جستجو
رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > واکنش فعالان مرغ و تخم‌مرغ به حذف دلار ۴۲۰۰|موافقان:گران می‌شود ولی مردم مجبورند بخرند/مخالفان:مرغ هم مثل گوشت از سفره می‌پرد

واکنش فعالان مرغ و تخم‌مرغ به حذف دلار ۴۲۰۰|موافقان:گران می‌شود ولی مردم مجبورند بخرند/مخالفان:مرغ هم مثل گوشت از سفره می‌پرد

واکنش فعالان مرغ و تخم‌مرغ به حذف دلار ۴۲۰۰|موافقان:گران می‌شود ولی مردم مجبورند بخرند/مخالفان:مرغ هم مثل گوشت از سفره می‌پرد
درحالی دولت حذف دلار۴۲۰۰ کالاهای اساسی را از سال گذشته کلید زد و ارز دولتی حدود ۲۰کالا را هم حذف کرد،که الان بحث حذف ارز دولتی نهاده های دام مطرح است که تاثیر مستقیم در قیمت مرغ، گوشت و تخم مرغ دارد.نظر فعالان مرغ و تخم مرغ را در این باره جویا شدیم.
موضوع حذف ارز 4200 تومانی واردات برخی کالاهای اساسی که این روزها زیاد درباره آن شنیده ایم، هر چند در ظاهر از سوی کمیسون تلفیق مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه 1400  مطرح است، ولی از سال گذشته توسط دولت کلید خورد و پیگیری شد، به گونه ای ارز 4200 تومانی در سال گذشته به بیش از 25 قلم کالا اختصاص می یافت که دولت به صورت چراغ خاموش تا الان ارز 4200 حدود 20 قلم کالای اساسی را حذف کرده است و در حال حاضر حدود 5 الی 6 قلم کالا این ارز یارانه ای را دریافت می کنند. 
شواهد امر هم نشان می دهد که دولت در حال حاضر به دنبال حذف ارز 4200 برای واردات برخی اقلام دیگر از جمله روغن هم هست.
یکی از اقلامی که طی سال جاری دولت در مقطعی با توقف اختصاص ارز یارانه ای به آن کالا چراغ خاموش حذف ارز 4200 این کالا را عملی کرده است، مرغ و تخم مرغ بود که قیمت مرغ در آن مقطع به حدود 40 هزار تومان و تخم مرغ به شانه ای حدود 50 هزار تومان رسید.
حال که بحث حذف ارز یارانه ای این چند قلم کالا از جمله نهاده های دامی مطرح است، سراغ برخی مسئولان تشکل ها و اتحادیه های مربوط به مرغ و تخم مرغ رفتیم تا نظر آنها را درباره حذف ارز 4200 و تاثیراتی که می تواند بر بازار این محصولات داشته باشد، جویا شویم.
* فروغی: مردمی که گوشت 100 هزار تومانی می خرند، مرغ گران‌تر را هم می توانند بخرند
پرویز فروغی دبیر کانون مرغ‌داران گوشتی کشور  در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در این باره اظهار کرد: در حال حاضر واردات نهاده های دامی با ارز 4200 تومانی به نام ما ولی به کام عده ای دیگر است.

وی با اشاره به اینکه در صورتی که ارز دولتی برداشته شود تکلیف تولید کنندگان مشخص می شود افزود: اگر نهاده ها به هر قیمت وارد شود، قیمت مرغ نیز بر اساس آن تعیین خواهد شد و بحث های ما با سازمان حمایت برای تعیین قیمت مرغ تمام می شود.

دبیر کانون مرغ‌داران گوشتی کشور ادامه داد: البته این شرایط باعث کمبود نقدینگی مرغداران خواهد شد و لازم است که بانک ها و دولت به مرغداران برای  افزایش و تامین نقدینگی کمک کنند.

وی تصریح کرد: تک نرخی شدن ارز در اقتصاد ایران، تصمیم درستی است که باید بسیار زودتر از این اجرا می شد.

فروغی درباره اینکه این تصمیم ممکن است به کاهش قدرت خرید مردم منجر شود گفت: مردم چطور گوشت بیش از 100 هزار تومان را می خرند مرغ را نیز می توانند بخرند.

