جستجو
رویداد ایران > خبرها > اخبار ویژه > بوشهر| روزشماری برای تحقق وعده‌ها

بوشهر| روزشماری برای تحقق وعده‌ها

پروژه راه‌آهن بوشهر - شیراز از مصوبات سفر اول دولت محمود احمدی‌نژاد به استان بوشهر بود که در سال ۸۶ عملیات اجرایی آن در بوشهر آغاز شد، اما به دلیل تأمین نشدن اعتبارات موردنیاز روند اجرای پروژه کند بوده و طی سال‌های گذشته نیز متوقف‌شده آن‌هم در شرایطی که اتصال بوشهر به خط ریلی کشور یکی از مهم‌ترین خواسته‌های مردم استان بوشهر و یکی از نیازهای اساسی در حوزه زیرساخت‌ها برای کل کشور است. است.

استاندار بوشهر اردیبهشت‌ماه امسال عنوان کرد مناقصه پروژه راه‌آهن بوشهر به شیراز با رفع مشکلات حقوقی تا پایان خردادماه توسط وزارت راه و شهرسازی انجام می‌شود و شاهد اجرای این پروژه خواهیم بود.

به گفته عبدالکریم گراوند، سال گذشته ۱۰۳ میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات استان بوشهر برای اجرای پروژه راه‌آهن از سمت استان اختصاص یافت و برای انجام مناقصه پروژه راه‌آهن بوشهر پیگیری‌های لازم از سوی وزیر راه و شهرسازی انجام‌شده است. استاندار بوشهر از اجرای این پروژه به‌صورت فاینانس و واگذاری آن به سرمایه‌گذار چینی خبر داد و خاطرنشان کرد: حدود ۲۰۰ کیلومتر پروژه راه‌آهن بوشهر به شیراز در استان بوشهر است که ترک تشریفات آن باید در شورای اقتصاد انجام شود.

گراوند که از آغاز عملیات راه‌آهن بوشهر تا پایان خردادماه خبر داده بود، بیان کرد: انجام مناقصه این پروژه ازنظر حقوقی اگر مانعی نداشته باشند تا پایان خردادماه توسط وزارت راه و شهرسازی انجام می‌شود و یکی از مهم‌ترین پروژه‌های استان در مسیر اجرا قرار می‌گیرد.

عملیات اجرایی در دستور کار است

مسئولان استان فارس هم از آغاز این پروژه خبر داده‌اند؛ عنایت‌الله رحیمی معاون عمرانی استاندار فارس گفت: عملیات اجرایی راه‌آهن شیراز - بوشهر - عسلویه که فارس را به بندر وصل می‌کند در دستور کار است و در حال حاضر سرمایه‌گذار داخلی و خارجی برای آن مشخص‌شده و امیدواریم که بتوانیم سال ۹۷ کلنگ شروع به کار آن را زمین بزنیم. وزیر راه و شهرسازی نیز در سفر به بوشهر وعده داد که طرح راه‌آهن شیراز - بوشهر با حضور شرکت خصوصی ایرانی با همراهی شرکت چینی انجام می‌شود. آخوندی اظهار داشت: یکی از مشکلات در فاینانس طرح‌ها تأمین سهم ۱۵ درصدی است که نکته مهمی بود اما با همراهی مجلس در بودجه سال ۱۳۹۷ پیش‌بینی شد که سهم ۱۵ درصدی فاینانس از محل صندوق توسعه ملی تأمین شود.

وعده مسئولان محقق شود

نماینده مردم شهرستان دشتستان در مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به اهمیت بالای اجرای پروژه راه‌آهن بوشهر - شیراز اظهار داشت: راه‌آهن حلقه مفقوده زیرساخت‌های ارتباطی در استان بوشهر است. محمدباقر سعادت بر لزوم تلاش و همت همه مسئولان برای تحقق وعده‌های احداث راه‌آهن بوشهر تأکید کرد و ادامه داد: اجرای این پروژه نقش بسیار مهمی در بهبود کسب‌وکار و رونق استان بوشهر خواهد داشت و به جد پیگیر تحقق آن هستیم.

او ادامه داد: اتصال استان بوشهر به خط ریلی کشور علاوه بر منافع و مزایایی که برای استان بوشهر دارد، نقش بسیار مهمی در اتصال دیگر نقاط کشور به بنادر و آب‌های آزاد خواهد داشت. نماینده مردم شهرستان دشتستان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همه تلاش خود را برای هم‌افزایی در مورداجرای این پروژه به کار می‌گیریم و با پیگیری مستمر امیدواریم به‌زودی شاهد کلنگ زنی این پروژه باشیم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان بوشهر نیز اظهار داشت: پروژه راه‌آهن بوشهر – شیراز یک پروژه ملی است که ۴۵۰ کیلومتر طول دارد و ۲۰۰ کیلومتر آن در استان بوشهر اجرا می‌شود. رضا عوض‌پور بیان کرد: درحالی‌که این پروژه فاینانس خارجی از کشور چین دارد و روال اداری آغاز به کار فاینانس خارجی زمان‌بر بود ما خودمان با اعتباراتی که داشتیم کار را آغاز می‌کنیم تا زمانی که اعتبارات فاینانس هم تزریق شود.

او با بیان اینکه سرمایه‌گذاری اولیه این پروژه بر اساس نرخ یوان چین حدود سه هزار میلیارد تومان می‌شود، گفت: تاکنون ۳۰ درصد تخصیص از اعتبار ۱۱۸ میلیارد تومانی را دریافت کردیم و ۷۰ درصد باقی‌مانده هم در آبان ماه دریافت خواهیم کرد و عملیات اجرایی این پروژه را تا ماه آینده آغاز می‌کنیم.

راه‌آهن بوشهر - شیراز به‌زودی آغاز می‌شود

معاون وزیر راه و شهرسازی هم از آغاز این پروژه در آینده نزدیک خبر داد و بیان کرد: اتصال استان بوشهر به خطر راه‌آهن سراسری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و تلاش ویژه‌ای برای تحقق آن داریم. خیرالله خادمی با اشاره به ایجاد کریدور ترانزیتی ریلی جدید از بوشهر تا مبادی شمالی کشور با اجرای این پروژه خاطرنشان کرد: احداث خط آهن شیراز - بوشهر - عسلویه باعث اتصال منطقه پارس جنوبی به شبکه ریلی سراسری می‌شود.

او با اشاره به اهمیت سرعت بخشیدن به آغاز و اجرای این پروژه ادامه داد: اجرای خط ریلی در استان بوشهر امری مهم و ضروری است چراکه با اتصال راه‌آهن به بنادر استان تحول مهم اقتصادی و معیشتی ایجاد می‌شود.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب