چرا دستمزدِِ بازیگران، نجومی شد؟/ روایت تهیهکننده "پایتخت" از چالش با نمایشخانگی
اتفاقی که حتی برخی از سریالهای تلویزیون حتی "پایتخت" را هم درگیر کرد و باعث شد گروهی از کارگردانها و بازیگران به شبکه نمایشخانگی کوچ کنند. سرمایههای مشکوک و حضور بیرویه اسپانسرها و سرمایهگذارها این اتفاق را رقم زد و بازاری که هر بازیگری به راحتی قیدِ تلویزیون را میزند و به سراغش میرود. البته گروهی هم به دعوتِ بازرگانی صداوسیما در برنامههای مشارکتی مجری میشوند و یا در سریالهای مشارکتی حضورشان فعال میشود.
ورود بیرویه بازرگانی و رفتارِ تجاری باعث شد تا نرخها و دستمزدها بالاتر برود. این اتفاق در ابتدا با بالا رفتن دستمزدهای مهمانان و کارشناسان تلویزیونی شروع شد و حالا ساختِ سریالهای تلویزیونی با این مشکل بزرگ مواجه شده است. دستمزدهای قابل تأملی که با آن چندین سریال میتوان ساخت و یا به کارهای الف ویژه و فاخری که میتوانند سالها ماندگار باشند، اختصاص پیدا کند. اولین سؤال این است که آیا تنها تلویزیون و بازرگانیاش مقصّر بالا رفتن دستمزدهای بازیگران است؟ یا شبکه نمایشخانگی و حتی عواملِ دیگر؟
یکی از نکاتی که امروز در جلسه تهیهکنندگان سریالها با معاون جدید سیما مطرح شد این دستمزدهای نجومی بود که الهام غفوری تهیهکننده سریال "پایتخت" مطرح کرد. او گفت: "هر موقع میخواهم کاری تولید کنم مشکل اساسی ما فیلمنامهنویس و بازیگر است. نویسنده خوب واقعاً کم است که بتوانیم به او اعتماد کنیم و کار سریال را به او بسپاریم. حضور شبکه نمایش خانگی در کنار تلویزیون و رقم و اعدادی که آنها پرداخت میکنند و با رقمهایی که تلویزیون در جلسات، برآورد میکند هیچ ربطی به هم ندارد. این باعث میشود بازیگرهای حرفهای تمایلی برای کار کردن با تلویزیون نداشته باشند. در واقع نرخ بازیگران و فیلمنامهنویسان در نمایشخانگی ما را دچار مشکل پرداخت کرده! مشکلی است که باید فکر اساسی برای آن بشود."
روایت تهیهکننده پایتخت از چالش با نمایشخانگی
فارغ از این موضوع، محبوبیت و برند شدن مجموعهای خطرات و آسیبهایی هم به همراه دارد. چرا که بازیگران حیات آن مجموعه و کار را وابسته خودشان میدانند و به همین خاطر دستمزدها را بالا میبرند. این هم نکته دیگری است که باید دستاندرکاران امر در سریالسازی و معاون جدید سیما به آن توجه داشته باشد. این اتفاق امروز برای خیلی از برنامههای تلویزیون افتاده و شاید به تأخیر افتادن برنامههایی مثل "دورهمی" و حتی شروعِ "خندوانه" در فصل جدید و حتی "عصرجدید" در فصلهای بعدی، "نون.خ" و سریالها و برنامههای دیگر که مورد اقبال مخاطب قرار میگیرد دلیلش همین دستمزدهای بالای هنرمندانش باشد. باز هم دلیل اصلیاش مراوده مستقیم تهیهکنندگان و حتی بازیگران و مجریان با اسپانسرها و حضور حامیان مالی و مشارکت در ساخت بوده که امروز تلویزیون را با سازندگان آن برنامهها و سریالها با مشکل روبرو کرده است.
باید دید سریالها و برنامههایی که درگیرِ بالا رفتن دستمزدهای بازیگران و هنرمندانشان شدهاند آیا دوباره تولید خواهند شد و حمید شاهآبادی معاون جدید سیما چه برنامهای برای جلوگیری از رویه اشتباهِ سلبریتیمحوری در برنامهها و سریالهای تلویزیون و حضور بدون مدیریتِ اسپانسرها، حامیان مالی و حتی افزایش برنامههای مشارکتی و تحتِ نظارت بازرگانی صداوسیما دارد؟