جستجو
رویداد ایران > رویداد > اجتماعی > کارفرمایان و تامین اجتماعی دست در دست هم/ تامین اجتماعی هم موافق بازنشستگی زودتر از موعد نیست

کارفرمایان و تامین اجتماعی دست در دست هم/ تامین اجتماعی هم موافق بازنشستگی زودتر از موعد نیست

کارفرمایان و تامین اجتماعی دست در دست هم/ تامین اجتماعی هم موافق بازنشستگی زودتر از موعد نیست
بنا به گفته رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری، کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور در دوران اشتغال و بازنشستگی با مشکلات فراوانی روبرو هستند که یکی از آنها مصایبی‌ست که در مسیر بازنشستگی پیش از موعد با آن مواجهند.
بر اساس تبصره یک ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی، کارگرانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور مشغول به کار هستند، با ۲۰ سال سابقه بیمه می‌توانند بازنشسته شوند. کارفرما موظف است که در هنگام بازنشستگی کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور، سهم ۴ درصدی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند اما اگر کارفرما از پرداخت سهم خود شانه خالی کند و مسئولیتش را نپذیرد، کارگر در روند بازنشستگی خود با چالش‌های متعددی روبرو می‌شود. 
بر اساس تبصره یک این ماده قانونی، افرادی که حداقل ۲۰ سال متوالی و ۲۵ سال متناوب در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال داشته و در هر مورد حق بیمه مدت مذکور را به سازمان پرداخته کرده باشند، می‌توانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند. هر سال سابقه پرداخت حق‌بیمه در مشاغل سخت و زیان‌آور، یک ونیم سال محاسبه می‌شود. 
بازنشستگی زودتر از موعد، یعنی قبل از ۳۰ سالگی، برای سازمان تامین اجتماعی خوش‌آیند نیست؛ به دلیل اینکه بخشی از منابع مالی خود یعنی حق بیمه کارگران را از دست می‌دهد و هزینه بیشتری به عنوان مستمری دوران بازنشستگی پرداخت می‌کند. گرچه در نگاه اول به نظر می‌رسد که کارگرانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال دارند از فرصت بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه کار برخوردار می‌شوند اما مشکلات زیادی همواره در مسیر راه آنهاست که زمان اشتغال‌شان را افزایش می‌دهد. 
در این مورد، ناصر چمنی (رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری) می‌گوید: کارگران مشاغل سخت و زیان‌‍آور در دوران اشتغال خود شرایط سختی را تجربه می‌کنند و ماهیت کار آن‌ها به معنای واقعی سخت و زیان‌آور است. عدم اجرای دقیق قوانین سخت و زیان‌آور در هنگام بازنشستگی این گروه از کارگران سبب می‌شود که در پایان کار نیز دوباره آسیب ببینند. یکی از این مشکلات، سهم ۴ درصدی حق بیمه است البته این مشکل از سوی سازمان تامین اجتماعی نیست و از جانب کارفرما برای کارگران ایجاد می‌شود.
وی ادامه می‌دهد: البته کهدولت و تامین اجتماعی راغب نیستند تمامی گروه‌های شغلی جزو مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب شوند زیرا در این صورت؛ کارگران ۱۰ سال زودتر از موعد بازنشسته می‌شوند و منابع درآمدی تامین اجتماعی کاهش می‌یابد. 
رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری می‌افزاید: سازمان تامین اجتماعی و اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی از مجموعه‌های وابسته به دولت هستند و در یک تیم قرار می‌گیرند. این تیم همواره در ارتباط با اجرای قوانین بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور سنگ‌اندازی می‌کنند و در این میان؛ کارفرمایان هم نسبت به این موضوع که تامین اجتماعی علاقه‌ای به بازنشستگی زودتر از موعد مشاغل سخت و زیان‌آور ندارد، آگاه است. 
او ادامه می‌دهد: آگاهی کارفرمایان باعث می‌شود تا آن‌ها از شرایط موجود سوءاستفاده کنند و سهم ۴درصدی خود را به هنگام بازنشستگی کارگران پرداخت نکنند. هنگامی که کارفرما سهم خود را پرداخت نکند، طبعا سازمان تامین اجتماعی هم کارگر را بازنشسته نخواهد کرد. این شرایط در حالی‌ست که بر اساس قانون، عدم اجرای تعهدات کارفرما در قبال کارگر در برابر تامین اجتماعی نباید مانع بازنشستگی کارگر شود. کارگر باید بازنشسته شود و سازمان تامین اجتماعی این بدهی را در سوابق کارفرما ثبت کند. 
رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری می‌افزاید: تاکید می‌کنم که سازمان تامین اجتماعی راغب به اجرای این ماده قانونی نیست و به همین دلیل به راحتی آن را دور می‌زند. پس به درستی می‌توان گفت که مشکل کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور مثل مشکلات تمامی کارگران؛ نشات گرفته از تصمیمات و سیاست‌های دولت است که در وزارت کار اجرا می‌شود. 
چمنی در پایان تاکید می‌کند: متاسفانه، سیستم صنعتی کشور به‌روز نیست و این موضوع از صنایع کوچک تا کارگاه‌های پتروشیمی بزرگ مشهود است. در این شرایط، کارگران بیش از حد از نیروی جسمانی خود استفاده می‌کنند و جسم آن‌ها در زمانی کمتر از ۳۰ سال دچار فرتوتگی می‌شود. سلامت کارگران به دلیل کار با وسایل فرسوده تحلیل می‌رود، با این‌حال سازمان تامین اجتماعی و کارفرمایان هیچیک نمی‌خواهند کارگران را زودتر از زمان ممکن بازنشسته کنند.
برچسب ها
نسخه اصل مطلب