خراسان جنوبی| یاقوت سرخ اسیر مشکلات
برداشت زرشک به نصف کاهش یافت
یک کشاورز از روستای بیماد بیان کرد: سال گذشته قریب به ۱۵ میلیون تومان از محل فروش زرشک عایدم شده است. عباس غلامی افزود: امسال به دلیل سرمازدگی میزان برداشت زرشک به کمتر از نصف رسیده است. او با بیان اینکه در حال حاضر قریب به ۴۰ اصله درخت زرشک دارم، افزود: زرشک محصولی است که باروری آن یک سال در میان است. غلامی با اشاره به مشکلات پیش روی زرشک کاران بیان کرد: آفت زنگ زرشک یکی از مشکلاتی است که اکثر کشاورزان را گرفتار کرده است. او بیان کرد: دستدرازی دلالان سود کشاورزان را از بین میبرد که باید برای رفع این مشکل چارهاندیشی شود. یکی دیگر از کشاورزان روستای مهمویی بیان کرد: سال جاری تمام بهرهبرداران زرشک ۵۰ تا ۶۰ درصد از سرما خسارتدیدهاند. عیسی جعفری با بیان اینکه در حال حاضر به علت خشکسالی از محصولات کشاورزی تنها محصول زرشک برایمان باقیمانده است، اظهار کرد: باید حمایتهای مسئولان از زرشک کاران افزایش یابد. او بیان کرد: علیرغم اینکه امسال، سال برداشت مزارع زرشکم بوده اما نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. جعفری خواستار حمایتهای تسهیلاتی شد و افزود: وجود آفات و شته از دیگر مشکلاتی است که کشاورزان زیادی را گرفتار کرده است.
برداشت زرشک ۳ تن کاهش یافت
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: در حال حاضر ۱۵ هزار و ۶۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت زرشک است. غلامرضا قوسی با بیان اینکه سال گذشته قریب به ۱۹ هزار تن زرشک در استان برداشت شد، گفت: در سال جاری به دلیل سرمازدگی و وجود برخی آفتها، سه تن کاهش تولید زرشک را داریم. او با بیان اینکه از کشاورزان خواستاریم درختان و باغهای خود را بیمه کنند، افزود: اعتباراتی از سوی جهاد کشاورزی برای جبران خسارتها پرداخت میشود. قوسی با اشاره به وجود برخی از آفتها در اراضی سطح زیر کشت زرشک استان بیان کرد: مبارزه با برخی از آفتها مانند ملخ که جنبه عمومی دارد، بر عهده دولت است. او با بیان اینکه همهساله سموم برای مقابله با این آفت در نظر گرفته میشود، افزود: برای برخی از آفتها مانند زنگ زرشک که عمومی محسوب نمیشود، اعتبار خاصی نداریم.
فعالیت ۱۱ واحد فرآوری زرشک در استان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: با توجه به اهمیت بالای زرشک در استان، جهاد کشاورزی برای مبارزه با این آفت سمومی را خریداری کرده که بهصورت الگویی هزینه میکند. او بیان کرد: کشاورزان میتواند به کلینیکها گیاهپزشکی مراجعه کنند و آموزشها و توصیهها در زمینه کنترل آفت و بیماریها را فراگیرند. قوسی با اشاره به مشکلات پیش روی زرشک کاران استان بیان کرد: فروش محصول یکی از مشکلات پیش روی زرشک کاران استان است. او از فعالیت ۱۱ واحد فرآوری زرشک در استان خبر داد و افزود: محصول زرشک کشاورزان از طریق این واحدها خریداری میشود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: برخی از کشاورزان هم زرشک تازه را بر شاخه درخت میفروشند که این امر راه بازار را باز میکند. قوسی بیان کرد: طی سالهای گذشته با کاهش قیمت زرشک روبهرو بودیم بهگونهای که برخی از کشاورزان تصمیم به حذف باغات خود داشتند. او ادامه داد: برای جلوگیری از ورود دلالان و افراد سودجو، دولت بهوسیله سازمان تعاون و یا مراکز فرآوری و دستهبندی، خرید زرشک را انجام میدهد. قوسی با اشاره به دیگر راهکارهای موجود برای کوتاه کردن دست دلالان بیان کرد: توانمند کردن تعاونیها از دیگر اقدامات قابلاجرا برای حذف دلالان است. او با بیان اینکه قیمت کنونی زرشک مطلوب است، افزود: اگر قیمت کاهش پیدا کند، دولت ورود پیدا میکند.
مکانی بهداشتی برای فراوری زرشک نداریم
معاون مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی هم با اشاره به مشکلات پیش روی زرشک کاران در خراسان جنوبی بیان کرد: برای مقابله با آفت زنگ زرشک، برنامهریزیهایی شده که پیک پرواز زنبور پشهخوار زرشک را پیدا کنیم. داود حبیبی ادامه داد: همچنین برنامههایی برای تأمین سموم موردنیاز دیدهشده که بهصورت یارانههای زیر ۱۰ درصد تأمین میکنیم. او با بیان اینکه ایجاد ایستگاههای تحقیقاتی زرشک و عناب در خراسان جنوبی از دیگر برنامههای پیش رو است، گفت: برای ایجاد شهرک صنعتی مخصوص زرشک در بیرجند در ۵۰ هکتار زمین برنامهریزیشده است. حبیبی با بیان اینکه در حال حاضر مکانی بهداشتی برای فراوری زرشک نداریم، گفت: ایجاد بارگاههای بهداشتی فراوری زرشک از دیگر برنامههای پیش رو است.