غروب « رنو» در ايران!
صنعت خودرو در كشور ما پس از جهش قيمت ارز در ماههاي ابتدايي سال با افزايش بيش از اندازه هزينههاي توليد مواجه شده است. نرخ دلار در ماههاي گذشته افزايش بيرويهاي را تجربه كرده و همين امر تاثير بسيار عجيبي بر بازار خودرو گذاشته است. از سوي ديگر با خروج آمريكا از برجام و نقض توافقنامه برجام از سوي اين كشور، خودروسازان خارجي كه در كشور ما فعاليت ميكردند، يكي پس از ديگري بازار ايران را از ترس تحريمهاي آمريكا ترك كردند. در اولین واکنش به خروج یکجانبه آمریکا از برجام و آغاز دور جدید تحریمهای این کشور علیه اقتصاد ایران، خودروسازی پژوسیتروئن به همكاري خود با ايران پايان داد و پس از آن نيز يك نماينده مجلس از خروج شرکتهای خودروسازی هیوندای کره جنوبی و مزدای ژاپن خبر داد. هر چند شرکت خودروسازی رنو اعلام کرده بود که حتی به قیمت کاهش سطح فعالیت خود در ايران خواهد ماند و به همکاری خود با خودروسازان ایرانی ادامه خواهد داد اما در همان زمان يك نماينده مجلس به ایسنا خبر داده بود كه خودروسازان ایرانی طرف قرارداد با طرفهای فرانسوی و برخی مدیران دولتی و نهادهای شبهدولتی تلاش خود را برای فشار بر رنو در راستای خروج از ایران آغاز کردهاند تا شرایط برای انحصار بیشتر در بازار خودرو برای تولیدکنندگان معدود ایرانی بیش از پیش فراهم شود. با اين حال طبق اخبار رسيده، شركت خودروسازي رنو با وجود روابط طولانی و گسترده با صنعت خودرو ایران همكاري خود را با كشور ما متوقف كرده است. رنو در دور ابتدايي تحريمها كه از سوي دولت اوباما بر ايران تحميل شده بود، همكاري خود را با كشور ما به نصف رسانده بود اما بر طبق آمارها از سپتامبر 2018 همكاري خود را به طور كامل با ايران قطع كرده است. رنو شركتي بود كه حدود هشت ماه پس از برجام توافقنامه جدید خود را با سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) در كشور ما امضا كرد و طبق اين قرارداد، قرار بود كه به توليد مستقل در ايران بپردازد.
ساخت خودرو در ايران
ساخت خودرو در ايران از اوايل دهه 40 آغاز شد؛ زماني كه تنها چهار خودروي پیکان، آریا، شاهین و ژیان در كشور ساخته ميشد.
پيكان در آن سالها سرآمد خودروهايي بود كه در كشور ساخته ميشد. در سال ۴۷ بیش از ۱۲ هزار دستگاه پیکان در ایران ساخته شد؛ در حالی که تیراژ تولید بقیه خودروهای ذکر شده حداکثر از ۲۰۰۰ هزار دستگاه تجاوز نمیکرد.
سابقه حضور رنو در ايران
شركت رنو از پيش از انقلاب فعاليت خود را در ايران آغاز كرد. فرانسويها ابتدا ژيان را به ايران آوردند و پس از آن پاي خودروسازان ديگر فرانسوي نيز به ايران باز شد. رنو نيز با خودروي رنو5 وارد بازار ايران شد. اولین خودرو رنو در سال ۱۲۹۷ هجری شمسی به ایران وارد شد. رنو در سال ۸۱ با امضای قراردادی با سازمان گسترش و نوسازی به ایران آمد تا شریک استراتژیک صنعت خودروی ایران باشد. در اسفند ۱۳۸۲، توافقنامه اولیه تاسیس جوینت ونچری که بعدها رنو پارس نامیده شد به امضا رسید. رنو پارس، بهعنوان نخستین جوینت ونچر صنعت خودروی ایران پس از انقلاب در اردیبهشت ۱۳۸۳ با سرمایهگذاری مشترک رنو و سازمان گسترش و نوسازی ایران تاسیس شد. ۵۱ درصد سهام رنوپارس در اختیار رنو اس آ اس و ۴۹ درصد در اختیار شرکای ایرانی قرار گرفت. تولید خودروهای رنو در قالب این همکاری، در خطوط تولید شرکتهای ایران خودرو و پارس خودرو صورت می گرفت. اولين خودروی تولیدی رنو در ایران در قالب رنو پارس تندر۹۰ بود. تولید تندر۹۰ در اسفند ۱۳۸۵ در پارس خودرو و در اردیبهشت ۱۳۸۶ در ایران خودرو آغاز شد. در سال ۸۵ رنو جوینتونچر جدیدی را به عنوان واحد تولیدی خود در ایران راه اندازی کرد. شرکت اتوشاسی اینترنشنال پارس با ظرفیت سالانه ۲۳۰ هزار دستگاه تنها تولیدکننده شاسیهای خودروهای تولیدی رنو در ایران بود. در اردیبهشت ۱۳۸۹ تولید مگان در پارس خودرو آغاز شد و در همان سال، در تیر ۱۳۸۹ رنو موفق شد موتور تندر۹۰ را در