کارگران ساختمانی؛ مسکنسازانی که در طرح اقدام ملی مسکن با چالش زمین ارزان روبرو هستند
طرح اقدام ملی مسکن از طرحهای ملی دولت تدبیر و امید است که برای مسکن دار شدن اقشار مختلف مردم از سال گذشته اجرایی شده است.
با توجه به اینکه 6 سالی است که از عمر دولت تدبیر و امید میگذرد شاید برای حل مشکل مسکن و مسکن دار شدن مردم بهویژه اقشار کمدرآمد طرحها و برنامههای مختلفی اجرا گردید که هرکدام مشکلاتی به همراه داشت اما مهمترین طرح دولت که از سال گذشته آغازشده و قم پرچمدار نخست اجرای این طرح است «طرح اقدام ملی مسکن» است.
این طرح شامل ساخت 400 هزار واحد مسکونی است که ساخت 200 هزار واحد آن در شهرهای جدید و با مشارکت بخش خصوصی، 100 هزار واحد در مناطق بافت فرسوده و توسط شرکت بازآفرینی شهری و 100 هزار واحد بر عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است، برای استان قم بدون اطلاع خود قمیها و حتی مسئولان مربوطه در شهر جدید امیرکبیر آنهم در 70 کیلومتری قم؛ اراک جانمایی شده است.
در این طرح برای نیروهای مسلح؛ فرهنگیان و کارمندان دولت و همچنین کارگران هم اقدامات و برنامههایی در نظر گرفتهشده است اما مشکل اینجا است که با توجه به وضعیت اقتصادی موجود تأمین مسکن ارزانقیمت آنهم برای کارگران چالشهایی دارد.
تحریم و کرونا ضربههایی است که به کارگران بهویژه کارگران ساختمانی واردشده است اما این کارگران که در طول سال مانند سنگر سازان بی سنگر وقت و عمر خود را صرف ساخت ساختمانهای لوکس تا عادی برای همه اقشار جامعه کردهاند امروز به قول معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم به مسکنسازان بیمسکن تشبیه شدهاند چراکه در تأمین یک زمین دولتی برای این قشر در این طرح مسئولان درمانده هستند.
کارگران ساختمانی مسکنسازان بیمسکن
معاون استاندار قم گفت: طبق ابلاغیه ما باید برای کارگران 100 هزار واحد مسکونی در کنار شهرکهای صنعتی ایجاد کنیم این در حالی است که کارگران طی سالهای گذشته حاضر نبودند حتی در شهر جدید پردیسان هم ساکن و متقاضی یک واحد مسکونی باشند.
محسن بهشتی بیان کرد: برای اختصاص واحد مسکونی برای کارگران در جوار شهرکهای صنعتی باید به این نکته توجه شود آیا این زمینها درحالیکه هزینه حملونقل کارگران را کاهش و خانواده این کارگران را مجبور میکند در جوار شهرک و با محدودیت زندگی کنند ارزانقیمت است؟
به گفته این مسئول؛ دردآور است که کارگرانی که خود در صنعت مسکنسازی فعالیت دارند خود هیچ سرپناهی نداشته باشند و باوجوداین همه مشکلات اقتصادی از وجود مسکن ارزان محروم باشند.
وی افزود: در اجرای این طرح که قم جزو نخستین استانهای پیشرو در اجرای طرح است این نکته ارزیابی شود که تعداد متقاضیان این طرح ابتدا پالایش شوند و بعد متقاضیان اصلی جمعبندی و بعداً برای تأمین مسکن اقدامی صورت گیرد چراکه ممکن است تعداد متقاضیان تغییر کند.
قمیها در شهر جدید امیرکبیر اسکان نمیشوند
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم گفت: ثبتنام صورت گرفته برای 11 هزار متقاضی بدون اطلاع مردم و مسئولان بوده است و هیچکس از جانمایی برای اسکان قمیها در شهر جدید امیرکبیر اطلاعی نداشته است لذا با پیگیری مستمر استاندار از وزارت خانه راه و شهرسازی هیچ قمی در این شهر جدید اسکان داده نخواهد شد.
تأمین زمین برای کارگران مشکلزا است
مدیرکل مسکن و شهرسازی هم در این جلسه با اشاره به تأمین 100 هزار واحد مسکونی در اطراف شهرکهای صنعتی برای کارگران گفت: برای تأمین مسکن کارگران طبق ابلاغیه قرار است زمینهایی در شهرکهای صنعتی در نظر بگیریم در این میان دو بحث را مدنظر داریم بحث مسکن 99 ساله که باید اجاره پرداخت تا قیمت زمین به صفر برسد یا اینکه فروش اقساطی تنفس 2 ساله در 8 سال و دو سال دوره تنفس ولی با توجه به اینکه زمین گران است برای این قشر مشکلزا است.
حسن صبوری افزود: کارگران جزو دهک 2 و 3 هستند، تأمین زمین برای این اقشار بسیار مشکل است هرچند ما طرح الحاق اراضی 63 هکتاری هم داریم، کار سادهای نیست و ما نمیتوانیم بدون در نظر گرفتن جوانب کار قول تأمین مسکن دهیم.
درخواست برای زمین دولتی برای کارگران
عباس شیری رئیس انجمن جامعه کارگران استان قم بابیان اینکه کارگران بهویژه کارگران ساختمانی خود جزو آسیبپذیرترین اقشار جامعه هستند عنوان کرد: این در حالی است که خود در تأمین مسکن جامعه نقش اساسی دارند.
وی افزود: 100 هزار واحد مسکونی برای کارگران در جوار شهرک صنعتی در نظر گرفتهشده است با توجه به اینکه 3 جلسه برای پیگیری امر تأمین زمین این واحدها تشکیلشده تاکنون هیچ جوابی نگرفتیم.
به گفته وی ؛ حتی اگر زمینی خارج از محدوده شهر قم در اختیار داشته باشیم رضایت داریم، برای ما مهمترین اصل تهیه و تأمین مسکن ارزان برای قشر کارگری است که در این شرایط بیشترین ضربه را خوردهاند.