سینوس های برجام
به هر حال، دیروز که وزیر خارجه کشورمان در نیویورک یکبار دیگر اروپاییها را بهصورت ضمنی به خروج از توافق هستهای وین ، تهدید کرد ، مشخص شد که سران قاره سبز آنچنان که باید و شاید برای ایران دلسوزی نمی کنند و غمشان نیست که با خروج آمریکا چه بر سر اقتصاد ایران آمده است. یک واقعیت مبرهن و روشن درباره شرکت هایی اروپایی وجود دارد و آن این است که بیشتر سهامداران این شرکت ها یا آمریکایی هستند یا داد و ستدهای مالیشان از کانالهای آمریکایی عبور می کند. شرکتهای ای تی ار و ایرباس یک مثال دم دستی و روشن برای این ماجرا هستند. به نظر میرسد حتی دوازده بار تایید آژانس انرژی هسته ای برای عمل به وظایف مندرج در متن توافق توسط ایران، نتوانسته عاملی بازدارنده برای تحریم ها باشد و ماندن یا نماندن در برجام، تقریبا یک معنا را می دهد. اگر اروپا می خواهد خودی نشان بدهد و ثابت کند که ایالت پنجاه ویکم آمریکا نیست، پیش از پنجم نوامبر از «اسلحهنامريی» خود رونمایی کند!
ظریف: از برجام خارج می شویم اگر ...
محمد جواد ظریف طی میزگردی با خبرنگاران حاضر در نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک، درباره پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای گفت: در صورتی که مکانیسم ویژه ایجاد شده از سوی اروپاییها کارایی نداشته باشد، ایران از این توافقنامه خارج می شود.
در پی خروج آمریکا از توافقنامه هستهای، کشورهای اروپایی تصمیم به ایجاد مکانیسم ویژه براي تسهیل روند پرداختهای مربوط به صادرات و واردات ایران دارند تا از این طریق، فعالان اقتصادی را به پیگیری داد و ستد قانونی با ایران ترغیب کنند.
ظریف افزود: ایران قصد دارد با فروش نفت و انجام معاملات بین المللی به جای دلار با سایر ارزها، با تحریمهای آمریکا بر فروش نفت کشور مقابله کند. مکانیسم اصلی، حذف دلار است.
وی با بیان این مطلب که کشورها شروع به عقد توافقنامه هایی برای استفاده از پول های رایجشان در داد و ستد دوجانبه با ایران کردند، افزود: شما میتوانید از پول خودتان استفاده کنید. کالا و اجناس را با پول رایج خود بفروشید، اجناس را با پول رایج سایر کشورها بخرید و در پایان یک دوره مشخص، این را با ارزی غیر از دلار تراز کنید. این ممکن است و شاید حتی مفید باشد.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این سوال که ممکن است خروج ایران از توافقنامه هستهای باب حمله نظامی به ایران را بگشاید، گفت: فکر می کنم اگر آمریکا باور داشت میتواند در چنین حمله ای به ایران موفق شود، این کار را انجام می داد. به نوشته واشنگتن پست، در حالی که مقامات آمریکا مدعی حضور ایران در درگیریهای سوریه، عراق، لبنان و یمن هستند، ظریف با زبان انگلیسی سلیس و روان، آمریکا را به عنوان متجاوز منطقه معرفی کرد.ظریف خاطر نشان کرد: آیا نقشه ای را که نشاندهنده همه پایگاههای آمریکایی مستقر در اطراف ماست، دیده و گفته اید چرا ایرانیها کشورشان را در وسط این پایگاهها قرار دادهاند؟ ما در منطقه خودمان هستیم و به هیچ کشوری حمله نکردهایم. بدون اینکه از ما درخواست شود، سربازان خود را به هیچ کجا نفرستادیم. ما از اندازه کشورمان، جغرافیای مان و منابعمان راضی هستیم و به خاک، منابع یا مردم هیچ کجای دیگر چشم ندوختهایم.
وزیر خارجه اتریش: خروج آمریکا از برجام اعتماد متقابل را تضعیف کرد
«کارین کنایسل» وزیر امور خارجه اتریش برجام را «نتیجه اقدامات چندجانبه» خواند و گفت:خروج یکی از طرف ها از این توافقنامه اعتماد متقابل را تضعیف کرده و روند اعتمادسازی را مختل می کند.
وزیر خارجه اتریش برجام را نتیجه اقدامات بین المللی و مشمول نظام مستقل راست آزمایی خواند که باید حفظ شود. وی گفت: وقتی یکی از طرف ها خارج میشود، اعتماد مقابل تضعیف شده و «اعتمادسازی» مختل می شود.
کنایسل که حوزه تخصصی اش خاورمیانه است، در ادامه سخنرانی خود گفت که نفت علت اصلی مناقشه های این منطقه و سوریه تازه ترین قربانی این نزاع است. وی افزود: مرزهای کشورهایی که بعد از سقوط امپراتوری عثمانی ایجاد شدند، «براساس خطوط لوله» نفتی تعیین شد.
حضور سفرای کشورهای اروپایی در کمیسیون امنیت ملی
از سوی دیگر، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از حضور سفرای 28 کشور اتحادیه اروپا در این کمیسیون به منظور بررسی ادامه راه برجام بدون آمریکا خبر داد.
فلاحت پیشه افزود : اتریش ريیس دوره ای اتحادیه اروپا و سفیر اتریش در تهران نیز مسئول هماهنگی سفرای کشورهای اروپایی در تهران است؛ بنابراین در دیدارهای جداگانه ای که با وی و برخی از سفرای اروپایی داشتيم، نتیجه بر این شد که روز دوشنبه جلسه ای را در این جهت تشکیل دهیم.
کاهش ۵۰ درصدی خرید نفت ایران توسط سینوپک چین
به نظر می رسد حتی چینی ها هم از ایرانهراسی جدید آمریکا کامل حساب می برند.
شرکت سینوپک چین یک ماه پس از دیدار مقامهای آمریکایی با مسئولان این شرکت، خرید نفت ایران را ۵۰ درصد کاهش داد.این شرکت چینی طی ماه جاری میلادی یعنی سپتامبر تقاضای خرید نفت ایران را با ۵۰ درصد کاهش به ۱۳۰ هزار بشکه در روز رسانده است.این غول نفتی چین، همزمان عضو بورسهای هنگ کنگ، لندن و نیویورک است و از این نظر در برابر تحریمهای آمریکا بسیار آسیبپذیر است.چین در طول سال گذشته به طور متوسط روزانه بیش از ۶۵۰ هزار بشکه از صادرات ۲.۱ میلیون بشکهای نفت ایران را خریداری کرده است.