وی اظهار داشت: در ابتدا ممکن است بازار به افزایش قیمت مرغ واکنش نشان دهد و میزان مصرف آن در میان مردم کاهش یابد اما به هر حال باید پروتیئن مورد نیاز مردم تامین گردد.

فروغی گفت: حذف ارز دولتی برای واردات نهاده های دامی ممکن است باعث کاهش فروش مرغداران شود اما با توجه به اینکه این نرخ ارز عملا به شکل درستی به دست مرغداران نمی رسید حذف آن قابل قبول است.

وی اظهار داشت: نهاده های وارداتی با ارز دولتی دست دلالان قرار دارد و سود  آن را این دسته سوء استفاده کنندگان می برند اما به نام صنعت مرغ تمام می شود.

دبیر کانون مرغ‌داران گوشتی کشور در واکنش به اینکه با ارز 17500 تومانی قیمت یک کیلوگرم مرغ چقدر خواهد شد، گفت: هنوز این رقم محاسبه نشده است؛ اما باید توجه داشت که در حال حاضر نیز تنها بخشی از نهاده های دامی با ارز دولتی تامین می شود و مابقی هزینه های تولید به صورت آزاد  تامین می شود.

* کمالی: قیمت دان مرغ با حذف ارز دولتی 3 برابر می شود
برخلاف آقای فروغی که مخالفت چندانی با حذف ارز 4200 نداشت، کمالی سروستانی، مشاور عالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم نظر دیگری درباره حذف ارز 4200 نهاده های دامی دارد و می گوید: حذف دلار 4200 تاثیرات عمیقی خواهد داشت و قیمت دان سه برابر یعنی 9 هزار تومان خواهد شد.

وی افزود: دان یا خوراک دام آماده شامل کنجاله سویا، ذرت و مواد دیگری است که در جیره مرغ مورد استفاده قرار می گیرد.

* هزینه مرغداران سالانه 20 هزار میلیارد تومان افزایش می یابد/کف قیمت مرغ 36 هزار تومان می شود

مشاور عالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران ادامه داد: قیمت خوراک طیور با در نظر گرفتن نهاده دولتی 4400 تومان می شود که در صورت آزاد شدن نرخ ارز حدود 9 هزار تومان می شود که درپی این افزایش قیمت، نرخ سایر محصولات نیز افزایش خواهد یافت.

وی تصریح کرد: حذف ارز دولتی واردات نهاده دام حدود 206 هزار میلیارد ریال هزینه اضافه در سال به صنعت مرغ گوشتی کشور تحمیل می کند که باید جبران شود.

کمالی افزود: ارز 17500 تومانی به معنی برداشته شدن نرخ ارز نیست بلکه دولت در واقع محل تزریق یارانه ها را تغییر می دهد و حال می شود آن را به تولید کننده  و مصرف کننده تزریق کرد، در غیر این صورت دچار تنش شدیدی می شویم که بسیاری از مرغداران را از چرخه تولید خارج خواهد کرد.

وی افزود: در این شرایط مرغداران نقدینگی نخواهد داشت و قدرت خرید مردم کاهش خواهد یافت زیرا قیمت هر کیلوگرم مرغ  حداقل 36 هزار تومان می شود.

* یارانه حذف دلار 4200 را باید به مرغداران و مصرف‌ مرغ اختصاص دهند

کمالی اظهار داشت: اگر پولی ناشی از برداشته شدن ارز دولتی در اختیار دولت قرار می گیرد باید آن را به صندوق حمایت از طیور وارد کند تا مرغداران برای تولید از آن استفاده کنند و به مردم نیز کالابرگ دهند تا بتوانند مرغ بخرند.

وی افزود: در غیر این صورت مصرف مرغ در کشور 15 درصد کاهش خواهد یافت؛ مردم قدرت خرید گوشت قرمز 180 هزار تومانی ندارند و به سمت مرغ آمده اند و با این کار امکان خرید مرغ را نیز نخواهند داشت.

مشاور عالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران ادامه داد: همچنین لازم است که مالیات و عوارض واردات نهاده های دامی برداشته شود تا جهش قیمت شدیدی در قیمت نهاده های دامی ایجاد نشود.

