اما یکی از جالبترین اتفاقات در اوایل سالجاری رخ داد؛ کشف مزرعه کاشت ماریجوانا و گل در استان کهگیلویه و بویراحمد و با استفاده از وام کارآفرینی! فضلا... آذرفر، رئیس جهاد کشاورزی دنا پس از تایید این خبر به ایلنا گفت: فردی با عنوان اشتغالزایی، تسهیلاتی حدود ۴۰۰میلیون تومان دریافت و در همان گلخانه، گیاه مخدر ماریجوانا کاشته است. او با تاکید بر تعطیلی این گلخانه در سه سال پیش، گفت: به دلیل مشکلاتی که بین سرمایهگذار و دستگاههای مرتبط پیش آمد این گلخانه به مدت سه سال تعطیل و جزء واحدهای تعطیل شده کشاورزی در شهرستان دنا محسوب میشد.
«گل» گران شد!
همانطور که اشاره شد این نوع گیاه در میان جوانان رواج پیدا کرده و کارشناسان معتقدند که با افزایش قیمت این نوع مواد مخدر ممکن است که جوانان به سمت مصرف مواد صنعتی بروند. با این وجود، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه افزایش قیمت مخدر گل ناشی از تغییرات قیمت دلار نیست، گفت: افزایش قیمت گل به دلیل فزونی تعداد مصرفکنندگان آن است و این باعث شده تا در نظام عرضه و تقاضا، به دلیل تقاضای بیشتر برای این مخدر، قیمت آن نیز افزایش یابد. پرویز افشار با اشاره به تاثیر افزایش قیمت دلار روی قیمت مواد مخدر افزود: تولید مواد مخدر در افغانستان از 4600 تن در سال گذشته به بیش از ۹ هزار تن بر اساس اعلام رسمی خود افغانستان افزایش یافته است، البته بررسیهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که این افزایش تولید بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تن است. او با بیان اینکه اگر هم تغییرات نرخ دلار رخ داده باشد، افزایش حجم تولید در این ابعاد باعث میشود که قیمت مواد مخدر کاهش یابد اظهار کرد: قاچاقچیان با تجارب قبلی که دارند، به هیچ عنوان اجازه نمیدهند که قیمت مواد مخدر افزایش زیادی پیدا کند، چرا که اگر قیمت خیلی افزایش یابد، آنها مشتریانشان را از دست میدهند و یا اینکه مشتریانشان به سمت مواد مخدر دیگر مثل گل که ارزانتر، سهل الوصولتر و با مصرف راحتتر است، گرایش مییابند. اما منوچهر ثابتی، جامعه شناس نظر دیگری دارد و میگوید: گرانی دلار و ارز همواره روی مواد مخدر تاثیراتش را میگذارد و چون بسیاری از مواد تولیدی آنها از جمله بذر گل از خارج از کشور وارد میشود و ما مرز مشترک زیادی با افغانستان و پاکستان داریم که 90 درصد مواد سنتی دنیا در آن کشورها وارد میشود، همواره قیمت ارز یکی از دلایل گرانی مواد مخدر است. این جامعه شناس درباره رواج مصرف گل در میان جوانان معتقد است که همیشه فروشندگان مواد مخدر به دنبال قشر جوان جامعه هستند، چون مشتری آنها دائمیتر و در زمان طولانیتری مشتری آنها هستند. هرچقدر سن اعتیاد پایینتر بیاید طول زمان مصرف فرد بالاتر میرود یا فرد انرژی بیشتری برای فروش مواد و فرار از چنگ قانون دارد. مدارس و اطراف آن، دانشگاهها، سینما، پارک و آموزشگاهها و مکانهایی که جوانان در آن حضور دارند همیشه هدف مصرف توزیع کنندگان مواد است. از سوی دیگر تکنولوژی و ارتباطات فضای مجازی، جامعه صنعتی و زندگی مدرن باعث اشتیاق بیشتر جوانان به این سمت شده است. موادی که به راحتی در اختیار جوان و قیمت آن مناسب باشد، میزان مصرف و تولید آن بالاتر میرود. از سوی دیگر جوان به دنبال مدهای کوتاه مدت است و تنوع طلبی جوانی باعث میشود که به سمت این نوع مواد مخدر برود.
برخورد با فروشندگان گل
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با بیان اینکه در چند روز گذشته حدود سه کیلو مواد از خردهفروشان معتادان و خردهفروشان مواد در طرح پاکسازی از اطراف این مدارس کشف و ضبط شدهاست، گفت: انواع مواد مخدر از جمله شیشه، هروئین، گل و تریاک از این خرده فروشان کشف و ضبط شده است. بخشنده درباره برنامه پلیس برای برگزاری کلاسهای پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای آن در دانشگاهها، افزود: طی تفاهمنامههایی که با دانشگاهها از جمله دانشگاه آزاد داشتیم کارشناسان پلیس برای برگزاری جلسات در خصوص پیشگیری از اعتیاد در دانشگاهها حضور دارند. همچنین پلیس برنامههای مختلفی برای پیشگیری از اعتیاد در کارگاهها، کارخانهجات، پادگانها، شهرداری و... در دستور کار دارد.