مگاموتور به تولید برساند. در شهریور ۱۳۹۰ تولید رنو در ایران از مرز ۲۰۰ هزار خودرو گذشت. در آبان ۱۳۹۱ این رقم به ۳۰۰ هزار رسید و در خرداد ۱۳۹۲ رنو ۴۰۰ هزارتایی شد. در تیر ۱۳۹۳ تولید تندر۹۰ پیکاپ با کیفیتترین وانت تولیدی ایران در ایران خودرو آغاز شد و در شهریور ۱۳۹۴ ستون دوم برند رنو در ایران، رنو ساندرو، در پارس خودرو به تولید انبوه رسید. در مرداد ۱۳۹۵ تولیدات این خودروساز فرانسوی در ایران از مرز ۵۰۰هزار دستگاه گذشت. سرانجام با تولید ساندرو استپوی در مهر۱۳۹۵ در پارس خودرو از جوان ترین چهره خودروهای ساخت ایران رنو رونمایی شد. رنو در مهر سال 95 فاز جديدي از فعاليت خود را در ايران آغاز كرد و طي امضاي توافقنامهاي جديد با سازمان گسترش و نوسازی ایران نهتنها قرار بر تاسيس جوینت ونچری جدید شد بلكه ایجاد مرکز مهندسی و خرید رنو برای حمایت از قطعه سازان ایرانی، راه اندازی شبکه پخش، فروش و خدمات پس از فروش و تولید دو مدل از جدیدترین خودروهای رنو در دنیا در دستور كار قرار گرفت. در راستاي امضاي اين قرارداد قرار شد كه رنو سايت توليدي خود را داشته باشد و ظرفيت سالانه اين سايت به 150 هزار دستگاه در سال برسد. اين در حالي بود كه 13 سال از حضور بيوقفه اين خودروسازي در ايران ميگذشت.
اعلام صريح خروج از ايران
با تمام اين اوصاف و با وجود اينكه رنو اعلام كرده بود ايران را ترك نخواهد كرد اما آماري كه خود اين شركت منتشر كرده، حاكي از اين است كه این شرکت با پیروی از تحریمهای آمریکا علیه ایران فروش محصولات خود به ایران را به طور کامل متوقف کرده است. در گزارش ماهانه فروش محصولات رنو در سپتامبر بيان شده است كه اين شركت طي اين ماه فروشي در بازار ايران نداشته و اين در حالي است كه در مدت مشابه سال قبل بيش از 10 هزار و 932 دستگاه خودرو به بازار ايران وارد كرده است. مديران رنو توقف فروش رنو به ايران و پيروي از تحريمهاي آمريكا را به صراحت اعلام كردهاند.
اروپا تجارت با ايران را رها نميكند
اين در حالي است كه معاون بين الملل بانك مركزي در روزهاي اخير گفته است: اروپایی ها به چند دلیل نمیخواهند تجارت با ایران را رها کنند. حسین یعقوبی میاب در نشست تخصصی بانکها و پویایی روابط تجاری بینالمللی تاکید کرد : دولت آمریکا سعی کرده با خروج از برجام، اقتصاد ایران را دچار اختلال کند اما حضور اروپاییها و تعهداتی که دادند، فشار را کمتر کرد؛ تا زمانی که اروپاییها حضور دارند، معافیتهای خوب همچنان وجود خواهد داشت. تصور میکنم اروپایی ها به دو دلیل به زودی کنار نخواهند رفت؛ نخست به واسطه جنگ تجاری آنها با آمریکا و دوم اینکه به دنبال تقویت جایگاه اروپا در فضای اقتصاد بینالملل هستند.
قطع فروش خودروهاي ساخته شده
در خصوص تصميم يك باره رنو براي قطع فروش به ايران، كاظم محمدي نيكخواه، كارشناس خودرو به «قانون» ميگويد: خروج رنو از ايران به اين محكمي كه اعلام كردهاند، نيست زيرا يكي از شركتهاي مشترك به تازگي قرارداد خود را تمديد كرده و از يك سال پيش فعاليتش در كشور بهتر شده كه شاهدش بوديد. قطع فروش در مورد خودروهايي است كه از طريق شركتهاي دولتي وارد ميشدند و به صورت كپچر ميآمدند مثل نگينخودرو. اين يك طرف قضيه است كه ممكن است فروش به اين طريق قطع شود اما مطمئن باشيد كه توليد ال نود ادامه خواهد داشت و به اين راحتي قطع نميشودزيرا درصد زيادي از قطعاتش را ايران ميسازد و بدنهاش نيز در ايران ساخته مي شود. به جز ال نود براي خودروهاي ديگر كه به صورت ساخته شده وارد ايران ميشدند، ممكن است اين اتفاق بيفتد ولي مطمئنا توليد النود به قوت خود باقي است. اگر يادتان باشد چند سال پيش هم چنين تحريمي را داشتيم و صنعت خودروسازي در ابتدا كمي دست و پاگير شد؛ بعضي از خودروها مثل پژو 206 تيپ 5 ساخته ميشد اما تيپ 2 ساخته نميشد و 207 نيز كلا ساخته نشد. ولي آمدند اسمها را عوض كردند سايپا با برند تندر نود اين كار را انجام داد و ايران خودرو نيز همينطور.