وی در واکنش به اینکه مرغداران از گذشته می گفتند که نهاده با قیمت 4200 تومانی به دستشان نمی رسد بنابراین آزادسازی نرخ ارز نیز نباید تاثیری بر روی هزینه های تولید آنها داشته باشدگفت: در 9 ماه ابتدای سال، 30 درصد نهاده به قیمت دولتی در اختیار مرغداران  قرار گرفت و بقیه را آزاد خریداری کردند و جهش قیمتی که با آزادسازی ارز خواهیم داشت چند برابری نیست زیرا یک تا دو پله این آزاد سازی را امسال طی کردیم.

*طلاکش: تخم مرغ گران تر هم شود مردم مجبورند بخورند چون کالای مشابه ارزان تری نیست
سید فرزاد طلاکش دبیرکل کانون سراسری انجمن های صنفی پرورش دهندگان مرغ تخمگذار اظهار کرد: وقتی می گویند که قیمت با 17500 تومان تک نرخی شود به معنی آن است که دوباره نرخ دولتی برای ارز در نظر گرفته شده و دوباره چند نرخی می شود.
وی افزود: در صورتی که نرخ ارز دولتی حتی 100 تومان نیز با بازار آزاد تفاوت داشته باشد به معنی ایجاد رانت برای برخی افراد است.
دبیرکل کانون سراسری انجمن های صنفی پرورش دهندگان مرغ تخمگذار ادامه داد: بارها به مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام از طرف کانون نامه زده شده که با وجود آنکه حذف ارز دولتی به صنعت طیور کشور لطمه وارد می کند اما موافق آزاد شدن ارز هستیم.
وی  تصریح کرد: حذف ارز دولتی برای واردات نهاده های دامی میزان نقدینگی  تولید کنندگان را کاهش می دهد اما با این وجود معتقدیم که نرخ نهاده ها باید آزاد شود و نرخ دولتی و حتی نیمایی به آن اختصاص نیابد.
طلاکش در واکنش به اینکه، افزایش هزینه های تولید و در نتیجه قیمت تمام شده تخم مرغ، مصرف آن را کاهش می دهد و این موضوع به ضرر خود تولید کننده نیز هست؛ اظهار داشت: من نیز نگران کاهش مصرف تخم مرغ  با گرانی آن بودم اما با گرانی اخیر این محصول در بازار، مشاهده شد که مصرف تخم مرغ با قیمت شانه ای 50 هزار تومان نیز کاهش نیافت زیرا  مردم چیزی ارزان تر از تخم مرغ برای خرید پیدا نمی کنند.
وی افزود: وقتی همه چیز گران می شود مرغ و تخم مرغ نیز به نسبت گران خواهد شد و مردم نیز خود را با افزایش قیمت این محصولات تطبیق خواهند داد.
این مقام صنفی گفت: دولت برای 5 دهک اول 100 هزار تومان در نظر گرفته است که بابت همین یارانه تولید مرغ و تخم مرغ است.
وی تاکید کرد: در صورتی که قیمت ارز 17500 تومان باشد قیمت هرشانه تخم مرغ برای مردم حدود 53 هزار تومان خواهد شد که هم اینک نیز با وجود اختصاص ارز 4200 تومانی به واردات نهاده ها، قیمت تخم مرغ همان عدد است. 
شالچیان مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی های کشاورزی ایران نیز به احتمال تغییر ارز مرجع برای واردات کالاهای اساسی از جمله نهاده های دامی در سال آینده واکنش نشان داد و گفت: در صورتی که قرار است  نرخ ارز  مرجع از 4200 تومان به 17500 تومان افزایش یابد، بهتر است که به یک باره  نرخ ارز  کالاهای مختلف آزاد شود تا دیگر رانتی برای برخی واردکنندگان باقی نماند،  هر چند که این امر ممکن است خساراتی به بخش تولید وارد کند.
وی گفت: لازم است که تصمیم گیری ها به بخش تولید و تعاونی های کشاورزی برگردد همچنین از فعالیت افراد غیرمسئول در نهادهای تاثیرگذار دولتی جلوگیری به عمل آید.
برچسب ها
نسخه اصل مطلب